Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο Κεμάλ Ατατούρκ και ο Ναζισμός: Ποτέ Ξανά…




Του Σωτήρη Ν. Καμενόπουλου*

Η επαναπροσέγγιση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας φαίνεται πως ξεκίνησε, μία επαναπροσέγγιση η οποία μάλλον επιβλήθηκε, όπως ένας αρραβώνας ο οποίος επιβάλλεται στη νύφη. Συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις η νύφη το σκάει καθώς δεν αντέχει τις συνθήκες του προξενιού…

Στις 2 Ιανουαρίου 2016 γράφτηκε: (http://mignatiou.com/2016/01/sinergasia-elladas-israil-business-as-usual/):

«…Καλό θα ήταν να συνεχισθεί η καλή σχέση που δημιουργήθηκε μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ ανεξαρτήτως της επαναπροσέγγισης Ισραήλ-Τουρκίας. Business as usual δηλαδή (…) Εάν η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας–Ισραήλ επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα τότε αυτός ο δεσμός θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο και θα αποκτήσει βάθος χρόνου πολλών δεκαετιών με αμφότερα ωφέλη (…) Στο πίσω μέρος του μυαλού μας ας έχουμε ωστόσο αυτό που είχε πει κάποτε ο Βρεττανός υπουργός Εξωτερικών Λόρδος Πάλμερστον το 1848: τα έθνη δεν έχουν σταθερούς φίλους ή εχθρούς, έχουν μόνο σταθερά συμφέροντα (“We have no eternal allies, and we have no perpetual enemies. Our interests are eternal and perpetual, and those interests it is our duty to follow.”) »

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως η Τουρκία επιθυμεί να αναλάβει ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή της Μεσογείου με την επιβολή της Ισχύος επί του Δικαίου.

Η Τουρκία ονειρεύεται την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και δεν το κρύβει.. Μία αυτοκρατορία η οποία είχε φτάσει λίγο έξω από τη Βιέννη…
Όχημα αυτής της προσπάθειας είναι η Ήπια Ισχύς της θρησκείας.

Με το ζόρι φιλίες δεν διατηρούνται. Οι φίλοι μας Ισραηλινοί λένε δικαιωματικά για το Ολοκαύτωμα: «Ποτέ Ξανά».
Οι Έλληνες λέμε για την περίοδο της Τουρκοκρατίας: «Ποτέ Ξανά».

Η φράση «Ποτέ Ξανά» αποτελεί σύμβολο. Ένα επιπλέον σύμβολο σαν αυτά που αναφέρθησαν στη συζήτηση περί συμβόλων σε άρθρο μας στις 24 Φεβρουαρίου 2016: (http://mignatiou.com/2016/02/i-sinergasia-tis-elladas-me-to-israil-ke-sizitisi-peri-simvolon/).

Δυστυχώς συμβολική δεν ήταν η συνεργασία Κεμάλ Ατατούρκ – Χίτλερ όταν οι Έλληνες πότιζαν με το αίμα τους την αντίστασή τους στο Ναζισμό…Όταν ο Χίτλερ αφάνισε 6 εκατομμύρια Εβραίους, οι Έλληνες αντιστεκόμαστε. Οι Τούρκοι ήταν σύμμαχοι του Χίτλερ. Αυτό είναι γεγονός αδιανφισβήτητο. Ποτέ ξανά λοιπόν.

Αντί περαιτέρω γεωπολιτικής ανάλυσης, ας αναφερθούν τρία αρχαία Ελληνικά ρητά.

Οι ενδιαφερόμενες πλευρές (Ελλάδα και Ισραήλ) ας βγάλουν συμπεράσματα.

Δούλοι γαρ και δεσπότης ουκ αν ποτέ γένοιντο φίλοι (Πλάτων, 427-347 π.Χ., Φιλόσοφος).

Βραδέως μεν φίλος γίγνου, γενόμενος δε, πειρώ διαμένειν (Ισοκράτης, 436-338 π.Χ., Αθηναίος ρήτορας).

Κρείττον ένα φίλον έχειν πολλού άξιον, ή πολλούς μηδενός αξίους (Ανάχαρσις, 6ος π.Χ. αιών, Σκύθης ηγεμόνας & φιλόσοφος).

  • Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: