Οι ξένοι μεσολαβητές δεν θα έχουν καμία ευθύνη αν «παραπλανήσουν» τη Λευκωσία




Του Πανίκου Παναγιώτου
www.philenews.com

Όσο κι αν θέλουμε να ξεπερνούμε το παρελθόν, όσο κι αν προσπαθούμε να παραμερίζουμε ενέργειες που στοχεύουν στην υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο κι αν σκύβουμε το κεφάλι με την ελπίδα να βρει τούτος ο τόπος «τζιαι χαράν τζιαι ποσπασιάν», έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι τόσο πιο πολύ μας σκάβουν τον λάκκο για να μας χώσουν μέσα.

Όταν όμως μετά από τόσα χρόνια δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε την ωμή πραγματικότητα, όταν αδυνατούμε να καταλάβουμε τα συμφέροντα όλων αυτών που εκβιάζουν ευγενικά ή απειλητικά για να συναινέσουμε σε τετελεσμένα που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου κράτους, τότε το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι να εδραιώνουμε τη διχοτόμηση και να επιβραβεύουμε την αδικία.

Μετά από τέσσερις και πλέον δεκαετίες φαίνεται πως δεν άλλαξε τίποτα. Επενδύουμε στην καλή θέληση της Τουρκίας για μια λειτουργική λύση που δεν θα οδηγεί σε καινούργιες περιπέτειες και αγνοούμε το γεγονός ότι η Τουρκία ανέκαθεν επιδιώκει -στρατιωτικά και πολιτικά- να επιβάλει τη δική της λύση στην Κύπρο. Το ίδιο και η Βρετανία.

Το «κλειδί της λύσης» δεν βρίσκεται τελικά στην Άγκυρα, αλλά στην κατεχόμενη Λευκωσία. Μόνο αν οι Τουρκοκύπριοι αποφασίσουν να διεκδικήσουν «καθαρή κυπριακή λύση» μπορεί να δημιουργηθούν ενθαρρυντικές προοπτικές. Αν επιμένουν να έχει ρόλο η Τουρκία στο νησί μας -και δυστυχώς αυτό κάνει ο Ακιντζί- τότε χαμένοι δεν θα είναι μόνο οι Ελληνοκύπριοι, αλλά και οι ίδιοι, ενδεχομένως σε μεγαλύτερο βαθμό.

Είναι αυταπάτη και αφέλεια να πιστεύουμε ότι η Τουρκία μπορεί να συμφωνήσει σε λύση που δεν θα είναι τουρκική.

Γι’ αυτό, θα υπάρξουν χειρότερες εξελίξεις σε σχέση με το 2004 αν δοθεί το «πράσινο φως» στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και στον Άιντα να προχωρήσουν σε βιαστικές ενέργειες (τριμερής ή πολυμερής συνάντηση) γιατί θέλουν να έχουν μια επιτυχία πριν ολοκληρώσουν τη θητεία τους στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

Αν, λοιπόν, καταφέρουν για μια ακόμα φορά να μας «παραπλανήσουν» -όπως συνήθισε να ισχυρίζεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης- τότε οι μεσολαβητές δεν θα έχουν καμία ευθύνη για ό,τι θα ακολουθήσει…

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: