Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί το Brexit, και η στάση των Ευρωπαίων έναντι του Λονδίνου, η συμφωνία επαναπροσέγγισης Τουρκίας – Ισραήλ για αποκατάσταση των σχέσεων των δυο χωρών, η συγνώμη του Τούρκου Προέδρου προς τον Ρώσο ομόλογό του για την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού και οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις έρευνες για το φονικό στην Αγία Νάπα, είναι τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Επίσης αναφέρονται στην απόσυρση των κανονισμών για εισαγωγή νέου συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και στο θέμα της φορολογίας των ακινήτων.

Η “Αλήθεια” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο “`Θερμή` υποδοχή στον Κάμερον”, πως με σκληρή γραμμή υποδέχονται σήμερα στις Βρυξέλλες τον Ντέιβιντ Κάμερον οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θέλοντας να κλείσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις πληγές που άνοιξαν στο κορμί της Ευρώπης οι Βρετανοί. Αλλού αναφέρει πως η Αστυνομία προχώρησε ψες στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης δυο Κυπρίων από τη Λευκωσία, για παροχή ασύλου στον καταζητούμενο Αλβανό Άλεξ Μπουρέλι. Επίσης γράφει πως συγνώμη για τη ρίψη του ρωσικού μαχητικού τον περασμένο Νοέμβριο στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας ζητάει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

“Η Σημερινή” με τίτλο “Διπλωματικές ζαριές από τον Ερντογάν”, γράφει στο κύριο της θέμα, πως η Τουρκία υπογράφει σήμερα συμφωνία επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ, η οποία παρουσιάζεται από τους Τούρκους ως “πολύ μεγάλη διπλωματική νίκη”. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε κοινή γραμμή από την Ευρώπη στο θέμα του Brexit και σε καθυστερήσεις από πλευράς Κάμερον. Επίσης γράφει πως ο Υπουργός Οικονομικών κάλεσε τη Βουλή να ψηφίσει τάχιστα τα νομοσχέδια για τα ακίνητα.

“Ο Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο “Κλείνει μέτωπα ο Ερντογάν”, πως παράλληλες και ταυτόχρονες κινήσεις προς Ισραήλ και Ρωσία κάνει η Τουρκία, η οποία επιχειρεί βαθμηδόν να κλείσει, με κινήσεις συμβιβασμού, μέτωπα που είχε ανοίξει με ισχυρούς γείτονές της. Αλλού γράφει για κύμα πιέσεων προς το Λονδίνο ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην ενεργοποίηση της εξόδου από την ΕΕ. Επίσης αναφέρει πως στοιχεία που δείχνουν ότι υπήρχε και τέταρτος δολοφόνος στο μακελειό της Αγίας Νάπας κατέχει η Αστυνομία.

Η “Χαραυγή” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Τσαπατσουλιά και για τη Μεταρρύθμιση!”, ότι η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει τους κανονισμούς που κατέθεσε στη Βουλή για εισαγωγή νέου συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, στο πλαίσιο της Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας. Αλλού αναφέρει πως με αξίες του 2013, αλλά κλιμακωτή θα είναι η φορολογία ακινήτων για το 2016. Επίσης σημειώνει πως στην α` φάση αξιολόγησης βρίσκεται το λογισμικό του ΓΕΣΥ, παρά τα προσκόμματα.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με τίτλο “Βαθαίνει το πολιτικό χάος στο ΗΒ”, γράφει στο κύριο της θέμα πως τόσο το κυβερνητικό κόμμα όσο και το κόμμα της αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν κρίση, καθώς η ΕΕ στέλνει ανάμεικτα μηνύματα για την ταχύτητα της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Αλλού δημοσιεύει δήλωση αναλυτή για τα ενεργειακά θέματα πως η ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε έκκληση των ναυαγοσωστών για αύξηση των ωρών εργασίας και του αριθμού τους, ύστερα από τρεις πνιγμούς που σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα.

Μ. Κονιώτου, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: