Η επισκόπηση τω ν κυπριακών εφημερίδων




Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Βουλής και οι διεργασίες στα κόμματα, η πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας στο μισό της χιλίοις, η χθεσινή παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Δικαστήριο ως μάρτυρα στην υπόθεση του τέως βοηθού Γενικού Εισαγγελέως Ρίκκου Ερωτοκρίτου και οι συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή για απαράδεκτες πρακτικές σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Πέμπτης.

Η «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Μείωση φόρου ακίνητης περιουσίας – κατάργηση τελών», γράφει ότι σε μια προσπάθεια τόνωσης και ενίσχυσης της ανάπτυξης της οικονομίας, ο Υπουργός Οικονομικώς Χάρης Γεωργιάδης κατέθεσε στο Υπουργικό πρόταση με την οποία μειώνεται ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας και προχωρεί η πλήρης κατάργηση του δημοτικού και κοινοτικού τέλους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσιάστηκε χθες στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης στην υπόθεση Ρ.Ερωτοκρίου, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί στο Λήδρα Πάλας με τον Μουσταφά Ακιντζί σε δικοινοτική εκδήλωση, ως ένα πρώτο βήμα επαναφοράς των διαπραγματεύσεων. Αλλού γράφει ότι η Βουλή εκλέγει σήμερα Πρόεδρο.

Η «Σημερινή», με κύριο τίτλο «Στη ρουλέτα ο Πρόεδρος της Βουλής», αναφέρεται στην εκλογή Προέδρου της Βουλής, αναφέροντας ότι ο ενδιάμεσος χώρος ετοιμάζει κείμενο συνεργασίας και ο ΔΗΣΥ ετοιμάζει σήμερα την τελική του κίνηση. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην πρόταση του Υπουργού Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο με την οποία μειώνεται κατά 50% ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας και καταργούνται τα δημοτικά τέλη. Αλλού αναφέρει ότι βρέφος δύο ημερών στάλθηκε χθες από τις αρμόδιες υπηρεσίες στο Ισραήλ για να υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς χωρίς τη συνοδεία συγγενούς ή δημόσιου λειτουργού.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Ρωσική ρουλέτα στη Βουλή», γράφει ότι το έντονο παρασκήνιο που αναπτύχθηκε τις τελευταίες μέρες δεν ήταν αρκετό να αποδώσει, ώστε στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Βουλής να υπάρξουν τέτοιες συνεργασίες που θα ξεκαθάριζαν το τοπίο για την εκλογή του Προέδρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μισό φόρο ακινήτων θέλει να εισπράξει η Κυβέρνηση για το 2016 και για τα χρόνια που ακολουθούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μισό φόρο θα πληρώσουν όλοι, αφού η πρόταση για 0,5 τοις χιλίοις φόρο ευνοεί δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, περισσότερο όμως τους μεγάλους. Αλλού γράφει ότι ανοικτό παραμένει το θέμα της φρούρησης των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, κυρίως του ΕΛΑΜ.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Μαρτύρησαν χάριν του Ρίκκου οι θεσμοί», αναφέροντας ότι θεσμικό και πολιτικό ατόπημα χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση η ενέργεια του Προέδρου να μαρτυρήσει υπερασπιζόμενος τον έκπτωτο ΒΓΕ, Ρ. Ερωτοκρίτου ενώπιον του Κακουργιοδικείου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι με ακρωτηριασμό του παράμεσου δακτύλου κατέληξε πτώση με αλεξίπτωτο 36χρονου επιλοχία της ΕΦ κατά τη διάρκεια άσκησης της Μονάδας Διοίκησης Καταδρομών στο Μαρί. Αλλού γράφει ότι κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση χαρακτηρίζεται η πρόταση για μείωση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας από 1%ο στο 0,5%ο, ωστόσο εξακολουθεί να είναι ισοπεδωτική.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» γράφει στο κύριο θέμα της ότι «Οι κακομαθημένοι δάσκαλοι τεράστιο κόστος για το κράτος», αναφέροντας ότι ο Γενικός Ελεγκτής σημειώνει ένα αριθμό απαράδεκτων, αμφίβολων πρακτικών σχεδιασμένες να τους κάνουν τη ζωή ευκολότερη. Αλλού αναφέρεται στην πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για μείωση στο 0,5%ο, του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αρχαιολογική ανασκαφή έφερε στο φως το αρχαιότερο γραπτό έγγραφο στη Βρετανία ανάμεσα σε εκατοντάδες κερωμένα δισκία γραφής.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: