Γλυκές απολαύσεις σε ένα πέτρινο καφενείο του 1848 στο Ζαγόρι




Μαρμελάδες, κρασί, μέλι, γλυκά του κουταλιού και χειροποίητα κοσμήματα, μπήκαν με πολύ μεράκι και χαμόγελο στην «Στέρνα». Στο παραδοσιακό Ζαγοροχώρι Καπέσοβο, ο επισκέπτης θα γνωρίσει κάτι διαφορετικό.

Πρόκειται για ένα πέτρινο καφενείο του 1848,κτισμένο γύρω από μία στέρνα ,στην σκιά ενός αιωνόβιου πλάτανου. Ο χώρος , είναι περίτεχνα διακοσμημένος και λειτουργεί  σαν εκθετήριο τοπικών προϊόντων. Η οικογένεια Παπαγεωργίου, φροντίζει να βάζει ξεχωριστές πινελιές στο ζεστό και καλόγουστο μαγαζί της. Η στέρνα που βρίσκεται στο κέντρο του καφενείου, έχει βάθος 13 μέτρα και το εσωτερικό της είναι φτιαγμένο με κουρασάνι, δηλαδή ποταμίσια άμμο τριμμένο κεραμίδι και  ασπράδι από αυγό. Η νεαρή  Έλλη Παπαγεωργίου, βρίσκεται πάντα με ένα χαμόγελο στην Στέρνα και ασχολείται με τα χειροποίητα κοσμήματα, αλλά και τα παραδοσιακά της γλυκίσματα.

Όπως λέει,  ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί ιδιαίτερα  γλυκά με παραδοσιακές αλλά και “πειραγμένες , πάντοτε με αγνά τοπικά  προϊόντα  θέλουμε να δείξουμε πως με τις ελάχιστες πρώτες που είχαν παλιότερα ήταν αυτάρκεις οι Καπεσοβίτες κ περνούσανε όλη τους την χρόνια καλύπτοντας όλες τις ανάγκες τους.   Για παράδειγμα , φτιάχνουμε κρασί , τσίπουρο, λικεράκια με διάφορους καρπούς και βότανα, αλλά και ζμπέκια, δηλαδή καρύδια περασμένα στο σκοινί και βουτηγμένα στην μουσταλευριά.   Επίσης, κάνουμε γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες ,καθώς  τραχανά, βότανα , μανιτάρια, αλλά και χειροποίητα κοσμήματα η άλλες κατασκευές.   Οι πρώτες ύλες είναι,  είτε  από το δάσος , είτε από τις καλλιέργειες του πάτερα μου Θουκυδίδη.

Το Καπέσοβο, βρίσκεται στο κεντρικό Ζαγόρι, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1100 μέτρων και βρίσκεται 43 χιλιόμετρα μακριά από τα Ιωάννινα. Στο χωριό θα δείτε μια από τις πιο όμορφες εκκλησίες του Ζαγορίου, τον Άγιο Νικόλαο. Ο πέτρινος ναός, που χτίστηκε το 1793 χαρακτηρίζεται για την γραφικότητα αλλά και την ταπεινότητά του. Στο Καπέσοβο, μπορείτε να περπατήσετε στα πέτρινα καλντερίμια ανάμεσα στα πανέμορφα αρχοντικά και να επισκεφτείτε τη Πασχάλειο Σχολή με το Λαογραφικό της Μουσείο και τη βιβλιοθήκη της.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: