Αισιόδοξος ο Υπουργός Εξωτερικών για νίκη του Ανδρέα Μαυρογιάννη στη ΓΣ του ΟΗΕ




ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ/ΗΠΑ

Με μεγάλη δεξίωση που παρέθεσε αργά το απόγευμα της Παρασκευής στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, προς τιμή του υποψηφίου της Κύπρου για την προεδρία της 71ης Συνόδου Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ολοκληρώθηκε η εκστρατεία του Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Παρευρέθηκαν πρέσβεις και διπλωμάτες από περισσότερες από 100 χώρες μέλη του οργανισμού.

Η ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης είναι μυστική και θα διεξαχθεί στις 10 το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα).

Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα εμφανίστηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

«Η εκστρατεία έχει βγάλει την Κύπρος κερδισμένη, γιατί έχει προβληθεί προς όλα τα κράτη – μέλη. Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, το όφελος παραμένει. Είναι όπως ένας κανονικός στρατός που κάνει τα γυμνάσιά του για να είναι ετοιμοπόλεμος. όμως από την άλλη, έχω μεγάλη αισιοδοξία ότι θα κερδίσουμε και τη μάχη».

Στο ερώτημα ποιο – πέραν της προσωπικότητας του υποψηφίου μας – είναι το ισχυρό χαρτί της Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης είπε: “Εμείς είμαστε μια μικρή χώρα. Δεν έχουμε κρυμμένες ατζέντες, επομένως ο υποψήφιός μας αν εκλεγεί, θα εκλεγεί σύμφωνα με την αξία του για να λειτουργήσει οικουμενικά για όλη τη Γενική Συνέλευση”.

Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι “η διαφορά μεταξύ αυτής της εκλογής και των εκλογών στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ότι εκεί πρέπει να αντιπροσωπεύονται οι διάφορες περιφέρειες, ενώ στη Γενική Συνέλευση η εκλογή είναι οικουμενικού χαρακτήρα», απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στο επιχείρημα του ανθυποψηφίου του κ. Μαυρογιάννη, Πίτερ Τόμσον, ότι αν εκλεγεί ο υποψήφιος της Κύπρο, με δεδομένο ότι ο φετινός πρόεδρος της ΓΣ είναι Φινλανδός και του χρόνου υποψήφιος θα είναι ο Σλοβάκος (Ανατολική Ευρώπη), η Ε.Ε. θα έχει τρεις προεδρίες στη σειρά.

Αυτός ο οικουμενικός χαρακτήρας, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, γιατί ο Πρόεδρος της 71ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης θα δουλέψει για να οδηγήσει της εργασίες της ΓΣ του ΟΗΕ σε ένα έτος από τα πιο σημαντικά.
«Γιατί θα πρέπει, πρώτον να ξεκινήσει η εφαρμογή πολλών αποφάσεων που έχουν ληφθεί και δεύτερον γιατί θα εκλεγεί Γενικός Γραμματέας του οργανισμού», επεσήμανε.

Το πρωί της Παρασκευής, οι δύο υποψήφιοι της γεωγραφικής ομάδας Ασίας-Ειρηνικού, της Κύπρου, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης και του Φίτζι (Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας στον ΟΗΕ), πρέσβης Peter Tomson, συμμετείχαν σε τρίωρο διαδραστικό διάλογο της κοινωνίας των πολιτών, που διοργάνωσε ο οργανισμός WFUNA ( World Federation of UN Associations – Παγκόσμια Ομοσπονδία Ενώσεων.

Στο διάλογο έλαβαν μέρος μέλη της κοινωνίας των πολιτών καθώς επίσης και μέλη των διπλωματικών αποστολών. Από τις 10 πμ μέχρι τις 11.30 πμ διεξήχθη συζήτηση με τον υποψήφιο της Κύπρου και από τις 11.30 πμ μέχρι τις 1μμ με τον υποψήφιο του Φίτζι.

Να σημειωθεί ότι η μαζικότητα στην αίθουσα ήταν σαφώς μεγαλύτερη στη συζήτηση με τον πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα προς τους υποψηφίους κυρίως για θέματα συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην Γενική Συνέλευση και ποια τα σχέδια των υποψηφίων για θεσμοποίηση και διεύρυνση της συμμετοχής τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Άλλες ερωτήσεις που τέθηκαν αφορούσαν το θέμα της διαφθοράς και του σκανδάλου που ξέσπασε στη διάρκεια προηγούμενου Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης και ποια μέτρα οι υποψήφιοι θα λάβουν που να διασφαλίζουν μη επανάληψη τέτοιων φαινομένων.

Εγέρθηκαν επίσης θέματα της εφαρμογής της οικουμενικής Ατζέντας 2030 Βιώσιμης Ανάπτυξης και επίτευξης των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης.

Τα μέλη της κοινωνίας των πολιτών είχαν την ευκαιρία ακόμα και μέσω Twitter να αποστείλουν τις ερωτήσεις τους δύο υποψηφίους, ενώ πολλές ήταν οι αντιδράσεις από τις απαντήσεις των υποψηφίων μέσω του Twitter.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: