Έγγραφο για ασφάλεια από Κοτζιά: Απαιτεί την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Ελληνας υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ενεχείρησε στον Κύπριο ομόλογό του, Γιαννάκη Κασουλίδη έγγραφο που αφορά τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών της Ε.Ε.

Όπως μεταδίδεται από την Αθήνα, το έγγραφο που είναι εκτεταμένο το έχει συντάξει ο ίδιος ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, ασχολείται προσωπικά με το Κυπριακό και ειδικότερα με το θέμα της ασφάλειας. Αρμόδια πηγή στη Λευκωσία, ενώπιον της οποίας θέσαμε ενώπιον της τις πληροφορίες, ανέφερε πως η κυπριακή κυβέρνηση δεν σχολιάζει σημειώνοντας πως με την Αθήνα ανταλλάσσονται συχνά έγγραφα.

Στη συνάντηση των δυο ΥΠΕΞ, έγινε από ελλαδικής πλευράς ενημέρωση και για τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν στην Αθήνα. Σημειώνεται συναφώς ότι η βασική θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της ασφάλειας, είναι η κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων. Θέση που προτάσσεται σε όλες τις επαφές που έχει η Αθήνα με ξένους αξιωματούχους.

Σημειώνεται ότι στις 15 του περασμένου Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μια κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση στην Οξφόρδη για το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο. Η συζήτηση έγινε με πρωτοβουλία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και σε αυτή συμμετείχαν τεχνοκράτες από την Ελλάδα όπως και από άλλες χώρες (με την επιστημονική τους ιδιότητα). Στόχος να τεκμηριωθεί η θέση της Αθήνας, που είναι και της Λευκωσίας, για την κατάργηση των εγγυήσεων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν νομικές απόψεις αλλά και πολιτικές. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι ο θεσμός των εγγυήσεων είναι αναχρονιστικός, όπως συνηθίζουν να αναφέρουν οι Κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου, ταυτόχρονα όμως αντίκειται σε άρθρα του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Στο μεταξύ, όπως είναι γνωστό, η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί αναβλήθηκε λόγω της κατάστασης που διαμορφώθηκε με τις πυρκαγιές. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να αναβληθεί η συνάντηση ενώ ταυτόχρονα ευχαρίστησε ο Διεθνής Οργανισμός και τον Μουσταφά Ακιντζί για την κατανόηση που επέδειξαν.

• Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέβαλε πρόταση για ( τη μελλοντική μάλλον) λειτουργία του αεροδρομίου Λευκωσίας, το οποίο βρίσκεται εντός της λεγόμενης νεκρής ζώνης και δεν χρησιμοποιείται από το 1974 και εντεύθεν. Η εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες αναφέρει ότι η πρόταση, που υπέβαλε η ελληνοκυπριακή πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, προβλέπει τη χρήση του αεροδρομίου όχι για εμπορικούς σκοπούς.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι η πρόταση προβλέπει επίσης την αρχή ότι ο έλεγχος και η λειτουργία του αεροδρομίου θα ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι υπάρχουν «κάποια προβλήματα» σχετικά με το θέμα του FIR, το οποίο συζητείται στο πλαίσιο της διακυβέρνησης και Κατανομής Εξουσιών. Όπως αναφέρεται, η τουρκική πλευρά θέλει περισσότερους από ένα πύργο ελέγχου στο νησί, ενώ η ε/κ πλευρά είναι υπέρ ενός μόνο κέντρου ελέγχου.

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ: Πέρασε από τη «βουλή» αλλά με πλειοψηφία – Ο Ερτουγλούλογλου στην Άγκυρα

Το οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας-ψευδοκράτους για τα έτη 2016-2018, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τη ψευδοβουλή. Πρόκειται για το εργαλείο πολιτικής για ενσωμάτωση των κατεχομένων.

Ο «νόμος» εγκρίθηκε με 26 ψήφους υπέρ. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο λεγόμενος αντιπρόεδρος του ψευδοκράτους, Σερντάρ Ντενκτάς, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση που υπήρξε για την υπογραφή του πρωτοκόλλου (σ.σ. αυτό οδήγησε και την ανατροπή της προηγούμενης ψευδοκυβέρνησης από την Άγκυρα). Ο Ντενκτάς είπε πως η «κυβέρνηση» έχει ένα όραμα σχετικά με το πρόγραμμα. Ο Ντενκτάς υπενθύμισε ότι η Τουρκία υπέγραψε το πρωτόκολλο αμέσως μετά τις αναγκαίες αλλαγές. Υπενθυμίζοντας ότι ο «νόμο» περί δημαρχείων που συζητείται ακόμη στην επιτροπή της ψευδοβουλής, ο Ντενκτάς είπε ότι αυτός περί οικονομικού ελέγχουν θα είναι έτοιμος να υποβληθεί την προσεχή Πέμπτη.

Στο μεταξύ, πρόσθεσε ότι μερικές αλλαγές στην μεθοδολογία θα μπορούσαν να γίνουν κατά την εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

Τονίζοντας την σημασία των κονδυλίων για τον τουρισμό και τον αθλητισμό, ο Ντενκτάς είπε ότι μιας και εγκριθεί ο «νόμος» περί οικονομικού ελέγχου τα λεγόμενα δημαρχεία θα αποτελούν μέρος του λεγόμενου Υπουργείου Δημοσιονομικών.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι εργάζονται προς την επανεγκαθίδρυση καλών σχέσεων με την Τουρκία, και τόνισε ότι θα εργαστούν για την εκπλήρωση των στόχων όπως περιέχονται στο οικονομικό πρωτόκολλο.

• Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγλούλογλου, επικεφαλής αντιπροσωπείας πραγματοποιεί επίσκεψη στην Άγκυρα για συνομιλίες με το τουρκικό ΥΠΕΞ.

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Τούρκος Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Ναμπί Αβτζί, ο οποίος φτάνει σήμερα το πρωί. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μετά την άφιξή του ο κ. Αβτζί αναμένεται να έχει συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Αργότερα, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με την “πρόεδρο της βουλής” Σιμπέλ Σιμπέρ, τον “πρωθυπουργό” Χουσεΐν Όζγκιουργκιουν και τον “υπουργό” παιδείας και πολιτισμού Οζντεμίρ Μπερόβα. Επίσης θα συμμετάσχει σε σύσκεψη των αντιπροσώπων των δύο χωρών στο Υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος. Ο Τούρκος υπουργός, κ. Αβτζί θα αναχωρήσει από τα κατεχόμενα σήμερα το βράδυ.

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο λεγόμενος Πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος, Χουσέιν Οζγκιούργκιουν αναφερόμενος στο Γραφείο Συντονισμού Εξωτερικού για την Νεολαία και τον Αθλητισμό είπε ότι έγινε πολιτικό εργαλείο και μεταφέρθηκε σε ένα σημείο απόρριψης της Τουρκίας.

«Δεν μπορείς να επεξηγήσεις σε όσους δεν έχουν πρόθεση να καταλάβουν. Πώς μπορείς να επεξηγήσεις με το ζόρι σε όσους δεν θέλουν να καταλάβουν. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ προέβη επίσης σε δήλωση επί του θέματος. Τι μπορείς να εξηγήσεις σε όσους συμπράττουν μαζί τους», είπε. Εξέφρασε δε ην άποψη του ότι βάσει της συμφωνίας, κανένα σχέδιο ή επένδυση δεν θα τεθεί σε εφαρμογή χωρίς την συγκατάθεση της ‘’ΤΔΒΚ’’.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: