Εγκαινιάστηκε από τον Μπαλτά το Μυκηναϊκό Ανάκτορο του Νέστορα, στην Μεσσηνία




«Ένα μνημείο της κλίμακας και της σημασίας του ανακτόρου του Νέστορα, στεγάζεται από ένα επίτευγμα αρχιτεκτονικής και τεχνολογικής μεγάλης σημασίας.

Το παλιό και το νέο συναντώνται εδώ», υπογράμμισε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, εγκαινιάζοντας τον αναβαθμισμένο αρχαιολογικό χώρο του Μυκηναϊκού ανακτόρου του Νέστορα στον Άνω Εγκλιανό, στην περιοχή της Πύλου, παρουσία του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, των βουλευτών Μεσσηνίας Παναγιώτας Κοζομπόλη και Πέτρου Κωνσταντινέα, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βλαζάκη, του δημάρχου Πύλου – Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη, αυτοδιοικητικών παραγόντων, του επικεφαλής του της ανασκαφής Αμερικανού καθηγητή αρχαιολογίας Τζακ Ντέιβις και πλήθους κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.

Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «είναι ένα έργο που φτιάχνεται πολύ πίσω στο χρόνο με πάρα πολλές προσπάθειες. Δύο μόνο σημεία θα ήθελα να πω. Το εξής πρώτο: Ανάκτορα Νέστορα, ο μύθος του Νέστορα, είμαι βέβαιος ότι η σοφία του Νέστορα έχει διαχυθεί στην Πύλο, στην Χώρα, στα χωριά της Μεσσηνίας κι από κει στην Πελοπόννησο, για να φωτίζει λίγο όλους μας τους δύσκολους καιρούς που περνάμε».

Πρόσθεσε ότι, «το στέγαστρο έχει μια ιδιαίτερη σημασία και ιδιαίτερα αυτή την συγκυρία. Ένα μνημείο της κλίμακας και της σημασίας του ανακτόρου του Νέστορα, στεγάζεται από ένα επίτευγμα αρχιτεκτονικής και τεχνολογικής μεγάλης σημασίας. Το παλιό και το νέο συναντώνται εδώ. Δείχνουν πως τεχνολογικές εξελίξεις, αρχιτεκτονικές εξελίξεις, επιτεύγματα στην τεχνολογία και στις θετικές λεγόμενες επιστήμες μπορούν να συνδυαστούν με ζητήματα της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς και να αρχίσουν να φτιάχνουν μια Ελλάδα που πατάει σ’ όλα της τα πόδια μαζί. Και ένα δεύτερο σημείο. Όπως ξέρουμε όλοι, όλη προσπάθεια που αφορά το ανάκτορο του Νέστορα είναι συνδυασμός προσπαθειών όχι μόνο πολυχρόνιων κι όχι μόνο Ελλήνων».

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης σημείωσε ότι, «αποδίδουμε στην παγκόσμια κοινότητα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας μας. Και είναι αληθές ότι το ανάκτορο του Νέστορα, το ανάκτορο του Νηλέα, είναι από τα σημαντικότερα ανάκτορα της Μυκηναϊκής εποχής, που σώζεται σε μία εξαιρετική κατάσταση».

Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε το Ανάκτορο του Νέστορα έναν «εξαιρετικό πυλώνα αυτοκριτικής όλων μας γιατί ακριβώς αυτός ο χώρος ενώνει, αλλά και δείχνει τις προτεραιότητες που έπρεπε να έχουμε ως Ελληνική κοινωνία και ασφαλώς σε αυτά τα μεγάλα θέματα δε χωρούν οι κομματικές τοποθετήσεις».

Αναφορικά με το στέγαστρο επεσήμανε ότι εντάσσει αρμονικά το παλιό με το καινούργιο και υπογράμμισε πως, η ωφελιμότητα του έργου είναι εξαιρετικά σημαντική για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πύλου – Νέστορος, αλλά και για όλη τη Μεσσηνία.

Το στέγαστρο του Μυκηναϊκού ανακτόρου καλύπτει έκταση 3.185 τ.μ. και οι εργασίες αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου που διαθέτει και ηλεκτρονικές υπηρεσίες ξενάγησης διήρκεσαν τριάμισι χρόνια.

Ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι ανοικτός καθημερινά στο κοινό από τις 08.00.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: