‘Εγινε μάθημα το πάθημα της Κωνσταντινούπολης; Ο περίεργος ρόλος του Μπαν κι Μουν




Του Γιαννάκη Λ. Ομήρου

Μετά το πάθημα αλλά ταυτόχρονα και μάθημα της Κωνσταντινούπολης, οι συνομιλίες για το Κυπριακό επαναρχίζουν. Τα διαδραματισθέντα ωστόσο στην πάλαι ποτέ πρωτεύουσα του Βυζαντίου υπήρξαν εξόχως διδακτικά, ως προς τα όρια της αποκαλούμενης «χημείας» μεταξύ Προέδρου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.

Ο τελευταίος δεν διστάζει, με την παρότρυνση αλλά και την καθοδήγηση της Άγκυρας, να αξιοποιεί στο έπακρο τις «χειρονομίες» του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να εδραιώνει τη θέση του ως «συμπρόεδρος» και να αναβαθμίζει το status του παράνομου μορφώματος των κατεχομένων.

Από αυτή την άποψη το Νταβός υπήρξε εξόχως χαρακτηριστικό όπως και οι επισκέψεις ξένων αξιωματούχων στα κατεχόμενα. Μάλιστα οι αρνήσεις Ακιντζί να παρευρεθεί στη δεξίωση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών και να συναντήσει τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών κατά τις επισκέψεις τους στην Κύπρο, εξέπεμψαν μια προπετή συμπεριφορά και στάση που συναρτάται απολύτως με τον κοινό στόχο Άγκυρας και τουρκοκυπριακής ηγεσίας να αποδομήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και να επιβάλουν το ψευδοκράτος ως κρατική νομική οντότητα εξ επόψεως Διεθνούς Δικαίου.

Οι εξακολουθητικές ρητορικές δηλώσεις Τούρκων επισήμων και Μουσταφά Ακιντζί υπέρ της λύσης δεν πρέπει επ’ ουδενί να δημιουργούν αμφιβολίες για το αμετακίνητο του τουρκικού αυτού στόχου.

Τυχόν ανοχή σε συνέχιση ενεργειών, μεθοδεύσεων και συμπεριφορών που αποσκοπούν στη σταδιακή υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην ταυτόχρονη αναβάθμιση του ψευδοκράτους θα έχει τραγικές για την Κυπριακή Δημοκρατία και την ελληνοκυπριακή πλευρά επιπτώσεις. Πολύ περισσότερο γιατί η γραφειοκρατία της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, ήδη από την εποχή Ντάουνερ, συστηματικά «φλερτάρει» με αυτό το σενάριο. Η παλαιότερη επίσκεψη Μπαν κι Μουν στο λεγόμενο Προεδρικό Μέγαρο στα κατεχόμενα αλλά και η πρόσφατη συναυτουργία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και του Ειδικού Αντιπροσώπου του στην Κύπρο Έσπεν Άϊντα στα όσα θλιβερά διαδραματίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη, δεν μπορούν να αφήνουν οποιαδήποτε περιθώρια αμφιβολιών.

Η αυστηρή και κατηγορηματική προειδοποίηση προς τον ΟΗΕ, με απαίτηση δέσμευσης της Γενικής Γραμματείας στην τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και πιο ειδικά στο σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 186 του 1964, 541 του 1983 και 550 του 1984, αποτελεί επείγον καθήκον της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Αν αυτό δεν διασφαλιστεί, το επόμενο βήμα θα είναι η προβολή της απαίτησης της τουρκικής πλευράς για ισότιμη εκπροσώπηση των δύο κοινοτήτων και εξίσωση της κυπριακής δημοκρατίας με το ψευδοκράτος σε μια πιθανή μελλοντική Διεθνή Διάσκεψη για τη συζήτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού. Κάτι που ασφαλώς θα προδιαγράψει οριστικά και τη μορφή λύσης του Κυπριακού. Γιατί οριστικά πλέον θα υπάρξει αποδοχή της τουρκικής αξίωσης για «εκλιπούσα» Κυπριακή Δημοκρατία και συνδημιουργία νέου κρατικού μορφώματος από ήδη υπάρχουσες κρατικές οντότητες.

Τώρα και όχι αργότερα το θέμα θα πρέπει να αποσαφηνιστεί κατά τρόπο απόλυτο. Περιθώρια άτολμων και διστακτικών χειρισμών δεν υπάρχουν.

  • Ο Γιαννάκης Λ. Ομήρου είναι τέως Προέδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: