Δεν υπάρχει θέμα με την κύρωση της συμφωνίας με COSCO λέει τώρα η κυβέρνηση




Ο θόρυβος που έχει ξεσηκωθεί γύρω από το θέμα της κύρωσης της σύμβασης με τη COCSO είναι επί ουσιαστικά ανύπαρκτου ζητήματος, όπως ξεκαθάρισε και ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Όπως αναφέρει «η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, προχώρησε ως όφειλε στις απαιτούμενες βελτιώσεις, προκειμένου να είναι νομοτεχνικά άρτιες οι διατυπώσεις του κυρωτικού νόμου. Οι υπερβολικές αντιδράσεις καθώς και η απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος, η παραμονή του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Κίνα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Το θέμα έχει ήδη διευκρινιστεί πλήρως και η σύμβαση θα κυρωθεί κανονικά».

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Ευστράτιος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με δήθεν κινεζικό διάβημα διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Εξωτερικών για το ζήτημα της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ στην COSCO, τόνισε ότι οι πληροφορίες αυτές είναι «παντελώς αναληθείς», σημειώνοντας ότι από κινεζικής πλευράς ουδέν διάβημα διαμαρτυρίας έχει πραγματοποιηθεί.

Ταυτόχρονα, στη Βουλή, διακόπηκε η συζήτηση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ προκειμένου η κυβέρνηση να καταθέσει τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που, όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ήδη βρίσκονται στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Ο Υπουργός σημείωσε ότι οι αλλαγές στη σύμβαση παραχώρησης έγιναν για λόγους ορθής νομοθέτησης και επέρριψε την ευθύνη στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και στο ΤΑΙΠΕΔ, συμπληρώνοντας, όμως, ότι οι αλλαγές αυτές δεν έχουν σχέση με παραβίαση των συμφωνηθέντων με την κινεζική εταιρεία.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση όταν ασχολήθηκε με την τελική διαμόρφωση του κειμένου του κυρωτικού νόμου δεν άλλαξε τίποτα, χρησιμοποίησε το αρχικό κείμενο.

Όλη αυτή η διαδικασία των αλλαγών και ο θόρυβος που προκλήθηκε με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι πλήττει την αξιοπιστία της χώρας με τις ενέργειές της πυροδοτήθηκε από ανακοίνωση της Cosco, στην οποία αναφερόταν ότι το κείμενο που ήρθε για κύρωση στην προπαρασκευαστική επιτροπή στη Βουλή την Τετάρτη το βράδυ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ήταν αλλαγμένο σε επτά σημεία, σε σχέση με όσα προέβλεπε στο πρώτο κείμενο που είχε ενσωματωθεί στη συμφωνία πώλησης του οργανισμού που υπεγράφη τον περασμένο Απρίλιο στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα και τη Διοίκηση της Cosco.

Αύριο Παρασκευή 1η Ιουλίου ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί για επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.

Κινεζική ικανοποίηση για αλλαγές…

Την ικανοποίησή τους για τις σημαντικές διορθωτικές παρεμβάσεις στη σύμβαση παραχώρησης, στις οποίες προχώρησε το μεσημέρι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, εξέφρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στελέχη της κινεζικής Cosco.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων, αλλά ούτε αλλαγής αναφορικά με την ισχύ του Γενικού Κανονισμού Εργασίας, που θα μπορεί να αλλάζει με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και έπειτα από διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των συνδικάτων.

Η κινεζική πλευρά αυτό που φέρεται να επιθυμούσε να έχει προστεθεί στο κείμενο της σύμβασης παραχώρησης είναι η εξάλειψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών σχετικά με τις εκτελέσεις έργων, αλλά και στον τρόπο επίλυσης των διαφορών που μπορεί να προκύψουν από τη σύμβαση παραχώρησης.

Σύμφωνα πάντως με τις βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε το μεσημέρι ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας, στο άρθρο 9 στην παράγραφο 1 όπου ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς δύναται να προκηρύσσει διαγωνισμούς και να αναθέτει συμβάσεις έργων ως ιδιωτικές, προστίθεται η φράση «χωρίς να υποχρεούται προς τούτο να ακολουθήσει τυπικές διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων».

Επίσης, στο ίδιο άρθρο στην παράγραφο 3 σχετικά με τις οριστικές μελέτες και τα έργα που αναλαμβάνει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς και απαιτείται σχετική έγκριση από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής «η εν λόγω έγκριση θα πρέπει να χορηγείται 90 ημέρες από την υποβολή της οριστικής μελέτης συνοδευόμενης από πλήρη φάκελο δικαιολογητικών τεκμηρίωσης».

Εξάλλου, νομοτεχνικές βελτιώσεις έγιναν στο άρθρο 6 και στην επίλυση διαφορών, όπου οποιαδήποτε διαφορά προκύπτει από τη σύμβαση παραχώρησης θα επιλύεται από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

Νομοτεχνικές βελτιώσεις περιλαμβάνονται και στο άρθρο 12, όπου ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς μπορεί ανά πάσα στιγμή να υιοθετεί, να τροποποιεί και να εφαρμόζει δεσμευτικούς εταιρικούς κανόνες και κανονισμούς που θα ισχύουν για τον ίδιο στο βαθμό που αυτό είναι ειδικότερα αναγκαίο από τη σύμβαση παραχώρησης ή και να επιτρέπεται από την εφαρμοστέα κείμενη νομοθεσία για ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις εσωτερικές πτυχές της οργάνωσης της δομής των υπηρεσιών και των λειτουργιών της.

Στο άρθρο 19, επίσης, στην παράγραφο 2, αναφορικά με την παραχώρηση της περιοχής των λιπασμάτων της Δραπετσώνας, «η χρήση της έκτασης ασκείται αποκλειστικά και μόνο από τον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας χωρίς δικαίωμα παραχώρησης χρήσης σε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Ο δήμος δεν οφείλει αντάλλαγμα για την άσκηση της χρήσης».

Επίσης, οι νομοτεχνικές βελτιώσεις για τα άρθρα 14-15-19 δεν αφορούν θέματα της σύμβασης παραχώρησης.

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας επισήμαναν ότι η σύμβαση παραχώρησης προωθήθηκε στη Βουλή όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί με την κινεζική πλευρά και ορισμένες παρεμβάσεις έγιναν εν συνέχεια από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση της σύμβασης με το ελληνικό δίκαιο.

Χθες ο υπουργός Ναυτιλίας, μιλώντας στη Βουλή για το θέμα της επιστολής του διευθυντή της ΣΕΠ θυγατρική της Cosco Αγγέλου Καρακώστα, συνέστησε ψυχραιμία, τονίζοντας ότι δεν μπορεί με μια επιστολή και με μία νομοθετική πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη βουλή να αναστατώνεται το σύμπαν και να τίθενται ζητήματα.

Ο αρμόδιος υπουργός τόνισε μάλιστα ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι σχέσεις σταθερές, προοπτικής και στρατηγικού χαρακτήρα και όλη η κυβέρνηση υπηρετεί αυτούς τους σχεδιασμούς με απόλυτη συνέπεια και συνέχεια. Ολα τα άλλα, τόνισε, είναι παραπολιτικά δημοσιογραφικού χαρακτήρα.

Ελένη Μαυρούλη, ΚΥΠΕ, Π. Τσιριγώτηςμ ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: