Χιροσίμα και Ορλάντο: Ο Ομπάμα είναι υπεύθυνος ηγέτης, ο Τραμπ θα ντροπιάσει την Αμερική…




Γράφει ο Τόμας Λ. Φρίντμαν*

Θα ήθελα σήμερα να αναφερθώ στην τραγωδία του Ορλάντο. Πρώτα όμως θα ήθελα να μιλήσω για τη Χιροσίμα και πιο συγκεκριμένα για την ομιλία που έδωσε ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα εκεί στις 27 Μαΐου και η οποία θάφτηκε μέσα στον θόρυβο της προεκλογικής εκστρατείας.

Η Χιροσίμα, σύμφωνα με τον Ομπάμα, είναι η αναπαράσταση ενός κόσμου στον οποίο για πρώτη φορά μια χώρα έχει τη δυνατότητα να σκοτώσει όλους εμάς και χαίρομαι που αυτή η χώρα είναι η Αμερική. Σήμερα όμως, είπε, ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά μας. Σε αυτόν τον κόσμο μικρές ομάδες, ίσως ακόμη και ένα υπερβολικά δυνατό άτομο θα μπορεί να μας σκοτώσει όλους και έτσι πρέπει να σκεφτούμε για τις ηθικές προεκτάσεις της τεχνολογίας.

«Οι σύγχρονοι πόλεμοι μάς διδάσκουν αυτήν την αλήθεια. Η Χιροσίμα μάς διδάσκει αυτήν την αλήθεια. Η τεχνολογική πρόοδος χωρίς την αντίστοιχη πρόοδο των ανθρώπινων θεσμών μπορεί να μας καταδικάσει. Η επιστημονική επανάσταση που οδήγησε στη σχάση του ατόμου απαιτεί και μια ηθική επανάσταση παράλληλα».

Αυτό που περιέγραφε ο πρόεδρος είναι το βασικό κεντρικό σημείο της εποχής μας. Η αυξανόμενη απόσταση μεταξύ από τη μια της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογικής μας προόδου και των δυνάμεων που αυτή δίνει στο άτομο ή σε μια ομάδα να καταστρέφει σε μεγάλη κλίμακα, και από την άλλη στον ρυθμό της ηθικής και κοινωνικής εξέλιξης της διακυβέρνησης και στη χρήση της πολιτικής δύναμης με υπεύθυνο τρόπο.

Κι εδώ έρχομαι στο μακελειό του Ορλάντο και στο τι συμβαίνει όταν σε μικρότερη κλίμακα αρνούμαστε να ξαναφανταστούμε τις κοινωνικές και νομικές αλλαγές που πρέπει να κάνουμε για να διαχειριστούμε έναν κόσμο όπου ένα χαμένο κορμί μπορεί να σκοτώσει τόσους αθώους. Η αντίληψη ότι ένα άτομο έχει το δικαίωμα να αγοράσει ένα στρατιωτικού τύπου τυφέκιο είναι παρανοϊκή.

Δεν συμφωνώ σε όλα με τον Ομπάμα γι’ αυτό το θέμα, αλλά ο άνθρωπος σκέφτεται βαθιά και δρα υπεύθυνα. Ο Τραμπ δρα χωρίς να σκέφτεται, εκτοξεύοντας προσβολές προς όλες τις κατευθύνσεις, λέει ψέματα, ενισχύει τον φόβο και απειλεί με πράγματα τα οποία ο στρατός μας και το FBI θα αρνούνταν να υλοποιήσουν. Εάν εσείς Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές και βουλευτές στηρίζετε τον Τραμπ για πρόεδρο, θα σας ντροπιάσει και εσείς θα είστε αναγκασμένοι να δέχεστε ό,τι κάνει.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: