Βρετανία: Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ – Έκθεση κατά του Brexit




Οι Βρετανοί θα πρέπει να υπομείνουν δύο πρόσθετα χρόνια λιτότητας σε περίπτωση που ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, τονίζει έκθεση της έγκυρης δεξαμενής σκέψης IFS (Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών).

Το Ινστιτούτο αναφέρει ότι ένα Brexit θα στοίχιζε στα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας από 20 έως 40 δισεκατομμύρια στερλίνες έως το 2020, ενώ παράλληλα αμφισβητεί τον ισχυρισμό της παράταξης Vote Leave ότι η έξοδος από την ΕΕ θα εξοικονομούσε στη χώρα 350 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα.

Εκτιμά ότι η εβδομαδιαία συνεισφορά της Βρετανίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό είναι περίπου 275 εκατομμύρια λίρες, με την καθαρή συνεισφορά μετά την επιστροφή χρημάτων που λαμβάνει το Λονδίνο να μην ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα (8 δισεκατομμύρια λίρες τον χρόνο).

Οι υποστηρικτές του Brexit απέρριψαν την έκθεση ως «πληρωμένη προπαγάνδα» της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι το IFS έλαβε το 11% της χρηματοδότησής του το 2014 από την ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, νεότερη δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Times δείχνει τα δύο στρατόπεδα ισόπαλα στο 41%, με τους αναποφάσιστους στο 13% και αυτούς που λένε ότι δε θα ψηφίσουν στο 4%.

Ωστόσο, η νεότερη από τις τακτικές δημοσκοπήσεις για την ευρωσκεπτικιστική Daily Telegraph δίνει διευρυμένο και σημαντικό προβάδισμα στην παραμονή στην ΕΕ, με 55% έναντι 42%. Αίσθηση προκαλεί και η ανάλυση της ίδιας δημοσκόπησης που δείχνει για πρώτη φορά ότι ακόμα και οι άνω των 65 ετών ψηφοφόροι υποστηρίζουν πλέον στην πλειοψηφία τους (52% έναντι 44%) την παραμονή στην ΕΕ. Πρόκειται για μια ηλικιακή ομάδα που θεωρείτο προνομιακή δεξαμενή άντλησης ψήφων για την παράταξη του Brexit.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που ανανεώνουν τακτικά οι Financial Times, η παραμονή στην ΕΕ προηγείται με 47% έναντι 40% της εξόδου, ενώ ο μέσος όρος των τελευταίων έξι δημοσκοπήσεων σύμφωνα με τον οργανισμό What UK Thinks δίνει επίσης άνετο προβάδισμα στην παραμονή, με 54% έναντι 46%.

Όλο και περισσότεροι αναλυτές εκφράζουν την αίσθηση ότι η εκστρατεία υπέρ της παραμονής κερδίζει το οικονομικό επιχείρημα παρά τις συχνές υπερβολές ή την απόπειρα κατατρομοκράτησης των ψηφοφόρων, όπως καταγγέλλουν οι οπαδοί του Brexit. Για τον λόγο αυτό θεωρείται πως η εκστρατεία Vote Leave έχει αρχίσει να δίνει περισσότερη έμφαση και θα συνεχίσει να το κάνει στο θέμα της ενδοκοινοτικής μετανάστευσης.

Αθ. Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: