Ο Αναστασιάδης θύμωσε και δεν πήγε στο δείπνο Ερντογάν: Παιγνίδι Ακιντζί-Άγκυρας…




Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν παρέστη τελικά στο δείπνο που παρέθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου της Κωνσταντινούπολης λόγω της πρόσκλησης για συμμετοχή του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Το δείπνο πραγματοποιήθηκε στο παλάτι του Ντολμάμπαχτσε.

Πριν αναχωρήσει για την Τουρκία, ο κ. Αναστασιάδης ήταν βέβαιος ότι δεν θα προσκληθεί ο κ. Ακιντζί. Τη διαβεβαίωση έλαβε από τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και ο ίδιος ο κατοχικός ηγέτης του είχε αποκαλύψει ότι δεν είχε λάβει πρόσκληση. Βεβαίως αποδείχθηκε ότι ο κ. Ακιντζί του έλεγε ψέματα. Είναι φανερό ότι επρόκειτο για σχέδιο της Τουρκίας  για να παρουσιαστεί ο κατοχικός ηγέτης ότι παρακάθεται σε επίσημο δείπνο με ξένους ηγέτες. Ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να είναι πολύ θυμωμένος και ενοχλημένος με το απαράδεκτο περιστατικό.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δεν έλαβε μέρος στο δείπνο επειδή είχε αναχωρήσει για την Αθήνα. Είχε ενημερώσει τους συνεργάτες του κ. Αναστασιάδη ότι έπρεπε να επιστρέψει στην ελληνική πρωτεύουσα για να λάβει μέρος σε συνάντηση με την διαπραγματευτική του ομάδα ενόψει του σημερινού Eurogroup.

Ο κατοχικός ηγέτης έφτασε χθες το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη και ο Υπουργός Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βολκάν Μποζκίρ τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο. Ο Βολκάν Μποζκίρ ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο τουίτερ την άφιξη του Μουσταφά Ακιντζί. Ο κατοχικός ηγέτης ήταν προσκεκλημένος του κ. Ταγίπ Ερντογάν και παρακάθησε στο δείπνο που έδωσε προς τιμή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συμμετείχαν στην Παγκόσμια Σύνοδο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν συναντήθηκε χθες το βράδυ στην Κωνσταντινούπολή, στις 22.00 τοπική ώρα, ο Μουσταφά Ακιντζί, στην παρουσία και του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του κ. Ακιντζί, κατά τη συνάντηση αξιολογήθηκε η τελευταία διαδικασία στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό και οι επόμενοι επτά μήνες.

Τον κατοχικό ηγέτη συνόδευε ο διευθυντής του γραφείου του Τζενκ Γκιουρτσάγ.

 

Ο Μουσταφά Ακιντζί θα επιστρέψει σήμερα στα κατεχόμενα με το ειδικό αεροσκάφος που τον μετέφερε χθες βράδυ στην Κωνσταντινούπολη.

Εξάλλου, ο Μουσταφά Ακιντζί , δήλωσε ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των βουλευτικών εκλογών όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επίλυση του Κυπριακού.

Σε γραπτή δήλωση ο κ. Ακιντζί τόνισε την ανάγκη οι δύο πλευρές να δράσουν με υπευθυνότητα για τη δημιουργία μιας ομόσπονδης, διζωνικής, δικοινοτικής Κύπρου, «όπου η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα μπορούν να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης, ελευθερίας, ισότητας και ασφάλειας».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: