Τουρκικό ανέκδοτο: Η Ρωσία δεν σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της




Ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος απέρριψε τις αναφορές του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών περί προσπάθειας της Άγκυρας να ανασυστήσει την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Την εν λόγω δήλωση έκανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα, η οποία συμπλήρωσε με νόημα: «Όλοι γνωρίζουμε πως διαλύθηκε η Οθωμανική αυτοκρατορία. Δυστυχώς βλέπουμε τον απολύτως καταστροφικό ρόλο της τουρκικής κυβέρνησης σε όλα τα ζητήματα, στην Κριμαία, την Συρία, το προσφυγικό, την τρομοκρατία, τα εθνοτικά προβλήματα».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ταντζού Μπιλγκίτς απάντησε με εξίσου αιχμηρό τρόπο λέγοντας πως «όποιος δεν σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων και προσπαθεί να καλύψει τα εσωτερικά του προβλήματα με περιπετειώδη εξωτερική πολιτική δεν έχει καμία αξία στα μάτια μας».

Φυσικά είναι τουλάχιστον γελοίο ένας Τούρκος να μιλά για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των γειτονικών χωρών, όταν καθημερινά παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τον ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο. Το να μιλά επίσης για «περιπετειώδη εξωτερική πολιτική» η χώρα που προκάλεσε τον πόλεμο στην Συρία είναι τουλάχιστον προσβλητικό για την νοημοσύνη κάθε εχέφρονα, όπως και η ρήση του εκπροσώπου περί εξαγωγής εσωτερικών προβλημάτων.

Απλώς, όπως όλα δείχνουν, η προσπάθεια Μόσχας-Άγκυρας να τα βρουν δεν ευοδώθηκε και η Τουρκία άρχισε και πάλι τους παλικαρισμούς. Και όταν ο Τούρκος εκπρόσωπος ομιλεί περί κατάρρευσης της Ρωσικής αυτοκρατορίας και της Σοβιετικής Ένωσης, τον 20ο αιώνα, καλό θα ήταν να θυμηθεί ότι φυσιολογικά η Οθωμανική αυτοκρατορία θα έπρεπε να έχει καταρρεύσει από τον 17ο. Τότε την έσωσε ο ανταγωνισμός των ευρωπαϊκών δυνάμεων. Μήπως δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο και με την σημερινή Τουρκία;

Με πληροφορίες από http://www.hurriyetdailynews.com/turkey-dismisses-russian-spokeswomans-ottoman-comment.aspx?pageID=238&nID=98813&NewsCatID=510

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: