Θεατρική παράσταση στη Ρώμη για την ελληνική κρίση με την ψυχή του ρεμπέτικου




Το κοινό της Αιώνιας Πόλης αποθέωσε την ελληνίδα ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Αγγερούλα Πιτσάκη, η οποία ανέβασε στην σκηνή του θεάτρου Παλάντιουμ της Ρώμης το έργο «Τεφτέρι, η ελληνική κρίση με την μουσική του Ρεμπέτικου». Το έργο έγραψε η ίδια η σκηνοθέτιδα, με έμπνευση και προσαρμογή του βιβλίου «Tefteri» του Ιταλού μουσικού και τραγουδοποιού Βινίτσιο Καποσσέλα, το οποίο κυκλοφόρησε στην Ιταλία το 2013.

Με προβολή εικόνων από την προσφυγική κρίση αλλά και με βίντεο-αναφορές στα «μυθικά πρόσωπα» του ρεμπέτικου, όπως ο Βαμβακάρης και ο Τσιτσάνης, η Αγγερούλα Πιτσάκη, απόλυτη και ακούραστη πρωταγωνίστρια στην σκηνή, επί μιάμιση ώρα, θέλησε να επικεντρωθεί στην δυνατότητα του Έλληνα να αναδημιουργείται διαρκώς, βασιζόμενος σε αιώνιες, σταθερές αξίες. Με μια βαθιά βουτιά στην ιστορία και το νόημα της ρεμπέτικης μουσικής, η οποία δεν έβαζε ποτέ στο στόχαστρο τον απλό και αδύναμο άνθρωπο, αλλά τους ισχυρούς εκφραστές της εξουσίας.

Η ταβέρνα, στην παράστασή της, γίνεται ο χώρος στον οποίο, με την βοήθεια της «μουσικής του περιθωρίου», ο κάθε ένας μπορεί «να χαθεί», να εγκαταλείψει τα προσωρινά άγχη και προβλήματα, για να μπορέσει να ξαναβρεί μια απευθείας, πραγματική επικοινωνία με τον άνθρωπο που κάθεται δίπλα του, σε μια ιδιότυπη, διονυσιακή όσο και πραγματική κάθαρση, από οτιδήποτε το περιττό μπορεί να τον καταπιέζει.

«Η προσπάθεια αυτή απαίτησε πολύ χρόνο και κόπο. Τώρα όμως νιώθω ότι το θέαμα αυτό είναι βαθιά, πραγματικά δικό μου. Η ενθουσιώδης ανταπόκριση του κοινού μου δίνει την δύναμη και την θέληση να παρουσιάσουμε το Τεφτέρι και σε άλλες ιταλικές πόλεις, αρχίζοντας, πιθανώς, από την Βενετία και το Παλέρμο της Σικελίας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ηθοποιός και σκηνοθέτης, η οποία κατάγεται από την Χίο και σπούδασε λογοτεχνία και θέατρο στην Ιταλία.

«Πρέπει να δείτε πώς ο κόσμος του νησιού μου και όλης της Ελλάδας, στην συντριπτική του πλειοψηφία, αγκάλιασε τους πρόσφυγες, με μοναδική γενναιοδωρία και αλληλεγγύη. Αυτή είναι η ψυχή και οι αξίες μας», είπε η καλλιτέχνιδα, απευθυνόμενη στο κοινό μετά την παράσταση, κατά την διάρκεια ανοικτής συζήτησης με θέμα τις αιτίες τις συνέπειες και της διεξόδους από την ελληνική και ευρωπαϊκή κρίση.

Δεν είναι τυχαίο, ότι μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της παράστασής της, είναι η παρομοίωση των εικόνων ανθρώπων που επιχείρησαν να σωθούν από την καταστροφή και πυρκαγιά της Σμύρνης, με τους σημερινούς, χιλιάδες πρόσφυγες που φθάνουν στα ελληνικά παράλια. Και η ομοιότητα, είναι εντυπωσιακή, ή μάλλον, πραγματικά ανατριχιαστική.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: