Σόιμπλε: “Δεν θα υπάρξει νέα ελληνική κρίση”- Αναπόφευκτη η ελάφρυνση, λέει το ESMT




Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει άλλη κρίση σε σχέση με την Ελλάδα.

Μιλώντας στο Σεντάι της βόρειας Ιαπωνίας ο Σόιμπλε δήλωσε ότι αναμένει οι υπουργοί Οικονομικών να καταλήξουν σε συμφωνία στη συνάντηση της επόμενης Τρίτης, προσθέτοντας ότι έχει ήδη μιλήσει στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Είμαι αισιόδοξος πως ό,τι έχω πει συνεχίζει να ισχύει, δηλαδή ότι δεν θα έχουμε νέα κρίση στην Ελλάδα και σε σχέση με αυτή», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, ενόψει τη συνόδου των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G7.
Ο Σόιμπλε επίσης προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο: «Γνωρίζετε επίσης πως πιστεύω ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους και ρευστότητας τείνουν να ενισχύουν τη μεταβλητότητα και άρα τη νευρικότητα».

Δήλωσε επίσης ότι πιστεύει πως ο υψηλός βαθμός μεταβλητότητας και νευρικότητας που παρατηρείται στις χρηματοοικονομικές αγορές είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι μπορούν να δικαιολογήσουν οι οικονομικές εξελίξεις και αυτό εν μέρει οφείλεται σε γεωπολιτικούς κινδύνους.

Για την πιθανότητα αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Σόιμπλε δήλωσε: «Όλοι θα συμφωνήσουμε στο να ελπίζουμε ότι οι Βρετανοί θα λάβουν μια απόφαση που είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας και θα ανταποκριθούν στις ευθύνες τους».
Γερμανοί οικονομολόγοι: Αναπόφευκτη η ελάφρυνση…

«Η ελάφρυνση του χρέους είναι η βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα και έχει τεθεί τόσο σαφώς, ώστε θεωρώ απίθανο ότι θα παραμείνει χωρίς να γίνει (ελάφρυνση)», δήλωσε στην Deutsche Welle ο Γιοργκ Ρόχολ, πρόεδρος της ιδιωτικής Σχολής Oικονομίας και Mάνατζεμεντ του Βερολίνου (ESMT) του Βερολίνου.

Ο Ρόχολ, ο οποίος είναι και σύμβουλος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, στην πρόσφατα δημοσιευθείσα έρευνά του με τον τίτλο «Πού πήγαν τα λεφτά για την σωτηρία της Ελλάδας;», απέδειξε ότι λιγότερο από το 5% των χρημάτων που δόθηκαν ως βοήθεια στην Ελλάδα κατέληξαν στον ελληνικό προϋπολογισμό, ενώ σχεδόν το 80% δόθηκε για την εξόφληση οφειλών, την πληρωμή τόκων και την επανακεφαλαιοποίηση γαλλικών και γερμανικών τραπεζών.

O Γιοργκ Ρόχολ προβλέπει ότι «ο στόχος (των δανειστών) θα είναι να συμφωνηθεί μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με την οποία είτε να μειώνεται το επιτόκιο είτε να επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής του ή και τα δύο μαζί». Επισημαίνει όμως επίσης, ότι τα αποτελέσματα ενός τέτοιου κουρέματος θα εξανεμισθούν αν η δημόσια διοίκηση δεν γίνει αποτελεσματικότερη και δεν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, διότι «οι αιτίες του προβλήματος βρίσκονται στην Ελλάδα».

O Γιούργκεν Κάιζερ, συντονιστής της πρωτοβουλίας «Ετος διαγραφής χρεών» («Erlassjahr.de»), επαινεί με δηλώσεις του στη Deutsche Welle το ΔΝΤ, διότι «ανήκει στις φωνές της λογικής στο θέμα της ελληνικής κρίσης». Ο εμπειρογνώμονας για θέματα χρέους, ο οποίος αγωνίζεται από το 2000 για τη διαγραφή των χρεών των φτωχών κρατών παγκοσμίως, λέει επίσης αυτό το οποίο παραδέχονται οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες, δηλαδή ότι «αν οι δανειστές είχαν προβεί σε κούρεμα του χρέους από την αρχή της ελληνικής κρίσης, θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί».

Ο Κάιζερ προσθέτει επίσης ότι «οι συνέπειες αυτής της λανθασμένης απόφασης έγιναν ακόμα πιο παράλογες και ακόμα πιο ακριβές».

http://mignatiou.com/2016/05/neo-kolpo-apo-ton-soimple-gia-na-apofigi-tin-elafrinsi-tou-chreous-to-sizitame-to-2018/

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βερολίνο, Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: