“Σκωτσέζικο ντους” από Σόιμπλε, επιμένει για το ΔΝΤ: Για “μεγάλη νύχτα” μίλησε ο Καζιμίρ




Την εκτίμηση ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση και πως χωρίς το Ταμείο δεν υφίσταται πρόγραμμα, εξέφρασε κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γερμανός Υπουργός δήλωσε ότι η ελληνική αξιολόγηση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και πως υπάρχουν ελάχιστες ελλείψεις. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι δυνατή μια συμφωνία επί της αρχής για την εκταμίευση της ελληνικής δόσης στο σημερινό Eurogroup.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Την πρόβλεψη πως “οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα περάσουν όλη τη νύχτα μαζί”, έκανε ο υπουργός οικονομικών της Σλοβακίας, Πέτερ Καζιμίρ προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup.

“Κάποια θέματα παραμένουν ανοιχτά και δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση. Θα επικεντρωθούμε στην εκταμίευση, στη συμφωνία για το ύψος της δόσης και θα θέλαμε να ολοκληρώσουμε τη αξιολόγηση. Αυτά είναι τα κρίσιμα θέματα για εμάς”, είπε ο Σλοβάκος υπουργός. Άφησε τέλος ανοιχτό το πότε θα εισέλθει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με τη φράση “μπορεί να περιμένει”, και παρομοίως τοποθετήθηκε και για το χρέος.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται να αναπνεύσει, χρειάζεται βεβαιότητες, και “μία συμφωνία που θα εκφράσει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, η οποία πέρασε πρόσφατα πολύ σκληρά μέτρα” . “Η Γαλλία είχε πάντα συνδετικό ρόλο μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου”, είπε χαρακτηριστικά. Δήλωσε τέλος ότι υποστηρίζει μια λεπτομερή περιγραφή της λύσης για το χρέος και μια ελπίζει σε απόφαση για εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Σημασία έχουν οι μεταρρυθμίσεις, όχι η ελάφρυνση του χρέους, είπε για Ελλάδα ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ

“Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να συζητηθούν τα θέματα που έχουμε με το ΔΝΤ”, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Βέλγος Υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Όβερφελντ. “Αυτό που βρίσκω πραγματικά περίεργο είναι ότι ξαφνικά μιλάμε για την ελάφρυνση του χρέους”, είπε κατεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών.

“Σε αυτό το σημείο η συζήτηση με την Ελλάδα ήταν η εκπλήρωση ορισμένων όρων από την πλευρά της και να κάνει η χώρα ορισμένα πράγματα που είναι απαραίτητα για την ελληνική οικονομία. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από την ελάφρυνση του χρέους”, είπε χαρακτηριστικά.

Το γεγονός πως η Ελλάδα κάνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται είναι πολύ πιο σημαντικό από την αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία από μόνη της δεν αλλάζει την πορεία της οικονομίας”, κατέληξε ο Βέλγος Υπουργός.

Eπ` αυτού τοποθετήθηκε και ο αρμόδιος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος χαρακτήρισε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Αθήνας “σημαντική και θαρραλέα”, υπενθυμίζοντας ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους παραμένει στο τραπέζι.

— Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία επί της αρχής, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για την ευρωζώνη Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

“Όλοι ανυπομονούν για το σημερινό Eurogroup. Πιστεύω ότι αυτό το Eurogroup θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αναφορικά με την ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος”, είπε ο αντιπρόεδρος.

Παρομοίως ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε πως είναι “αισιόδοξος μετά και από την ψήφιση των μέτρων από την Ελλάδα”, ωστόσο, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το ζήτημα του χρέους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “η ελάφρυνση του εξαρτάται από πολλές μεταβλητές”.

http://mignatiou.com/2016/05/die-welt-o-soimple-schediazi-na-blokari-tin-elliniki-dosi-sto-simerino-eurogroup/

ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: