Συνεδρίασε η συντονιστική επιτροπή ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό: 1 δισ. στην Άγκυρα




H επιτάχυνση της ροής κονδυλίων προς την Τουρκία ύψους 1 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Ιουλίου, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της συντονιστικής επιτροπής του μηχανισμού υποστήριξης προσφύγων στην Τουρκία, παρουσία κοινοτικών και Τούρκων αξιωματούχων, υπό την αιγίδα του αρμοδίου Επιτρόπου Χρ. Στυλιανίδη.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ δεν έλαβε μέρος στη συνεδρίαση, ωστόσο, σήμερα συναντάται με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χάν.

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση των προσφύγων στην Τουρκία, η επιτροπή κατέγραψε την πρόοδο που έχει σημειωθεί, καθώς 200 εκατομμύρια έχουν ήδη φτάσει στον προορισμό τους, εκ των οποίων 60 εκταμιεύθηκαν στις 19 Απριλίου.

Επιπλέον, η Επιτροπή συμφώνησε στις βασικές προτεραιότητες στις οποίες ο μηχανισμός θα επικεντρωθεί στο άμεσο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα:

-Ανθρωπιστική Βοήθεια,
-Διαχείριση της μετανάστευσης,
-Εκπαίδευση,
-Υγεία,
-Υποδομές και
-Κοινωνικο-οικονομική υποστήριξη.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν επίσης στα πορίσματα της αξιολόγησης των αναγκών που εκπονήθηκε από εμπειρογνώμονες που ανέθεσε η Επιτροπή, η οποία θα παράσχει πολύτιμη καθοδήγηση για το μέλλον

Η Επιτροπή προκαταβάλλει τη συνεισφορά του προϋπολογισμού της ΕΕ χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, όπως τα λεγόμενα “ειδικά μέτρα”, για να επιταχυνθεί ο εκταμίευση των κονδυλίων για τη στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής, πέρα από τη διευκόλυνση, η ΕΕ εξακολουθεί να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία, σύντομα θα τεθεί σε ισχύ το Δίκτυο Κοινωνική Ασφαλείας(ESSN) με χρηματοδότηση επιπλέον ενός εκατομμυρίου. Το ESSN θα είναι μια κοινή προσπάθεια από έμπειρους συνεργάτες της ΕΕ στον ανθρωπιστικό κλάδο και τις τουρκικές αρχές και θα καθιερώσει ένα ενιαίο σύστημα παροχής βοήθειας, μέσω ηλεκτρονικών καρτών, για να επιτρέψει στους πρόσφυγες να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους με αξιοπρέπεια.

Σε τοπικό επίπεδο, αυτό θα δώσει στους πρόσφυγες την ελευθερία να αγοράζουν ό, τι χρειάζονται. Παράλληλα, το νέο σύστημα θα ενισχύσει την τοπική οικονομία, καθώς τα χρήματα που θα δαπανηθούν σε τοπικές αγορές. Το ESSN και τα συναφή μέτρα θα πρέπει να ξεδιπλώσει το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Αθ. Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: