«Ψήνουν» παρέμβαση Μπαν στον Αναστασιάδη: Αναμένεται τηλεφώνημα από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα, Μπαν Κι Μουν, για εκτόνωση της κρίσης «ψήνουν» τα Ηνωμένα Έθνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γραμματεία σε συνεννόηση με την ομάδα Κυπριακού και τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα, φαίνεται να προσανατολίζεται στο να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Μπαν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενδεχομένως και σήμερα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως επρόκειτο η επικοινωνία να γινόταν χθες, πλην όμως δεν είχαν γίνει έγκαιρα οι συνεννοήσεις. Ο Μπαν Κι Μουν θα επιχειρήσει να τερματίσει την… παρεξήγηση και να επαναρχίσουν οι συναντήσεις. Ωστόσο, η Λευκωσία επιμένει πως θα πρέπει να υπάρξει διορθωτική κίνηση, η οποία θα ξεχωρίζει δημόσια πως «ένα είναι ο διακοινοτικός διάλογος μεταξύ δύο κοινοτήτων και άλλο είναι το κράτος της ΚΔ που διεθνώς αναγνωρίζεται».

Η παρέμβαση Μπαν θα ακολουθήσει αυτής του Αμερικανού Αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν. Ο τελευταίος ανέφερε στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως κατανοεί την αντίδρασή του. Θέμα διακοπής των συνομιλιών δεν τίθεται από ε/κ πλευράς, ωστόσο, συναντήσεις δεν θα γίνουν μέχρι ο ΟΗΕ να κάνει τη διευκρίνιση. O Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ποτέ δεν υπήρξε τόσο καλή ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, αρκεί να την αξιοποιήσουν όλοι με αλληλοσεβασμό.

Σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλεί όλους να συνεργαστούν με καλή πίστη, με αναγνώριση των δικαιωμάτων και των ανησυχιών και με εφαρμογή των βασικών ελευθεριών για να γίνει κατορθωτή μία ειρηνική συμβίωση, η λύση να είναι διαρκής και ο κυπριακός λαός να μην ζει με την αγωνία, αν την επομένη θα σημειωθεί ανωμαλία στη λειτουργία του κράτους ή αν θα μπορεί να υπάρξει προοπτική για όλους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Η τοποθέτηση αυτή θεωρήθηκε ως παρέμβαση προς την κατεύθυνση να πέσουν οι τόνοι χωρίς, ωστόσο, να σημαίνει πως η Λευκωσία δεν θα επιμείνει στο αίτημά της να υπάρξει ξεκαθάρισμα του τοπίου από τον ΟΗΕ. Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί πως τα ζητήματα αυτά μπορούν να ξεκαθαρίσουν και με τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, με τον Γ.Γ. στη Νέα Υόρκη στις αρχές Ιουνίου. Όπως και με τις συναντήσεις που θα έχει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, είχε χθες συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που κράτησε δυο ώρες. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Άιντα προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους, έστειλε ωστόσο την μπάλα στα πόδια του Προέδρου Αναστασιάδη. Θα συναντηθεί, είπε, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όταν θα είναι έτοιμος γι’ αυτό. «Όλοι πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν είναι η ιδανικότερη», είπε ο Νορβηγός αξιωματούχος.

Ο κ. Άιντα είπε ότι, «όλοι θα πρέπει να προβληματιστούμε σχετικά με το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών και να εργαστούμε από κοινού για να δούμε πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κατάσταση, την οποία ούτε θέλω υπερβολικά να δραματοποιήσω, αλλά ούτε και να μειώσω, επειδή πρέπει να ασχοληθούμε με τα σημαντικά ζητήματα που έχουν προκύψει». Ο κ. Άιντα τόνισε επίσης ότι με βαθιά ανησυχία ενημερώθηκε για την αλλαγή όσον αφορά στην πρόσβαση σε θρησκευτικούς χώρους στα κατεχόμενα.

Εξάλλου, από τα Ηνωμένα Έθνη στη Λευκωσία με επιλεκτικές διαρροές προς τα ΜΜΕ, χαρακτήρισαν υπερβολική την αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη στην Κωνσταντινούπολη. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ φέρονται να έχουν αναφέρει στην τ/κ εφημερίδα Χαβαντίς πως δεν τέθηκε με κανένα τρόπο ζήτημα συμμετοχής του Μουσταφά Ακιντζί στην Ανθρωπιστική Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης και υποστήριξαν ότι η συνάντηση Ακιντζί – Μπαν δεν διευθετήθηκε από τα ΗΕ, αλλά συμφωνήθηκε κατά τη διμερή συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: