Πάει, την …ψώνισαν οι Τούρκοι: Παρουσιάστηκαν στο Atlantic ως …υπερδύναμη




Σε παρουσίαση του υφυπουργού για τις αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας Ismail Demir που οργανώθηκε στο Atlantic Council με θέμα «Η πολιτική της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας» παρουσιάστηκε η χώρα του Αττίλα, λίγο-πολύ, ως υπερδύναμη. Τονίστηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

– Η Τουρκία οργανώνει διάφορα εγχώρια αμυντικά προγράμματα

– Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους τομείς ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να βελτιώσει το επίπεδο όλων των υπόλοιπων τομέων.

– Σε κάθε περίπτωση, όποιες και να είναι οι εσωτερικές ισορροπίες και πολιτικές της, η Τουρκία είναι σταθερά προσηλωμένη στη συμμαχία της με τη Δύση, η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει οτιδήποτε κι αν συμβεί, όποιες διαφορές και να παρουσιάζονται με τη Δύση.

– Προτεραιότητες της Τουρκίας είναι η βιωσιμότητα της στρατιωτικής βιομηχανίας,

– η ανάπτυξη εγχώριας έρευνας και τεχνολογίας καθώς επίσης η ενθάρρυνση συνεργιών με εταιρίες παγκόσμιας εμβέλειας, joint ventures, σε διάφορους τομείς.

Ο Demir διευκρίνισε ότι στην Τουρκία υπάρχει ειδικό ταμείο για τον εκμοντερνισμό της αμυντικής βιομηχανίας.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους η Τουρκία υστερεί, όπως για παράδειγμα δεν υπάρχουν επαρκείς αεροπορικές υποδομές.

Ανέφερε το παράδειγμα της συμπαραγωγής του F35, για την οποία στο ξεκίνημα υπήρχαν πολλές επιφυλάξεις για το κομμάτι που αναλογούσε στην Τουρκία αλλά με το χρόνο αυτές άρθηκαν.

Όσον αφορά τις χώρες στις οποίες θα μπορούσε να κάνει εξαγωγές, ο Demir υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει το δικό της προνομιακό χώρο ακόμη και στην Αφρική και την Ασία.

Μια από τις θεμελιώδεις αρχές του προσανατολισμού της αμυντικής βιομηχανίας είναι η εθνική ανεξαρτησία και ασφάλεια.

Ο Demir επίσης υπογράμμισε ότι η Τουρκία διαθέτει ένα τεράστιο δυναμικό ανθρώπινων και οικονομικών πόρων μολονότι δεν διαθέτει αυτάρκεια σε κανένα πεδίο. Αλλά απόλυτη αυτάρκεια δεν διαθέτουν ούτε και οι ΗΠΑ, επισήμανε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι στρατηγικές τεχνολογίες στις οποίες θα επενδύσει στο μέλλον η Τουρκία είναι τα αμυντικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, οι δορυφορικές τεχνολογίες, τα ναυπηγία αμυντικής βιομηχανίας, τα συστήματα ανάλυσης πληροφοριών καθώς και τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για τον στρατό ξηράς ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα οι τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Ως προτεραιότητες για τα επόμενα πέντε χρόνια κατονόμασε την τεχνολογική πρόοδο και την πολυεθνική συνεργασία δεδομένου ότι, όπως υπογράμμισε καμία χώρα δεν είναι αυτοδύναμη σε οποιαδήποτε περιοχή του πλανήτη.

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν ενέκριναν την πώληση drones για στρατιωτικούς σκοπούς στην Τουρκία, ο Demir απάντησε χαριτολογώντας ότι ευτυχώς που οι ΗΠΑ αρνήθηκαν το συγκεκριμένο όπλο και τις τηλεκατευθυνόμενες βόμβες γιατί έτσι δόθηκε η ευκαιρία στην τουρκική αμυντική βιομηχανία να κατασκευάσει τα δικά της αντίστοιχα συστήματα.

Στο ίδιο πλαίσιο εστίασε στον ψυχολογικό αντίχτυπο της απόρριψης ενός αιτήματος από την Τουρκία σε επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ συμμάχων.

Σε ερώτημα να κατονομάσει τις χώρες, πέραν των ΗΠΑ, με τις οποίες συνεργάζεται η Τουρκία για την παραγωγή στρατιωτικού υλικού υπογράμμισε ότι είναι κυρίως οι δυτικοί σύμμαχοι μολονότι ανέφερε και το παράδειγμα της Κίνας στην περίπτωση που κρίθηκε ότι ήταν απαραίτητη η μεταφορά τεχνολογίας. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι μολονότι η Τουρκία είναι ανοιχτή σε συνεργασία με όλες τις χώρες, προνομιακοί εταίροι είναι οι δυτικοί σύμμαχοι.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: