‘Οτι θέλει ο αφέντης… Γιλντιρίμ: ‘Οποτε μπορεί ο Πρόεδρος θα δώσουμε ονόματα υπουργών




Όποτε μπορεί ο Πρόεδρος Ερντογάν, θα του υποβάλουμε τον κατάλογο του Υπουργικού Συμβουλίου, δήλωσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοινώνοντας ότι η λίστα ετοιμάζεται.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι στην Τουρκία πραγματοποιείται μια σημαντική σύνοδος και ο Τούρκος Πρόεδρος είναι οικοδεσπότης. “Αφού ολοκληρώσει εκείνο το πρόγραμμα, θα κάνουμε και εμείς τη δουλειά μας μαζί του. Μην ανησυχείτε, θα διευθετηθεί πολύ γρήγορα”, ανέφερε.

Πληροφορίες του τουρκικού Τύπου αναφέρουν ότι σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και εκτιμάται ότι θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις.

Ο Ερντογάν έδωσε στον Γιλντιρίμ Εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης

Εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης έδωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο νέο ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Μπιναλί Γιλντιρίμ αμέσως μετά την παραίτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία.

Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας ο Αχμέτ Νταβούτογλου έδωσε την παραίτησή του χθες στις 18.00 στον Πρόεδρο Ερντογάν ωστόσο του ζητήθηκε να παραμείνει μέχρι την ίδρυση της νέας κυβέρνησης. Στις 19.05 ο Μπιναλί Γιλντιρίμ επισκέφθηκε τον Τούρκο Πρόεδρο και έλαβε την νέα εντολή για την ίδρυση της 65ης κυβέρνησης της Τουρκίας. Η συνάντηση κράτησε μία ώρα.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ στο συνέδριο του ΑΚΡ όπου ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος έλαβε χθες την ψήφο 1405 συνέδρων και εκλέγηκε τρίτος πρόεδρος του κόμματος έπειτα από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Στο συνέδριο επικράτησαν συνθήματα υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν ενώ το μήνυμά του Τούρκου Προέδρου πολλοί σύνεδροι το άκουσα όρθιοι και καταχειροκρότησαν.

Στην ομιλία του ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι δίνει τον λόγο του στον Ταγίπ Ερντογάν ότι ο δρόμος του Προέδρου είναι και δικός τους δρόμος, η υπόθεση του Προέδρου είναι και δική τους υπόθεση. “Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να περάσουμε από την ντε φάκτο κατάσταση σε μια νόμιμη κατάσταση αλλάζοντας το σύνταγμα για να θεσπιστεί ένα προεδρικό σύστημα”, είπε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Για την ΕΕ, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι πρέπει να βάλει τέλος στη σύγχυση για την μεταναστευτική πολιτική και πως η Τουρκία έει ανάγκη να ξέρει τι σκέφτεται η ΕΕ γι αυτήν. Ανέφερε ακόμη ότι η αλλαγή στην ηγεσία της κυβέρνησης δεν θα φέρει καμιά αλλαγή στο θέμα της τρομοκρατίας και τον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Αναμένεται ότι την ερχόμενη Τρίτη θα υποβληθεί η λίστα του νέου υπουργικού συμβουλίου του Μπιναλί Γιλντιρίμ στον Πρόεδρο Ερντογάν. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης την ερχόμενη Κυριακή. Η πρώτη συνεδρία της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο.

Πάντως ο αντιπρόεδρος του κόμματος Βεντάτ Ντεμιρόζ δήλωσε ότι από δω και μπρος οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου θα γίνονται στην πλειοψηφία τους στο Μπέστεπε υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν και πως προσπαθούν να νομιμοποιήσουν την ντε φάκτο κατάσταση προεδρικού συστήματος. Ωστόσο ανέφερε πως είναι όρος να υπάρξει τροποποίηση του συντάγματος.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ/Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: