Ντάισελμπλουμ: Να νομοθετηθούν τα προληπτικά μέτρα, άρχισε η συζήτηση για χρέος




Ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι το πακέτο προληπτικών μέτρων θα νομοθετηθεί εκ των προτέρων και θα τεθεί σε λειτουργία αυτόματα, εάν η Ελλάδα δεν ακολουθήσει τον δρόμο που έχει συμφωνηθεί. «Η ελάφρυνση του χρέους θα κάνει την Ελλάδα πιο ελκυστική στους επενδυτές» τόνισε ο Ολλανδός πολιτικός.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πραγματοποίησαν τον πρώτο γύρο συζητήσεων για το ελληνικό χρέος. Τόνισε πάντως ότι δεν υπάρχει θέμα κουρέματος. Πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ είναι κλειδί για την επιτυχία του Ελληνικού Προγράμματος.

Ο πρόεδρος του Eurogroup καλωσόρισε το πακέτο μέτρων που νομοθετήθηκε από τις ελληνικές αρχές, προσθέτοντας ότι απομένει δουλειά στο σκέλος των κόκκινων δανείων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι οι θεσμοί θα εξετάσουν τα μέτρα που νομοθέτησαν οι ελληνικές αρχές, ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί και το πλαίσιο του μηχανισμού με τα έκτακτα μέτρα. Τόνισε ότι αυτό θα πρέπει να νομοθετηθεί εκ των προτέρων και ο μηχανισμός θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους των πλεονασμάτων. Επίσης είπε ότι πρέπει να διασφαλίζεται ότι ο μηχανισμός θα μπαίνει αυτόματα σε ισχύ όταν χρειάζεται.

Υπογράμμισε ότι τα έκτακτα μέτρα θα περιλαμβάνουν περικοπές δαπανών, αλλά και την πλευρά των εσόδων.

Μοσκοβισί: Σημαντική η πρόοδος της Αθήνας

«Σήμερα επιτεύχθηκε πολύ σημαντική πρόοδος για μία συμφωνία» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι παραμένουν αλληλέγγυοι.

Ο Επίτροπος Οικονομίας χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό το πακέτο μέτρων της Ελλάδας για να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική και να προσελκύσει επενδυτές.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει στο 2,7%, αρκεί η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.

Κατά την άποψη του Πιερ Μοσκοβισί τα προληπτικά μέτρα διασφαλίζουν την αξιοπιστία της Ελλάδας. Είπε χαρακτηριστικά: «Προχωρήσαμε πολύ σήμερα και όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν. Πρέπει να υπάρχει ο μηχανισμός αυτός.

Η τεχνική βοήθεια μπορεί να βοηθήσει και τις δύο πλευρές να μπορέσουν να συνεργαστούν για την επίτευξη μίας τελικής συμφωνίας».

Ο ΝΤΟΜΠΡΟΒΣΚΙΣ

«Το Eurogroup καλωσορίζει το συνολικό πακέτο μέτρων» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού μέτρων έκτακτης ανάγκης» σημειώνει και προσθέτει πως αναφορικά με το χρέος «θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και το Euroworking Group θα ενημερώσει σχετικά τους υπουργούς Οικονομικών στις 24 Μαΐου».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι συμμετέχοντες υπουργοί οικονομικών εξέτασαν την ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό των εφεδρικών μέτρων που ζητά το ΔΝΤ για να δώσει τη συγκατάθεση του στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η συνεδρίαση πήγε πολύ καλύτερα από ότι περίμεναν.

http://mignatiou.com/2016/05/pio-konta-se-simfonia-ellada-danistes-mallon-den-tha-apodesmefti-omos-i-voithia/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: