Με… αέρα Ερντογάν το Κυπριακό: Οι εξελίξεις επηρεάζουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στη σκιά της καθαίρεσης από τον νεοσουλτάνο Ερντογάν του Νταβούτογλου, του παρασκηνίου για την τύχη της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, την έντονη τουρκική στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο, οι συζητήσεις στο Κυπριακό δεν παραμένουν ανεπηρέαστες.

Η κάθοδος την περασμένη εβδομάδα του Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου στα κατεχόμενα έδωσε το μήνυμα πως «τίποτε δεν αλλάζει». Δηλαδή, παραμονή στη διαδικασία και επιμονή στις κόκκινες γραμμές. Άλλωστε, Ερντογάν και Νταβούτογλου δεν διαφωνούσαν στο Κυπριακό, είχαν ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις μοιράσει ρόλους, του «κακού» και του «καλού». Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι ακόμη και οι Αμερικανοί θεωρούσαν πως με τον Νταβούτογλου μπορούσαν να συζητήσουν σοβαρά και πως ήταν πιο ευέλικτος από τον Ερντογάν στο Κυπριακό.

Στη Λευκωσία, η διαδικασία των διαπραγματεύσεων συνεχίζεται με συναντήσεις σε διάφορα επίπεδα.

Οι δυο διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί έχουν πάρει εντολές από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί μέχρι την επόμενη συνάντησή τους, στις 28 Μαΐου, να έχουν ολοκληρώσει τον κατάλογο με τον τρίπτυχο, διαφωνίες-συγκλίσεις-συναντιλήψεις, με στόχο να διαμορφωθεί μια πλήρης εικόνα. Αναστασιάδης και Ακιντζί θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης έκαναν μια συζήτηση επί των τεσσάρων κεφαλαίων, επιχειρώντας να ξεκαθαρίσουν σε μεγάλο βαθμό το τοπίο. Άγγιξαν πολλές διαφωνίες και προσπάθησαν να επιβεβαιώσουν συναντιλήψεις. Έχοντας κάνει αυτή την πρώτη γενική συζήτηση, ζήτησαν από τους Μαυρογιάννη και Ναμί να προβούν σε μια εξαντλητική εξέταση όλων των θεμάτων που εμπίπτουν στα τέσσερα κεφάλαια ( Διακυβέρνηση, περιουσιακό, Ε.Ε., Οικονομία) και να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα στην επόμενη συνάντηση.

Είναι σαφές πως η νέα συνάντηση, που χρονικά τοποθετείται στις 28 Μαΐου, λίγες ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές, θα καθορίσει τα επόμενα βήματα, υπό την έννοια ότι όλοι οι παράγοντες ευνοούν την εντατικοποίηση των συζητήσεων από τον Ιούνιο. Παράλληλα, μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει και το θέμα του διαπραγματευτή, καθώς ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει ξεκαθαρίσει πως θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το τέλος Μαίου. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη ενόψει των εκλογών για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς ως γνωστό είναι ένας από τους δυο υποψήφιους για τη θέση.

ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα, για συνομιλίες με τον Ελλαδίτη ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά για να συζητήσουν Κυπριακό και ευρωτουρκικά. Η επίσκεψη Κασουλίδη στην ελληνική πρωτεύουσα, τοποθετείται αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μάιου.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 6 Ιουνίου ο Κύπριος ΥΠΕΞ θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη. Η εκεί παρουσία του αφορά και την προώθηση της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη για την Προεδρία της 71ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: