Κύπρος και Ισραήλ αναβαθμίζουν τη συνεργασία τους σε ασφάλεια πτήσεων, έρευνα και διάσωση




Κύπρος και Ισραήλ αναβαθμίζουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας πτήσεων και έρευνας και διάσωσης στις ΑΟΖ των δυο χωρών. Το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων ( FSF-MED ) και το FISHER INSTITUTE του Ισραήλ, με τη στήριξη των Υπουργείων Μεταφορών Κύπρου και Ισραήλ, διοργανώνουν την Πέμπτη, στη Λευκωσία, συνέδριο για την ασφάλεια πτήσεων και έρευνας και διάσωσης στις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων, Χρίστος Πέτρου, ανέφερε πως το συνέδριο αυτό είναι σημαντικό και εδραιώνει τη συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ σε θέματα ασφάλειας πτήσεων και έρευνας και διάσωσης, εν μέσω εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα της Ανατολικής Μεσογείου, και υπό το φως της Τριμερούς Συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.

Στο συνέδριο θα διαβαστεί χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών Αλέκο Μιχαηλίδη και θα μιλήσουν ο Γενικός Διευθυντής της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας του Ισραήλ, και ο Διευθυντής Ασφάλειας πτήσεων του Fisher Institute του Ισραήλ.

Επίσης, στο πλαίσιο του συνεδρίου, στο οποίο θα συμμετέχουν ειδικοί και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ελλάδα και άλλες χώρες, ως επίσης και από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων και του κυπριακού Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Στόχος του συνεδρίου είναι να παρουσιαστούν και να συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια πτήσεων των ελικοπτέρων που θα πραγματοποιούνται όταν θα δραστηριοποιηθούν οι πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων στις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, ως επίσης και η περαιτέρω βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου σε θέματα έρευνας και διάσωσης.

Αναφερόμενος στη σημασία της συνεργασίας των δυο χωρών, ο κ. Χρίστου είπε πως “ενώ ορισμένες πλατφόρμες του Ισραήλ βρίσκονται στην ισραηλινή ΑΟΖ, ο εναέριος χώρος εκεί όπου βρίσκονται εμπίπτει στη δική μας δικαιοδοσία”. Πρόσθεσε πως η συνεργασία αυτή συμβάλλει με πρακτικό τρόπο στην Τριμερή Συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και δεν απέκλεισε στο μέλλον να διοργανωθούν και ανάλογα συνέδρια με άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, δεδομένης της Τριμερούς Συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.

Ο κ. Χρίστου είπε εξάλλου πως η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων και του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης είναι μια θετική εξέλιξη γιατί θα υπάρξει συνεργασία για θέματα που αφορούν και τους δυο οργανισμούς.

Ανέφερε πως στο συνέδριο θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, και αξιωματούχοι της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και από την αεροπορία των Βρετανικών Βάσεων. Είπε επίσης πως το Fisher Institute του Ισραήλ είναι ένας πανίσχυρος μη κυβερνητικός οργανισμός που αποτελείται από απόστρατους ανώτερους αξιωματούχους της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ.

Στα πλαίσια του συνεδρίου ο ΓΔ του Υπουργείου Μεταφορών θα έχει συνάντηση με τον ΓΔ της Πολιτικής Αεροπορίας του Ισραήλ για συζήτηση διμερών θεμάτων. Ακόμη θα απονεμηθεί το ετήσιο βραβείο του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων στην Aegean Airlines, για τη συμβολή της στην ανάπτυξη των αερομεταφορών στη Μεσόγειο.

Μαρία Κονιώτου, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: