Κύπρος: Έντονες ζυμώσεις για την εκλογή νέου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων




Κορυφώνονται αυτή την εβδομάδα οι ζυμώσεις και οι διεργασίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 2 Ιουνίου.

Τα σενάρια που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας για την ονοματαλογία όσον αφορά στους πιθανούς υποψήφιους αλλά και για το ποίος θα κατορθώσει τελικά να εκλεγεί στο δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δίνουν και παίρνουν.

Ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση της Προεδρίας της Βουλής έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ενώ το ΔΗΚΟ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν ενδιαφέρεται για το θώκο του Προέδρου της Βουλής προκρίνοντας ταυτόχρονα την υποψηφιότητα του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν τις προηγούμενες μέρες το φως της δημοσιότητας, την Προεδρία της Βουλής φέρονται να ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του Κόμματος Άντρος Κυπριανού και ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Δημήτρης Συλλούρης.

Συνέρχεται αύριο το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ

Το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ θα συζητήσει το θέμα της Προεδρίας της Βουλής κατά την αυριανή τακτική του συνεδρία.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πρόδρομος Προδρόμου είχε δηλώσει ότι ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος να συζητήσει προτάσεις για το θέμα της ανάδειξης του νέου Προέδρου της Βουλής, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Βουλής είναι ο δεύτερος τη τάξει αξιωματούχος στην Πολιτεία και άρα θα πρέπει να είναι μια προσωπικότητα που να μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο.
“Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, να δούμε προτάσεις, και βεβαίως εφόσον ληφθούν οι αποφάσεις – γιατί δεν υπάρχουν αποφάσεις μέχρι στιγμής – θα παρουσιάσουμε και τυχόν δικές μας προτάσεις”, είπε.

Συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ

Το θέμα της Προεδρίας της Βουλής και οι χειρισμοί του Κόμματος θα απασχολήσουν σήμερα τη συνεδρία της ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ η οποία αποτελεί συνέχεια της συζήτησης που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.

Όπως έγινε και με το Πολιτικό Γραφείο, τα μέλη της Επιτροπής αναμένεται να ενημερωθούν από τον Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ για τις επαφές που είχε με επικεφαλής άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη λήψη τελικών αποφάσεων.

Το ΔΗΚΟ αποφάσισε να μην διεκδικήσει την Προεδρία της Βουλής

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε από την αρχή ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του Προέδρου της Βουλής.
Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ αποφάσισε ομόφωνα ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν θα διεκδικήσει την Προεδρία της Βουλής αλλά επιμένει στην διεκδίκηση της Προεδρίας από τον ενδιάμεσο χώρο, προκειμένου να επιτυγχάνεται η απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της Βουλής ισορροπία.

Συνεπακόλουθα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, το Δημοκρατικό Κόμμα θα απευθυνθεί πρώτα στην ΕΔΕΚ η οποία πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο για την συγκεκριμένη θέση καθώς είναι το αμέσως επόμενο κόμμα του ενδιάμεσου χώρου ως επίσης είναι και το κόμμα με το οποίο το Δημοκρατικό Κόμμα συνεργάζεται στην κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την υποψηφιότητα του Προέδρου του προκρίνει η ΕΔΕΚ

Η Πολιτική Γραμματεία της ΕΔΕΚ αποφάσισε ομόφωνα να καταθέσει εισήγηση στο Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος για κατάθεση της υποψηφιότητας του Προέδρου του Κινήματος, Μαρίνου Σιζόπουλου, για την προεδρία της Βουλής.

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρει ότι “η Πολιτική Γραμματεία της ΕΔΕΚ ομόφωνα αποφάσισε να εισηγηθεί στο Πολιτικό Γραφείο την κατάθεση της υποψηφιότητάς του Προέδρου του Κόμματος στην Προεδρία της Βουλής κατά την πρώτη συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων”.
Το θέμα της διεκδίκησης της Προεδρίας της Βουλής από την ΕΔΕΚ αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου και του Πρόεδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία Συμμαχίας Πολιτών και είναι ορισμένη για τις 11 το πρωί.

Ενδιαφέρον και από το Γ. Περδίκη

Η Πολιτική Επιτροπή των Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αποφάσισε ομόφωνα να εξουσιοδοτήσει τον Πρόεδρο του Κινήματος, Γιώργο Περδίκη, να υποβάλει υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου της Βουλής με βάση την πρόταση του 2011 που προνοούσε εναλλαγή στη μέση της θητείας.

Σύμφωνα με τους Οικολόγους, «η πρόταση βασίζεται στην αντίστοιχη πρόταση που είχαν καταθέσει οι Οικολόγοι το 2011» και «στοχεύει στην ενότητα των πολιτικών δυνάμεων πέραν του χώρου των δύο μεγάλων κομμάτων». «Αφού το μεγαλύτερο κόμμα, το ΔΗΚΟ αποποιείται της υποψηφιότητας για την προεδρία της Βουλής, απομένουν τα υπόλοιπα κόμματα τα οποία είναι περίπου ισοδύναμα στη Βουλή και στην κοινωνία», προσθέτουν

«Η πρόταση αυτή δίνει τη δυνατότητα για ένα ισχυρό κέντρο που μπορεί να βάλει φρένο στις διαθέσεις του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ στα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Είναι ώρα για συνεργασία και ωριμότητα από όλες τις δυνάμεις του κέντρου που έχουν υποχρέωση να αφήσουν στην άκρη τις κομματικές ατζέντες για το ευρύτερο καλό και να δώσουν πειστικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών», αναφέρουν οι Οικολόγοι.

Την εκλογή ενός έμπειρου, δημοκρατικού Βουλευτή προκρίνει η Ε. Θεοχάρους

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους σε δηλώσεις της για το συγκεκριμένο θέμα είπε ότι η Αλληλεγγύη είναι ένα μικρό αριθμητικά κίνημα για να προσπαθήσει να επιβάλει, ή να εκβιάσει συναλλαγές μέσα στη Βουλή. «Αυτά τα πράγματα είναι έξω από τα πολιτικά θέσμια της Αλληλεγγύης» είπε, προσθέτοντας πως αν προταθεί σε στέλεχος της Αλληλεγγύης η Προεδρία της Βουλής αυτό θα συζητηθεί και το Κίνημα θα λάβει τις αποφάσεις του.

Σε ερώτηση για το αν η Αλληλεγγύη ευνοεί μια κοινή υποψηφιότητα από τα μικρότερα κόμματα, η κ. Θεοχάρους είπε ότι η Αλληλεγγύη ευνοεί την εκλογή ενός έμπειρου, δημοκρατικού Βουλευτή που γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής και που στην επιτέλεση των καθηκόντων του θα είναι ίσος προς όλους.
Σε ερώτηση αν έχουν γίνει επαφές με άλλα κόμματα για το θέμα αυτό η κ. Θεοχάρους απάντησε αρνητικά.

Η διαδικασία της ανάδειξης του Προέδρου της Βουλής

Στις 2 Ιουνίου οι Βουλευτές που ανέδειξε η εκλογική διαδικασία της 22ας Μαΐου θα δώσουν τη προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαβεβαίωση, θα συσταθούν σε σώμα και θα επιλέξουν το νέο Πρόεδρο του νομοθετικού σώματος.

Η ανάδειξη του Προέδρου του σώματος θα γίνει με βάση τη διαδικασία που ενέκρινε και ακολούθησε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις 30 Δεκεμβρίου 1985 για εκλογή Προέδρου του σώματος για την Πέμπτη Βουλευτική Περίοδο.

Η κυπριακή Βουλή για πρώτη φορά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε να αντιμετωπίσει πρόβλημα διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου του σώματος.

Για την άρση του αδιεξόδου η Βουλή ομόφωνα ενέκρινε το ακόλουθο σχέδιο απόφασης αναφορικά με τη διαδικασία για την ανάδειξη Προέδρου του σώματος: Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό του ημίσεος των παρόντων και ψηφιζόντων βουλευτών.

Αν κατά την πρώτη ψηφοφορία δεν εκλεγεί Πρόεδρος, ακολουθεί δεύτερη ψηφοφορία και Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τα 2/5 των εγκριτικών ψήφων των παρόντων και ψηφιζόντων βουλευτών, παραλειπομένου τυχόν κλάσματος.

Σε περίπτωση που κανένας από τους υποψηφίους δε συγκεντρώσει τις πιο πάνω πλειοψηφίες, γίνεται τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία Πρόεδρος εκλέγεται εκείνος που θα εξασφαλίσει τις περισσότερες εγκριτικές ψήφους των παρόντων και ψηφιζόντων βουλευτών.

Γιώργος Μιχαήλ, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: