Κίνηση ανθρωπιάς από χιλιάδες μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πειραιά




Μόνο όταν βάλεις τον εαυτό σου στη θέση των προσφύγων θα μπορέσεις να καταλάβεις πώς νιώθουν αυτοί οι άνθρωποι…

Αυτό πιστεύουν και αυτό προσπάθησαν να κάνουν χιλιάδες μαθητές σχολείων από ολόκληρη τη χώρα που συμμετείχαν σε προγράμματα σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και στους οποίους απονεμήθηκαν έπαινοι από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Χτες πάνω από 600 παιδιά 32 σχολείων της Αττικής πλημμύρισαν το υπουργείο με τις χαρούμενες φωνές τους και παρέλαβαν τους επαίνους τους για την προσπάθεια που έκαναν να έρθουν με όποιον τρόπο μπορούσαν κοντά στους πρόσφυγες και να κατανοήσουν το δράμα αυτών των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους.

Κάποιοι έφτιαξαν ζωγραφιές, κάποιοι έγραψαν ποιήματα και θεατρικά, άλλοι ήρθαν σε απευθείας επαφή μαζί τους και άλλοι συγκέντρωσαν τρόφιμα και ρούχα.

Στόχος να πετάξουν από πάνω τους φοβίες και προκαταλήψεις και να δείξουν αλληλεγγύη και σεβασμό στους πρόσφυγες. Αρωγοί τους σε αυτό, οι δάσκαλοι και καθηγητές που αγωνίζονται να διδάξουν στα παιδιά την αξία της αλληλεγγύης.

«Νιώσαμε τον πόνο τους»

«Προσπαθήσαμε με διάφορα δρώμενα να έρθουμε στη θέση αυτών των ανθρώπων και μόνο έτσι καταφέραμε να νιώσουμε τον πόνο και την αγωνία τους. Καταλάβαμε πόσο κουρασμένοι είναι και ότι εμείς δεν κάνουμε πολλά γι’ αυτούς. Οφείλουμε να προσπαθήσουμε περισσότερο», λένε στο «Εθνος» οι μαθητές του Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, οι οποίοι συμμετείχαν και σε ένα παιχνίδι το οποίο απαιτούσε να «μπουν» στη θέση των προσφύγων, ενώ συμμετείχαν και σε ένα ρητορικό δρώμενο με θέμα τον ρατσισμό. Στο πλευρό τους οι καθηγήτριες Βάλια Λουτριανάκη και Μαίρη Μαρίν, οι οποίες στήριξαν τους μαθητές με στόχο να τους ευαισθητοποιήσουν στο δράμα των προσφύγων.

Την αξία του διαλόγου και της αλληλεγγύης έμαθαν μέσα από τις εργασίες που έκαναν και οι μαθητές του 13ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά, που έλαβαν τον έπαινό τους στη χτεσινή εκδήλωση καθώς παρουσίασαν τον δικό τους «Δρόμο Αλληλεγγύης», έναν θαυμάσιο πίνακα ζωγραφικής με τη βοήθεια του καθηγητή εικαστικών και ζωγράφου Δημήτρη Λουκά και τη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών Σμαράγδας Βασιλοπούλου και Ευδοξίας Καραγατσίδου.

Τη χτεσινή εκδήλωση παρακολούθησαν μέσω Skype και μαθητές από σχολεία της Κω, της Μυτιλήνης, της Λάρισας και του Ηρακλείου Κρήτης, οι οποίοι κατέθεσαν τη δική τους εμπειρία από την επαφή τους με τους πρόσφυγες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος μιλώντας στα παιδιά τους τόνισε ότι «μόρφωση δεν είναι μόνο τα γράμματα, μόρφωση είναι και ο τρόπος της συνεργασίας, η αλληλεγγύη, αλλά και το να ξέρουμε να ζούμε έναν κόσμο που χωράει όλους τους κόσμους μέσα».

Ο υπουργός τους υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε δίπλα μας την πίκρα της προσφυγιάς, γιατί «πολλά παιδιά έχασαν τους γονείς τους εκεί από τον πόλεμο. Αλλα ήρθαν εδώ με την οικογένειά τους και οι γονείς τους δεν έχουν ούτε σπίτι ούτε δουλειά. Ούτε τα παιδιά που πήγαιναν σχολείο μέχρι πέρσι έχουν να πάνε κάπου για να μάθουν γράμματα. Τα ελληνόπουλα και τα προσφυγόπουλα που θα μείνουν στη χώρα μας -όπως συνέβη και πριν από χρόνια- πρέπει να μπούνε μαζί στην τάξη και μαζί να κερδίζουν καθημερινά τη γνώση και την καλύτερη ζωή».

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ:
Να σταθούμε δίπλα τους

Πολλά ελληνόπουλα μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν ήξεραν καν τη λέξη πρόσφυγας. Σήμερα όχι μόνο τη γνωρίζουν αλλά προσπαθούν να βρεθούν κοντά τους και να τους βοηθήσουν όσο μπορούν. Μαζεύουν ρούχα και τρόφιμα, δίνουν τα δικά τους παιχνίδια στα προσφυγόπουλα για να παίξουν και χαίρονται όταν βλέπουν χαμόγελα να απλώνονται στα πρόσωπά τους.

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι πάρα πολύ ταλαιπωρημένοι και φοβισμένοι. Αφησαν τη χώρα και τα σπίτια τους και με κίνδυνο της ζωής τους έφτασαν στην Ελλάδα προσδοκώντας μια καλύτερη ζωή. Τώρα δική μας υποχρέωση είναι να τους βοηθήσουμε και να σταθούμε δίπλα τους, όπως θα κάναμε και για Ελληνες που θα είχαν την ανάγκη μας», λένε στο «Εθνος» οι μαθήτριες Γυμνασίου Φιλαρέτη Χρηστίδη και Εύα Καραπάνου, για να συμπληρώσουν: «Αν δεν βρεθείς στη θέση αυτών των ανθρώπων δεν μπορείς να καταλάβεις τα μαρτύρια που περνούν».

Νικολίτσα Τρίγκα , www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: