Ισχυρή η σχέση μας με τον Νταβούτογλου αλλά και με την Τουρκία λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ




Εσωτερική πολιτική υπόθεση της Τουρκίας χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την απόφαση του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου να παραιτηθεί από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, αφού ανέφερε ότι δεν πιστεύει πως είναι τελειωτικό και πως στις 22 Μαΐου το έκτακτο συνέδριο του ΑΚΡ θα επιλέξει τη νέα ηγεσία, πρόσθεσε ότι «αυτό ασφαλώς αποτελεί μία εσωτερική πολιτική υπόθεση της Τουρκίας».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν επιπτώσεις, με δεδομένη και την κατάσταση στη Συρία, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε:

«Προφανώς είχαμε μία ισχυρή σχέση με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου, αλλά επίσης έχουμε μία πολύ ισχυρή και διαρκή σχέση με την Τουρκία, ως σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και εταίρο στις προσπάθειές μας για καταστροφή και υποβάθμιση του ISIL στην περιοχή. Κι αυτό το έργο θα συνεχιστεί».

Κληθείς να σχολιάσει την επισήμανση ότι η απομάκρυνση του κ. Νταβούτογλου θα επιτρέψει στον πρόεδρο Ερντογάν να παγιοποιήσει την ισχύ του και να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές με τις οποίες ο Τούρκος πρωθυπουργός ήταν αντίθετος, ο κ. Τόνερ επανέλαβε ότι αποτελεί εσωτερική πολιτική υπόθεση της Τουρκίας και δεν θα επιχειρήσει να αναλύσει τι σημαίνουν οι εξελίξεις στο πολιτικό περιβάλλον.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ:
http://mignatiou.com/2016/05/lefkos-ikos-i-apochorisi-ntavoutoglou-den-tha-epireasi-ti-sinergasia-me-tourkia-kata-tou-isil/

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Αβέβαιη για τις συνέπειες της αποχώρησης του Νταβούτογλου εμφανίστηκε η Μογκερίνι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αβέβαιη για το πώς η αποχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου θα επηρεάσει τη συμφωνία ΕΕ-Άγκυρας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

“Είναι ακόμη νωρίς για να προσδιορίσουμε αν θα υπάρξουν επιπτώσεις και αν ναι, τι είδους”, τόνισε η Μογκερίνι, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της στο Κόσοβο, μετά την ανακοίνωση αποχώρησης του Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία.

“Θα συζητήσουμε προφανώς το θέμα πρώτα από όλα με τις τουρκικές Αρχές και θα ορίσουμε μαζί πώς θα προχωρήσουμε” σημείωσε.

Αρκετοί υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται διστακτικοί για εξάγουν συμπεράσματα για την αποχώρηση του Νταβούτογλου, ο οποίος εμφανίστηκε πιο ευέλικτος και πιο πρόθυμος να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τη μεταναστευτική κρίση από όσο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πάντως, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως η αποχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού είναι “άσχημα νέα”.

“Το θέμα επαφίεται στους Τούρκους”, ανέφερε δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ και άλλα στελέχη της ΕΕ εμφανίζονται επιφυλακτικά, ώστε να μην εμπλακούν στα εσωτερικά της Τουρκίας ούτε να προσβάλουν τον Ερντογάν.

“Η συμφωνία ήταν με την Τουρκία, όχι με τον Νταβούτογλου”, είπε χαρακτηριστικά άλλος αξιωματούχος. “Ο Ερντογάν ενεπλάκη επίσης σε αυτήν”, πρόσθεσε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: