Ιδέες από το Σίτι: Δάνεια με εξασφαλίσεις η συνταγή για τις αποζημιώσεις στο περιουσιακό




Του Κώστα Βενιζέλου

Τη σύνδεση των περιουσιών με τη χρηματοδότηση που θα δοθεί για τις αποζημιώσεις βλέπουν οι ειδικοί του Σίτι του Λονδίνου, που βρέθηκαν στην Κύπρο στις 5 Μαΐου για επαφές και συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους.

Η παρουσία των ειδικών στη Λευκωσία αποτελεί συνέχεια των συζητήσεων που είχε στο Λονδίνο ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, όπως ανέφερε βρετανική πηγή στον «Φ». Στη Λευκωσία συναντήθηκαν με τους διαπραγματευτές και τα Ηνωμένα Έθνη (παρών και ο κ. Άιντα). Βρετανική πηγή σημείωνε στον «Φ» ότι στόχος ήταν  να συζητήσουν τρόπους με τους οποίους ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για να στηρίξει μια λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή συζήτησαν θέματα χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα. Η οικονομική πτυχή της λύσης, αν και δεν συζητείται εν αναμονή των μελετών από διεθνείς οργανισμούς, αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο θα επηρεάσει και μια τελική συμφωνία, κυρίως όμως την αποδοχή ή την απόρριψή της. Είναι ξεκάθαρο ότι χρηματοδότηση για αποζημιώσεις που αφορούν  περιουσίες δεν μπορεί να βρεθεί. Μόνο δάνεια, τα οποία θα παραχωρηθούν με βάση τους νόμους της αγοράς. Όπως ανέφερε ενημερωμένη πηγή, δωρητές μπορεί να βρεθούν, πλην όμως δεν αναμένεται να δώσουν σημαντικά ποσά, σημειώνοντας ότι τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά από το 2004. Και τότε, υπενθύμισε, οι δωρητές περιορίστηκαν σε μικρά ποσά.

Είναι σαφές τόσο από τα όσα είπαν οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες του Σίτι, όσο και από τις προκαταρκτικές αναφορές της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που κάνουν μελέτες για την οικονομία μετά τη λύση, το κόστος θα μειωθεί όπως και οι ανάγκες χρηματοδότησης εάν οι αποζημιώσεις περιοριστούν. Αυτό, αν και δεν αναφέρθηκε καθώς δεν είναι αυτός ο ρόλος των οργανισμών αυτών, μπορεί να καταστεί εφικτό με την αξιοποίηση των περιουσιών από τους νόμιμους ιδιοκτήτες του. Πόσο θα είναι το κόστος των αποζημιώσεων; Αυτό θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της συμφωνίας και τον τρόπο που θα λυθεί το περιουσιακό. Το κόστος της επόμενης ημέρας αφορά αποζημιώσεις για τις περιουσίες και τη χρηματοδότηση για τις δομές που θα δημιουργηθούν (τρεις κυβερνήσεις, κοινοβούλια, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.). Το κόστος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ποσοστό εδάφους που θα επιστραφεί και το περιουσιακό. Υπολογίζεται ότι το κόστος θα είναι πέραν των 25 δισ. ευρώ (δεν υπολογίζεται το θέμα της απώλειας χρήσης ούτε είναι γνωστό εάν θα απασχολήσει την τελική συμφωνία). Σημειώνεται ότι η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων με βάση αποφάσεις της καλείται να πληρώσει σε Ελληνοκύπριους ποσά που αγγίζουν τα 140 εκατομμύρια ευρώ. Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις αυτές και ποιος θα τις επωμισθεί; Το θέμα που εγείρει το Σερντάρ Ντενκτάς για να πληρώσουν οι Ελληνοκύπριοι το χρέος του ψευδοκράτους προς την Τουρκία είναι εκτός συζήτησης και μια εξωπραγματική και εξωφρενική αξίωση.

Την ίδια ώρα, αναλύοντας τους τρόπους που μπορεί να χρηματοδοτηθεί η επόμενη ημέρα μιας συμφωνίας όλοι οι ειδικοί καταλήγουν στο εξής: Για να έλθει κάποιος να δώσει δάνεια πρέπει να έχει εξασφαλίσεις. Για να καταστεί τούτο εφικτό θα πρέπει να υπάρξει μια σύνδεση των περιουσιών με τη χρηματοδότηση, δηλαδή, την υποθήκευσή τους.  Η παρουσία των εμπειρογνωμόνων από το Σίτι ήταν χρήσιμη, ανέφερε στον «Φ» καλά ενημερωμένη πηγή, σημειώνοντας ότι όλα τα στοιχεία από τις συζητήσεις που είχαν θα αξιοποιηθούν πλήρως. Παράλληλα αναμένουν και τις μελέτες από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στις ΗΠΑ για επαφές ο Εκπρόσωπος

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης θα μεταβεί στις αρχές Ιουνίου στις Ηνωμένες Πολιτείες για επαφές για το Κυπριακό. Ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης θα είναι, στις 2 Ιουνίου,  ομιλητής στη δεξαμενή σκέψης Foreign Policy Association στη Νέα Υόρκη για το ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά την παρουσία του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θα πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις στα Ηνωμένα Έθνη με αξιωματούχους της Γραμματέας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το κογκρέσο. Περαιτέρω, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στα συνέδρια της ΠΣΕΚΑ και του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου.

Συνομιλούν και σκέφτονται τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Οι συζητήσεις στα πλαίσια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό συνεχίζονται σε επίπεδο διαπραγματευτών και τεχνικών επιτροπών, είναι όμως προφανές πως το κλίμα επηρεάζεται από τα τεκταινόμενα στην Τουρκία. Είναι σαφές πως όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν στραμμένη την προσοχή τους στον Ερντογάν και τα επόμενα βήματα που θα πράξουν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρείται «αστάθμητος παράγοντας» και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τις αντιδράσεις και τις ενέργειες του. Η αλλαγή ψευδοκυβέρνησης, που επιβλήθηκε από την Άγκυρα, εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτικής για σταδιακή ντε φάκτο ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία. Αυτό είναι προφανές από όλες τις κινήσεις και ενέργειες της Άγκυρας, από το θέμα του νερού μέχρι του ηλεκτρισμού αλλά και των βασικών προνοιών του οικονομικού πρωτοκόλλου. Την ίδια ώρα, για λόγους τακτικής, η Τουρκία έχει διαμηνύσει στο κατοχικό καθεστώς ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η παρουσία του στις διαπραγματεύσεις.

Όπως σημείωνε ξένος διπλωμάτης στο «Φ», εάν προκύψει μια συμφωνία που θα θεωρηθεί πως εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς της Άγκυρας δεν θα την αρνηθούν. Ωστόσο, είναι σαφές πως παράλληλα με την τακτική συντήρησης της διαδικασίας, τα μεγάλα βήματα γίνονται προς την κατεύθυνση της επίτευξης των τουρκικών σχεδιασμών για ενσωμάτωση των κατεχομένων.

Σύντομα αναμένεται να υπογραφεί το οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας-ψευδοκράτους 2016-2018, πρόνοιες του οποίου ουσιαστικά δρομολογούν την ενσωμάτωση ενώ στην ατζέντα παραμένει το θέμα της παραχώρησης «υπηκοοτήτων» σε εποίκους. Μπορεί όχι μαζικά, όπως προαναγγέλθηκε, αλλά με μικρότερους αριθμούς.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: