Οι Τούρκοι υποδέχθηκαν με υπερπτήσεις ελληνικών νησιών τον …Βλαντιμίρ Πούτιν




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Με υπερπτήσεις  ελληνικών νησιών και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου υποδέχθηκε η Αγκυρα την …επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πουτιν στην Ελλάδα.

Επίσης, μετά από μια ανάπαυλα μερικών ημερών η Τουρκία επανέρχεται και δημιουργεί και πάλι θέμα με την άσκηση την οποία ανήγγειλε η Αθήνα  για το διάστημα μεταξύ 6-9 Ιουνίου δεσμεύοντας περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου που περιλαμβάνουν και ελληνικό εναέριο χώρο  και περιοχές εντός του FIR Αθηνών, αλλά και τερματικούς διάδρομους αεροδρομίων των ελληνικών νησιών.

Ενώ το προεδρικό αεροσκάφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας πλησίαζε στον ελληνικό εναέριο χώρο τουρκικά μαχητικά προέβησαν  σε 4 υπερπτήσεις στο Αγαθόνησι και στην νησίδα Ανθρωποφάγοι ενώ σημειώθηκαν αναχαιτίσεις και μια εμπλοκή.

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν μερικές εβδομάδες η Μόσχα με δηλώσεις του ίδιου του ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ είχε καταγγείλει δημοσίως το ΝΑΤΟ ότι ανέχεται τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, που δημιουργούν προκλήσεις  για την ασφάλεια.

Σε ένα άλλο «μέτωπο» η Τουρκία με την ΝΟΤΑΜ Α2414/16  δηλώνει ότι η ελληνική ΝΟΤΑΜ Α1130/16 παραβιάζει τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας για αποστρατιωτικοποίηση  των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με την τουρκική ΝΟΤΑΜ η υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών προβλέπεται από την Απόφαση των Έξι Δυνάμεων του 1914 και την Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 (με το παράρτημα της που αφορά το καθεστώς των Στενών) και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισιών του 1947  σε ότι αφορά την Χίο, την Αστυπάλαια, την Νίσυρο την Ρόδο, την Χάλκη και την Τήλο, που αναφέρονται στην ΝΟΤΑΜ  ενώ έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς.

Σύμφωνα με την τουρκική ΝΟΤΑΜ τα νησιά αυτά θα πρέπει να αποκλείονται από κάθε είδους σενάριο στρατιωτικών ασκήσεων ή στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Οι ελληνικές αρχές απάντησαν με την ΝΟΤΑΜ Α1143/16 ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί είναι λανθασμένοι, παραπλανητικοί και στερούνται κάθε νομικής βάσης.

«Στο πλαίσιο  των γνωστών ελληνικών  θέσεων ,που είναι σε πλήρη αρμονία με το Διεθνές Δίκαιο  η Ελλάδα  θα συνεχίσει να σχεδιάζει και πραγματοποιεί  στρατιωτικές ασκήσεις σε αυτές τις περιοχές ,όπως πράττει επί μακρό διάστημα» αναφέρει η Ελληνική ΝΟΤΑΜ . Οι ελληνικές αρχές κηρύσσουν άκυρη την Τουρκική ΝΟΤΑΜ προσθέτοντας ότι  η Τουρκία επιχειρεί να  εισάγει στο σύστημα έκδοσης των ΝΟΤΑΜ πολιτικές θέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια της αεροπλοΐας. Επίσης οι ελληνικές αρχές κατήγγειλαν την χρήση από την Τουρκία   «πλαστών» ονομασιών  για συγκεκριμένα ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα: SAKIZ (Χίος), ISTANBULYA (Αστυπάλαια), INCIRLI (Νίσυρος), RODOS (Ρόδος), HERKE (Χάλκη), ILEKI (Τήλος)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: