Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Τα σενάρια για την Προεδρία της Βουλής, η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών στο πλαίσιο εκδήλωσης της Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση, αλλά και τα πολύνεκρα ναυάγια που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Μεσόγειο με πρόσφυγες και μετανάστες, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η προκήρυξη για τις προσλήψεις στον επαγγελματικό στρατό, τα εκκρεμούντα νομοσχέδια στη Βουλή, η πορεία υπερηφάνειας στη Λευκωσία και τα «σαράβαλα» αυτοκίνητα Τ/κ που παραμένουν στις βρετανικές βάσεις από την εισβολή.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Αναστασιάδης-Ακιντζί μετά συζύγων και παιδιών» και γράφει ότι την ερχόμενη Πέμπτη, όταν θα βρεθούν με 100 παιδιά της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση και τις συζύγους τους, οι δύο ηγέτες καλούνται να αφήσουν πίσω τους το ατυχές συμβάν της Κωνσταντινούπολης και να δυναμώσουν τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Επίσης, γράφει ότι η εκλογή Προέδρου Βουλής γίνεται με πολλά βλέμματα στραμμένα στις Προεδρικές του 2018. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Αρχές των Βάσεων πριν στείλουν για ανακύκλωση 318 παλιά αυτοκίνητα, καλούν τους Τ/κ ιδιοκτήτες τους, που τα είχαν αφήσει το 1974, να τα παραλάβουν.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Θολό τοπίο για την εκλογή Προέδρου της Βουλής» γράφει στο κύριο θέμα της ότι στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διεργασίες για την εκλογή Προέδρου της Βουλής, με τα κοινοβουλευτικά κόμματα να εντείνουν τις επαφές και τις ζυμώσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην τελική ευθεία εισέρχεται ο επαγγελματικός στρατός. Επίσης γράφει ότι αναζητούν νέα φόρμουλα για το Εθνικό Συμβούλιο.

«Σκληρό πόκερ για την Προεδρία» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του «Φιλελευθέρου», ο οποίος γράφει ότι σε παιχνίδια τακτικής με υψηλό ρίσκο επιδίδονται τα κόμματα ενόψει της εκλογής του νέου Προέδρου της Βουλής, την ερχόμενη Πέμπτη. Αλλού γράφει ότι στην κρίση της Βουλής βρίσκεται το μεταρρυθμιστικό πακέτο, όπου εκκρεμούν νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, αυτονόμηση νοσηλευτηρίων, αυξήσεις και αποκρατικοποιήσεις. Επίσης, γράφει για αύξηση κατά 30% στην ενδοοικογενειακή βία.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το πρώτο της θέμα «Νεκροταφείο χωρίς τέλος η Μεσόγειος» και γράφει ότι τουλάχιστον 700 με 900 πρόσφυγες και μετανάστες, περιλαμβανομένων δεκάδων παιδιών, έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες μέρες σε ναυάγια ανάμεσα στη Λιβύη και τις ιταλικές ακτές. Ακόμη γράφει για την 3η πορεία υπερηφάνειας που διοργανώθηκε την Κυριακή στη Λευκωσία για την ισότητα και αποδοχή των ΛΟΑΤ ατόμων. Ακόμη αναφέρεται σε δηλώσεις Ακιντζί για άνοιγμα οδοφραγμάτων Δερύνειας και Λεύκας εντός εξαμήνου.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: