Η ελάφρυνση του χρέους δημιουργεί ρήγμα μεταξύ Θεσμών και Αθήνας: Σκληρό το ΔΝΤ




Με καθαρά πολιτικά κριτήρια θα κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος όπως καταδείχθηκε από τη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG), δεδομένου ότι τόσο το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, όσο και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετατίθενται για μετά τον Ιούνιο, αναφέρει ο συνάδελφος Θανάσης Κουκάκης στην ιστοσελίδα cnn.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας το ΔΝΤ “παρουσίασε μαξιμαλιστικές θέσεις” (για το χρέος) με αποτέλεσμα να υπάρξει διαφωνία. Πηγές στην Ουάσιγκτον που έχουν σχέση με την Παγκόσμια Τράπεζα, θεωρούν ότι το Ταμείο επιδιώκει την αποχώρησή του από το Ελληνικό Πρόγραμμα. Πάντως εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε άγνοια για τις πληροφορίες περί  κατάθεσης στο EWG νέας έκθεσης βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών με αφορμή τη διαπραγμάτευση που λαμβάνει χώρα στο Euroworking Group δήλωσαν στην ιστοσελίδα capital.gr ότι “οι συζητήσεις για το χρέος με βάση τις προτάσεις του ESM θα συνεχιστούν έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου”. Η συνεδρίαση του EWG στις Βρυξέλλες είναι προγραμματισμένο να συνεχιστεί και σήμερα Παρασκευή, καθώς πέραν της Ελλάδας, θα πρέπει να συζητηθούν και τα υπόλοιπα θέμα της ατζέντας του Eurogroup.

Η ιστοσελίδα protothema.gr σημειώνει ότι δεν υπήρξε συμφωνία στο Euroworking Group στο κομμάτι της ρύθμισης του ελληνικού χρέους και δεν αποφασίστηκε ο τρόπος που θα συμμετάσχει το ΔΝΤ.

Όπως φαίνεται, αν και υπάρχει συμφωνία στα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης ύψους 5,4 δισ. μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ΕΕ, το ζήτημα του χρέους και της βιωσιμότητας του παραμένει ένα μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις με το ΔΝΤ και η συμφωνία παραμένει ακόμα μακριά. Μια από τις κύριες εμπλοκές οφείλεται στην απαίτηση του ΔΝΤ να αποσαφηνιστεί περαιτέρω ποιο είναι το σχέδιο δράσης της ΕΕ σχετικά με το ελληνικό χρέος στη μακροπερίοδο, μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το 2018, τονίζει η εφημερίδα.

Η ευρωζώνη, προσθέτει το cnn.gr, χει στραμμένη την προσοχή της στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και ειδικά στη ψήφιση του πακέτου για τους έμμεσους φόρους, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια και τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων το αργότερο έως τις 22 Μαΐου.

Το επόμενο EuroWorking Group θα συγκληθεί στις 23 Μαΐου μια ημέρα πριν το Εurogroup της 24ης Μαΐου, προκειμένου να αξιολογήσει την πρόοδο στα ζητήματα αυτά και ουσιαστικά να επικυρώσει τη συμφωνία κυβέρνησης – ευρωπαϊκών θεσμών σε επίπεδο τεχνικών στελεχών (το ΔΝΤ θα απέχει σε αυτή τη φάση), κάτι που θα επιτρέψει την εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό θα επικρατήσει η «σιγή ασυρμάτου» που θέλει η ΕΕ εν όψει του δημοψηφίσματος για το Brexit και τις ισπανικές εκλογές και θα δοθεί χρόνος για περαιτέρω επεξεργασία των προτάσεων για το ελληνικό χρέος.

Δεδομένου ότι τόσο οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) όσο και του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους δεν βρίσκουν σύμφωνα πολλά κράτη της ζώνης του ευρώ το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα παραμείνει και αυτό ανοικτό.

Αν και η αξιολόγηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πρακτικά χωρίς να έχει εξασφαλιστεί πως το ΔΝΤ θα είναι στο ελληνικό πρόγραμμα την επομένη ημέρα, η θέσπιση του αυτόματου μηχανισμό διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων δίνει στο Ταμείο τη δυνατότητα να δώσει ένα «σινιάλο» πως είναι θετικό σε μια μελλοντική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, εάν υπάρξουν ικανοποιητικές αποφάσεις και για το χρέος.

Σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ θέλει να υπάρξει μεγαλύτερη βεβαιότητα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εμπροσθοβαρώς, αλλά και με αυτόματο τρόπο, την ίδια στιγμή που πολλές ευρωπαϊκές χώρες λένε πως αυτό δεν απαιτείται να προσδιορισθεί τώρα. Η εξισορρόπηση ανάμεσα σε αυτά τα δύο θα είναι το βασικό σημείο εργασίας των δανειστών τις επόμενες δύο εβδομάδες. Αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα μετατεθούν για μετά.

Τέλος, η προσοχή των πιστωτών επικεντρώνεται στο να είναι ξεκάθαρος ο επενδυτικός ορίζοντας για την Ελλάδα τα επόμενα 10 έτη. Στη βάση αυτή τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% θα παραμείνουν και μετά το 2018 και έως το 2025, αλλά όχι για τα επόμενα 40 χρόνια κάτι που ζητούσαν κάποιες χώρες.

http://mignatiou.com/2016/05/wsj-i-germania-piezi-to-dnt-na-apodechthi-tin-elafrinsi-tou-ellinikou-chreous-sto-mellon/

ΠΗΓΕΣ: www.cnn.gr, www.capital.gr, www.protothema.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: