Επιλέγουν κλιμάκωση έντασης: Άγκυρα και κατοχικός ηγέτης απαιτούν συνέχεια ψευδοκράτους




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η τουρκική πλευρά κλιμακώνει την ένταση και επιβαρύνει την ατμόσφαιρα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Με τη γνωστή τακτική της κατανομής ρόλων, από το φιάσκο της Κωνσταντινούπολης και εντεύθεν, Άγκυρα και κατοχικό καθεστώς, επιτίθενται κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς και ταυτόχρονα προασπίζονται το ψευδοκράτος, ως βάση για να υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τακτική αυτή των Τούρκων στοχεύει βασικά να οδηγήσει σε ένα παιχνίδι απόδοσης ευθυνών σε περίπτωση αδιεξόδου και να προκαλέσει εκνευρισμό στη Λευκωσία. Παράλληλα, η τουρκική πλευρά πέραν της ρητορικής «περί λύσης εντός του 2016», προδήλως σκληραίνουν τη στάση τους, γεγονός που διαφάνηκε και στις τελευταίες συναντήσεις των διαπραγματευτών.

Χθες τη σκυτάλη πήρε ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος, Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», υποστήριξε πως είναι αδύνατη η συνύπαρξη κάτω από την ομπρέλα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έσπευσε δε να σημειώσει τα εξής:

«Δεν θα οδηγηθούμε πουθενά αν δεν κάνουμε τους Ε/κ να αισθανθούν ότι υπάρχουν και άλλες φόρμουλες στον κόσμο. Πρέπει να τεθεί το ερώτημα στον τ/κ και τον ε/κ λαό αν επιθυμούν τη συνέχιση των υφιστάμενων συνθηκών και ένα καθεστώς δύο κρατών». Θέλοντας να θέσει, ουσιαστικά, σε μια άλλη βάση τις συζητήσεις, ο Σερντάρ Ντενκτάς έκανε λόγο για νομιμοποίηση του σημερινού κατοχικού στάτους κβο. Είπε πως «αφού όλα τα κράτη του κόσμου αποδεχθούν τους υφιστάμενους όρους, μπορεί να γίνει αποδεκτή η ύπαρξη των δύο κρατών στο νησί, τα δύο αυτά κράτη μπορεί να συμφωνήσουν και οι συνεργασίες θα αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου».

Η τακτική αυτή αναμένεται να γίνει ακόμη πιο έντονη και συγκεκριμένη κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης του νέου Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, που αν και δεν ανακοινώθηκε, θα πραγματοποιηθεί αύριο. Όπως συνηθίζεται, η πρώτη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στο εξωτερικό είναι στην κατεχόμενη Κύπρο. Η δεύτερη επίσκεψη θα είναι στο Αζερμπαϊτζάν. Στα κατεχόμενα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα συζητήσει με την ηγεσία του παράνομου καθεστώτος τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Όπως ο ίδιος ο Γιλντιρίμ έχει αναφέρει ( και) τα θέματα εξωτερικής πολιτικής χειρίζεται ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συνεπώς είτε θα μεταφέρει οδηγίες είτε θα τελούν όλοι σε αναμονή για να καθορίσει ο Ερντογάν τα επόμενα βήματα, αν και η τακτική είναι καθορισμένη( όπως και η στρατηγική).

Η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις τακτικής της τουρκικής πλευράς και αξιολογεί την κατάσταση, όπως ανέφερε στο «Φ» αρμόδια πηγή.

Τελευταία συνάντηση διαπραγματευτών

Την τελευταία τους συνάντηση είχαν χθες οι δύο διαπραγματευτές στην παρουσία και του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Μετά τη συνάντηση, που είχε περισσότερο τυπικό χαρακτήρα, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Μαυρογιάννης είναι υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η εκλογή του Προέδρου της ΓΣ είναι προγραμματισμένη για τις 13 Ιουνίου.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση, επρόκειτο “για μια άτυπη συνάντηση για οργανωτικές διευθετήσεις όσον αφορά τα περαιτέρω όταν οι ηγέτες καταφέρουν να ξεπεράσουν την κρίση που προέκυψε”. Δεν θεωρείται ακόμη ότι όλα είναι ομαλά, όπως ανέφερε η ίδια πηγή στο ΚΥΠΕ, ούτε και καθορίστηκε η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών.

Σημειώνεται ότι οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα παραστούν την ερχόμενη Πέμπτη στην πρώτη εκδήλωση της Τεχνικής Επιτροπής για την Παιδεία, παρουσία μαθητών και από τις δύο πλευρές. Θα είναι η πρώτη τους συνεύρεση μετά τα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη και τα όσα ακολούθησαν την περασμένη εβδομάδα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: