Επικοινωνιακό κλίμα προόδου, αλλά τα εμπόδια παραμένουν στις διαπραγματεύσεις για Κύπρο




Του Κώστα Βενιζέλου

Μετ’ εμποδίων προχωρούν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι επικοινωνιακά διαμορφώνεται από τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία ένα κλίμα προόδου και συναντιλήψεων.

Στην τελευταία συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν πρωτίστως στο περιουσιακό, όπου διαπιστώνονται και οι μεγάλες διαφορές και τα προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι όσοι διαμένουν σε ελληνοκυπριακές περιουσίες, για μια συγκεκριμένη περίοδο, που θα καθοριστεί (γίνεται λόγος για 20 χρόνια) αυτόματα θα καθίστανται ιδιοκτήτες. Για τους υπόλοιπους θα ακολουθείται η διαδικασία μέσα από την επιτροπή περιουσιών που θα συγκροτηθεί για να εξετάζει τις αιτήσεις και τις διαφορές. Όπως σημειώνεται, εξακολουθεί να υπάρχει η διαφωνία για το ποιος έχει την προτεραιότητα, ο νόμιμος ιδιοκτήτης ή ο χρήστης, ο σφετεριστής. Αυτή η διαφωνία θεωρείται θεμελιακή και αφορά το μέλλον των περιουσιών σε σχέση με τα δικαιώματα των ιδιοκτητών.

Εάν αυτό το ζήτημα δεν ξεκαθαρίσει, σημείωνε ενημερωμένη πηγή, τότε η συζήτηση δεν μπορεί να προχωρήσει, όχι μόνο στο περιουσιακό αλλά και στα υπόλοιπα θέματα. Αυτό το γνωρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία και καλούνται να διαχειριστούν το θέμα παρουσιάζοντας κάποιες ενδεχομένως ιδέες, εάν και εφόσον οι εμπλεκόμενοι θέλουν να τις ακούσουν.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί με βάση τα ισχύοντα στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Πολλά, όμως, εξαρτώνται από το περιεχόμενο που θα δοθεί στις κατηγορίες και τα κριτήρια. Είναι σαφές ότι το περιουσιακό συνδέεται με το εδαφικό, το οποίο δεν επιθυμεί η τουρκική πλευρά να συζητηθεί σε αυτή τη φάση, παραπέμποντας για την τελική φάση. Η παράλληλη συζήτηση των δυο κεφαλαίων, ενδεχομένως να προσφέρει διέξοδο σε πολλές από τις διαφωνίες, σημείωνε ενημερωμένη πηγή.

Περαιτέρω και σε ό,τι αφορά το θέμα της διακυβέρνησης, που επίσης συζητήθηκε στην τελευταία συνάντηση, είναι πολλά τα ανοικτά ζητήματα, αν και υπήρξαν και βήματα προόδου, όπως αυτά καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες. Πέρα από το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, που οι διαφωνίες είναι γνωστές, υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, στα οποία διατηρούνται οι διαφορές, όπως το θέμα των κριτηρίων που θα καθορίζουν την εσωτερική ιθαγένεια. Σε σχέση με το θέμα αυτό, τα ζητήματα τα οποία χωρίζουν είναι η κατηγοριοποίηση εκείνων που θα δικαιούνται να κατέχουν την εσωτερική ιδιότητα του συνιστώντος κρατιδίου.

Οι διαφωνίες αφορούν τα πολιτικά δικαιώματα των Ε/κ στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος, τη δυνατότητα να έχουν ή όχι (οι Ε/κ) δικαιώματα και ως εκ τούτου εσωτερική ιθαγένεια και τα κριτήρια που θα αφορούν όσους θα μπορούν να αποκτήσουν την ιδιότητα αυτή. Σε σχέση με τις τέσσερις βασικές ελευθερίες, ενώ υπήρξε αρχικά συναντίληψη στη συνέχεια, διάφορες θέσεις που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά, ακύρωσαν την όποια προσέγγιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά, θεωρώντας κομβικής σημασίας το ζήτημα αυτό θα το επαναφέρει προς συζήτηση και θα επιμένει να ξεκαθαρίσει.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: