Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο: Ο Ερντογάν το μεγάλο πρόβλημα για λύση του Κυπριακού




Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο τονίζει πάντα κατά τις επαφές του με Αμερικανούς αξιωματούχους πως οι ΗΠΑ πρέπει να ασκούν πιέσεις προς την Τουρκία για το Κυπριακό, δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (AHI), Νικ Λαριγκάκης, προσθέτοντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την επίλυση του εθνικού ζητήματος της Κύπρου είναι η συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Λαριγκάκης, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο επικεφαλής αντιπροσωπείας του Ινστιτούτου, που έγινε το πρωί δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, δήλωσε μετά τη συνάντηση πως “ήρθαμε εδώ για να ακούσουμε από τον Πρόεδρο και από τους άλλους με τους οποίους θα συναντηθούμε πώς πάνε οι συζητήσεις αυτή τη στιγμή με τον κ. Ακιντζί και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε από εκεί που είμαστε στην Ουάσιγκτον για να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο, που για 42 χρόνια δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει, για να φέρουμε μια λύση”.

Υπογράμμισε πως το Κυπριακό “είναι το μεγαλύτερο θέμα που προωθούμε στην Αμερική, στο Κογκρέσο, στο Λευκό Οίκο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ”, υπενθυμίζοντας πως αντιπροσωπεία του AHI επισκέπτεται κάθε χρόνο την Κύπρο για επαφές.

Ερωτηθείς για την εικόνα που έχουν για τις συνομιλίες, μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Λαριγκάκης είπε πως δεν άκουσαν οτιδήποτε διαφορετικό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σήμερα, από ό,τι είχαν ακούσει κατά την ενημέρωσή τους την περασμένη εβδομάδα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τη Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών Αμάντα Σλόατ που τους κάλεσε να τους ενημερώσει για το ταξίδι που είχε κάνει στην Κύπρο με την Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ.

“Υπάρχουν επιφυλάξεις βέβαια. Ολοι μας γνωρίζουμε, και δεν χρειάζεται να μας το πει κανείς, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η συμπεριφορά του κ. Ερντογάν και η διάθεση που έχει έναντι της λύσης. Εμείς αυτό που πάντοτε τονίζουμε στην Αμερική είναι πως όταν κάνει αρνητικές κινήσεις ο κ. Ερντογάν ή η Τουρκία, καλά θα ήτανε η Αμερική να τόνιζε ότι αυτά δεν είναι βοηθητικά, και ας το τονίσει και ας κάνει αυτό που είναι το καλύτερο να κάνει για να προωθηθούν οι συζητήσεις και να τελειώσει επιτέλους το Κυπριακό και να υπάρχει μια Κύπρος ενωμένη και ασφαλής”.

Είπε, επίσης, πως τονίζουν στους Αμερικανούς ότι μόνο έτσι θα μπορεί η Κύπρος να παίξει το μεγάλο γεωστρατηγικό ρόλο που έχει στην ευρύτερη περιοχή, όπως τον έχει καθορίσει και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στο ταξίδι που έκανε στο νησί.

Είναι στρατηγική και σημαντική η θέση της Κύπρου, αλλά φανταστείτε πόσο θα μπορούσε να ήταν αν δεν υπήρχαν 42-43 χιλιάδες κατοχικού στρατού, πρόσθεσε.

Ο κ. Λαριγκάκης επεσήμανε ακόμη πως είναι απαράδεκτο για τον ίδιο το γεγονός ότι στη σημερινή κοινωνία του 2016, στρατός του ΝΑΤΟ κατέχει έδαφος χώρας της ΕΕ.

Ερωτηθείς αν οι Αμερικανοί συμμερίζονται τις θέσεις που εκφράζει το Ινστιτούτο, ο κ. Λαριγκάκης είπε πως τους ακούνε, αλλά “από εκεί πέρα το τι κάνουν για να προωθήσουν το ζήτημα αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι ένα άλλο θέμα”.

Είπε ότι “η Κυβέρνηση του κ. Ομπάμα, που τώρα τελειώνει βέβαια, έχει δώσει μεγάλη σημασία σε αυτό. Εχει στείλει εδώ τον κ. Μπάιντεν, τον κ. Κέρι, έχει δώσει μεγάλη σημασία, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε δει ακόμα τα αποτελέσματα που θέλουμε να δούμε και εμείς συνεχώς τονίζουμε ότι ο ρόλος της Αμερικής είναι να δείχνει το μεγάλο της ενδιαφέρον και να πιέζει την Τουρκία όταν χρειάζεται, και οι πιέσεις να έρχονται σε στιγμές που είναι σημαντικές για να προωθούνται οι συζητήσεις”.

Ερωτηθείς αν μια αλλαγή στη διακυβέρνηση των ΗΠΑ, μετά τις προεδρικές εκλογές, μπορεί να αλλάξει την αμερικανική πολιτική στο Κυπριακό, ο κ. Λαριγκάκης είπε πως δυστυχώς δεν έχουμε δει τα τελευταία 40 χρόνια να αλλάζει πάρα πολύ αυτή η πολιτική.

Είπε πως το Ινστιτούτο έχει απευθυνθεί στους υποψήφιους για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ και έχει ζητήσει να ανακοινώσουν τις θέσεις τους πάνω στα εθνικά ελληνοαμερικανικά θέματα, όπως κάνουν πάντα όταν έχει εκλογές.

“Θα είμαστε σε επαφή και ελπίζουμε ότι θα έχουμε κάποια δήλωση πολιτικής και από τα δυο στρατόπεδα που θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε. Από εκεί και πέρα η δουλειά μας είναι να είμαστε σε επαφή, να τους ενημερώνουμε και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να προωθούμε τη σχέση μεταξύ Αμερικής, Κύπρου και Ελλάδας”, πρόσθεσε

Ο κ. Λαριγκάκης επεσήμανε και τη συνεργασία που υπάρχει με το Ισραήλ και τη σημασία της συμμαχίας ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο και στην Ελλάδα και για τα συμφέροντα της Αμερικής στην ευρύτερη περιοχή.

Μαρία Κονιώτου, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: