Eurogroup: Όλοι ελπίζουν σε λύση με ΔΝΤ, χωρίς κούρεμα – Πληροφορίες για “μπλόκο” Σόιμπλε




Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ότι είναι αισιόδοξος πως σήμερα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία επί της αρχής για την Ελλάδα, τονίζοντας όμως πως χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα.

Ωστόσο σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Welt, δεν αποκλείεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών να επιχειρήσει να καθυστερήσει την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, μέχρι να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ. Εντούτοις, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, με αυτή την τακτική ο Β. Σόιμπλε ενδέχεται να απομονωθεί μακροπρόθεσμα εντός της Ευρωζώνης, καθώς κανείς δεν θέλει την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.

Βερολίνο: Δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για το χρέος

Ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πάντως εμφανίστηκε τις τελευταίες μέρες αρκετά αισιόδοξος όσον αφορά την έκβαση του σημερινού Γιούρογκρουπ. Την αισιοδοξία αυτή μετέφερε χθες και κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο και η εκπρόσωπός του. Το υπουργείο Οικονομικών βέβαια δεν χάνει την ευκαιρία να επαναλαμβάνει την ίδια ώρα ότι για τη γερμανική κυβέρνηση το θέμα του χρέους δεν είναι της παρούσης.

Γεγονός είναι ότι Μέρκελ και Σόιμπλε θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί αλλαγή του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, καθώς οποιαδήποτε αναθεώρηση θα έπρεπε να περάσει εκ νέου από τη γερμανική Βουλή. Και εκεί τα πράγματα δεν θα ήταν απλώς δύσκολα, αλλά ενδεχομένως και πολιτικά επικίνδυνα για την καγκελάριο και τον υπουργό Οικονομικών.

Διότι δεν είναι μόνον η σθεναρή αντίσταση πολλών βουλευτών του κόμματός τους, των Χριστιανοδημοκρατών, σε οποιαδήποτε νέα παραχώρηση έναντι της Ελλάδας. Ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους θα έδινε τροφή και στο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο εμφανίζεται πλέον να συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις διψήφια ποσοστά. Γι΄ αυτό και ο κ. Σόιμπλε επιμένει ότι οποιαδήποτε απόφαση για το χρέος θα πρέπει να ληφθεί μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, μετά το 2018 δηλαδή, όταν θα έχουν περάσει και οι γερμανικές εκλογές.

O «γόρδιος δεσμός» του χρέους στο Eurogroup

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν στο ότι αν και η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, στο σημερινό Eurogroup δεν θα πρέπει να αναμένονται τελικές αποφάσεις όσον αφορά τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Παρά τη σημαντική πρόοδο που πιστοποιούν στις διαπραγματεύσεις όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, γερμανοί αναλυτές εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για το εάν θα τελειώσει σήμερα οριστικά το πόκερ για το ελληνικό ζήτημα, κι αυτό λόγω της συνεχιζόμενης διελκυστίνδας ΔΝΤ και Γερμανίας για το θέμα του χρέους.

Χαρακτηριστικά είναι τα τηλεγραφήματα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa που επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «μολονότι η αποστολή εξετελέσθη και οι Έλληνες σφίγγουν ακόμη περισσότερο το ζωνάρι», η διαμάχη μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου για το χρέος καλά κρατεί.

Σύμφωνα με το dpa η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε πλήρως στις δεσμεύσεις που ανέλαβε, υιοθετώντας την Κυριακή άλλο ένα πακέτο μέτρων το οποίο, όπως σχολιάζει, «πλήττει κυρίως τους χαμηλόμισθους». Την ίδια ώρα όμως το ΔΝΤ επιμένει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που με τη σειρά της απορρίπτει η Γερμανία, η οποία όμως επιμένει παράλληλα στη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Άγνωστο παραμένει πώς θα λυθεί ο γόρδιος αυτός δεσμός, σχολίαζαν τις τελευταίες μέρες Γερμανοί αναλυτές.

Ντάισελμπλουμ: Συνεχίζουμε μόνο και με ΔΝΤ – Όχι κούρεμα

Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να συνεχίσουμε χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο…υπάρχει ανάγκη να έλθουμε πιο κοντά στο ΔΝΤ, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Ελπίζω ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία μεταξύ των θεσμών και ότι μπορούμε να συνεχίσουμε με το πρόγραμμα», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Δεν θα υπάρξει πραγματικό κούρεμα των δανείων…αυτό που μπορούμε να εξετάσουμε είναι η ετήσια επιβάρυνση εξαιτίας του χρέους», διευκρίνισε ο Ντάισλεμπλουμ.

Ελπίζει ο Ντομπρόβσκις

Σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αποτελεί το σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά την είσοδό του στο Eurogroup.

«Ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι για να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση των δανείων πρέπει να ικανοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις που αφορούν στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων προ ολίγων ημερών. Όπως είπε, τα μέτρα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων θα αξιολογηθούν πλήρως από τους θεσμούς.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο Β. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι υπάρχει βούληση να δουλέψουμε πολύ εποικοδομητικά και να αξιολογήσουμε την «πλήρη εμπλοκή» του Ταμείου.

Όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος, ο Β. Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι αφορούν την ρύθμισή του σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο και υπό προϋποθέσεις τις οποίες θέτουν οι πιστωτές της ευρωζώνης.

Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι αποκλείεται το ονομαστικό κούρεμα και ότι οι όποιες αποφάσεις πρέπει να είναι συμβατές με το νομικό πλαίσιο του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σαπέν: Συνδετικός κρίκος ΔΝΤ-ΕΕ η Γαλλία

«Η Γαλλία είχε πάντα συνδετικό ρόλο μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι σήμερα να επιτευχθεί μια «καλή συμφωνία», πρώτ’ απ’ όλα για την Ελλάδα που έχει ανάγκη να «αναπνεύσει» και που έχει κάνει «μεγάλες προσπάθειες», ενώ αναφέρθηκε και στο «δύσκολο» πακέτο που ψήφισε το Σαββατοκύριακο η ελληνική Βουλή.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο Μ. Σαπέν σημείωσε πως η Γαλλία υποστήριζε πάντα ένα όσο πιο «λεπτομερές» σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους. Ερωτηθείς εάν το Eurogroup θα ανάψει σήμερα το πράσινο φως για την εκταμίευση, απάντησε πως αυτός είναι ο στόχος.

Σλοβένος υπουργός: Το χρέος μπορεί να περιμένει

Πιστεύουμε ότι οι συνομιλίες για την ελάφρυνση χρέους και την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ μπορούν να περιμένουν για μεταγενέστερη φάση, ανέφερε σήμερα πριν το Eurogroup ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ, σύμφωνα με τα σχόλια που δημοσιοποίησε στο Twitter.

“Το πιο σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να συμφωνηθεί η δόση, να δοθεί ανάσα στην Ελλάδα. Δεν χρειαζόμαστε άλλη μια κρίση ρευστότητας”, δήλωσε ο ίδιος. “Αυτό το Eurogroup δεν θα είναι εύκολο. Πολλά θέματα μένουν ανεπίλυτα”.

Ελπίζει και ο Μοσκοβισί

Μια «συνολική συμφωνία» με τη συμμετοχή όλων των θεσμών ζήτησε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup.

«Θέλουμε μια συμφωνία όσο το δυνατό πιο συνολική, με τη συμμετοχή όλων των θεσμών, που θα αποδεικνύει ότι ο καθένας από εμάς προσπάθησε», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί.

Ο επίτροπος Οικονομίας υπογράμμισε την μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι ελληνικές αρχές, ιδίως μετά την πρόσφατη ψήφιση των προαπαιτουμένων από τη Βουλή των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής, ο οποίος όπως είπε ανταποκρίνεται στα κριτήρια που είχε θέσει το Eurogroup του Άμστερνταμ (διαφάνεια και αυτοματισμός). Όλα αυτά, είπε ο Π. Μοσκοβισί, θα πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία θα πρέπει να αφήσει περιθώρια κάποιων μηνών μπροστά.

Όσον αφορά τις συζητήσεις για το χρέος, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να τις στηρίξει τεχνικά και πολιτικά, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές, όπως το ονομαστικό κούρεμα.

http://mignatiou.com/2016/05/to-eurogroup-xekina-me-apostasi-metaxi-dnt-ke-evrozonis-sto-zitima-tou-chreous/

http://mignatiou.com/2016/05/ti-protini-to-dnt-meso-tis-ekthesis-viosimotitas-tou-ellinikou-chreous/

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο, http://www.ethnos.gr/oikonomia/arthro/welt_o_soimple_sxediazei_na_mplokarei_ti_dosi-64380420/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: