Διαψεύδει η κυπριακή κυβέρνηση δημοσίευμα περί τουρκικών εγγυήσεων στον Βορρά




Η κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά αναφορά σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Milliyet», ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συζητά με τον Μουσταφά Ακιντζί τουρκικές εγγυήσεις στο τουρκοκυπριακό κρατίδιο μετά τη λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τη «Milliyet», ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων πρότεινε ένα σύστημα εγγυήσεων, στο οποίο η Τουρκία θα είναι εγγυήτρια μόνο στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, ενώ οι ίδιες πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να απάντησε ότι στην περίπτωση που δεν μείνει κανένας Τούρκος στρατιώτης στο νησί μπορεί να το δει θετικά.

Η τουρκική εφημερίδα επικαλείται πηγές των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις οποίες ο Μουσταφά Ακιντζί πρότεινε όπως στην περίπτωση που ληφθούν υπόψη οι ευαισθησίες της τουρκικής πλευράς στο θέμα της νόμιμης κατοικίας και του περιουσιακού τότε θα εφαρμοστεί το σύστημα εγγυήσεων όχι σε ολόκληρο το νησί, αλλά μόνο στο βόρειο τμήμα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί υπενθύμισε ότι στο παρελθόν οι δύο κοινότητες ζούσαν διασκορπισμένες σε ολόκληρο το νησί ενώ τώρα οι Τ/κ έχουν συγκεντρωθεί στο βόρειο τμήμα. «Όλοι οι Τ/κ ζουν στο βόρειο τμήμα. Γι αυτό μπορεί να μην χρειάζονται οι εγγυήσεις της Τουρκίας στο νότιο μέρος», φέρεται να είπε. Σύμφωνα με τη «Milliyet», ο πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να είπε ότι στην περίπτωση που δεν μείνουν Τούρκοι στρατιώτες μπορεί να το δει θετικά.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι η πρόταση είχε θετικό αντίκτυπο στα Ηνωμένα Έθνη και κατά την επίσκεψη της αναπληρώτριας ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ, το θέμα ήταν πρώτο στην ημερήσια διάταξή της. Μετά από συνάντησή που είχε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, η Νούλαντ συναντήθηκε και με τον Μουσταφά Ακιντζί και σύμφωνα με τη «Milliyet» τήρησε σκληρή στάση, υποστηρίζοντας τη θέση του προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν πρέπει να μείνει κανένας στρατιώτης στο νησί. Η Νούλαντ φέρεται επίσης να πρότεινε το σύστημα αυτό «να μην το πούμε εγγυήσεις, αλλά ασφάλεια». Η απάντηση του κ. Ακιντζί ήταν πως «όποια και να είναι η αλλαγή πρέπει την ασφάλεια των Τ/κ να την εγγυηθεί η Τουρκία».

Η Νούλαντ φέρεται να επέμενε στην αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και ρώτησε αν μπορεί να υπάρξει χρονοδιάγραμμα γι αυτό. Φέρεται ακόμη να είπε πως θα πρέπει να επαναξιολογείται η παρουσία του στρατού κάθε πέντε ή δέκα χρόνια. Ο Μουσταφά Ακιντζί φέρεται να επέμεινε από την πλευρά του πως η παρουσία του τουρκικού στρατού θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ.

Η Νούλαντ ανταπάντησε ότι «η Τουρκία μπορεί να μην γίνει μέλος της ΕΕ» και ζήτησε να μην συνδέουν την στρατιωτική παρουσία με τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Μάλιστα η Νούλαντ φέρεται να είπε πως ούτε εκείνοι βλέπουν θετικά την φόρμουλα ασφάλειας της ΕΕ. Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί τοποθετήθηκε αρνητικά στις εγγυήσεις ΟΗΕ και ΕΕ. Η Νούλαντ φέρεται να αντιπρότεινε μια ομάδα των ειδικών δυνάμεων στο νησί αντί για παρουσία του τουρκικού στρατού. Ο Ακιντζί δεν το αποδέχτηκε αυτό και επέμεινε ότι «η τ/κ κοινότητα χρειάζεται τη στρατιωτική εγγύηση της Τουρκίας». Είπε ότι το σύστημα τον εγγυήσεων μπορεί να συμφωνηθεί σε μια διάσκεψη με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων.

Επίσης η Νούλαντ φέρεται να είπε ότι μπορούν να αναλάβουν και την εκπαίδευση των αστυνομικών της ομόσπονδης δομής και ανέφερε πως οι Ε/κ και οι Τ/κ αστυνομικοί μπορούν να εκπαιδευτούν στην Ουγγαρία. Ο Ακιντζί φέρεται να είδε θετικά την πρόταση αυτή, όχι όμως και ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Οι πηγές της «Milliyet» αναφέρουν επίσης ότι παλαιότερα σε μια συνάντησή του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με την τ/κ ηγεσία φέρεται να είχε πει ότι «σε ένα καθεστώς στο οποίο θα έχει την πλειοψηφία και στις δύο πλευρές η ε/κ πλευρά δεν θα υπάρχει λύση αλλά παράδοση».

http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/314053/diapseydei-i-lefkosia-ta-peri-tourkikon-engyiseon-mono-sto-vorra

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: