Δεν αλλάζει αντιτρομοκρατικό νόμο για τη βίζα η Άγκυρα: Οργή για ΗΠΑ, απειλές σε Γερμανία




Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες για περαιτέρω συνομιλίες σχετικά με τη συμφωνία κατάργησης των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

Σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου, ο Κουρτουλμούς, που είναι και κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε πως η Τουρκία έχει «εν πολλοίς» εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τη συμφωνία, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας για την αναχαίτιση της παράτυπης μετανάστευσης από την Τουρκία στην ΕΕ.

Η πρόοδος στο θέμα της άρσης των θεωρήσεων διαβατηρίου έχει παρεμποδιστεί από την επιμονή της ΕΕ να αλλάξει η Άγκυρα τους σκληρούς αντιτρομοκρατικούς νόμους της. Η Τουρκία λέει πως κάτι τέτοιο δεν συζητείται.
Ο Κουρτουλμούς δήλωσε επίσης πως η Ρωσία και η Τουρκία δεν έχουν ανυπέρβλητα προβλήματα και πρόσθεσε πως πιστεύει ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία θα διευθετηθούν «σύντομα».

Ο Κουρτουλμούς είπε επίσης ότι καμία χώρα δεν μπορεί να σηκώσει το κόστος μιας θυσίας της σχέσης της με την άλλη.
Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν όταν η Ρωσία κατέρριψε ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο πάνω από τη Συρία πέρυσι.

Η τουρκική κυβέρνηση θέλει να υποβάλει στο κοινοβούλιο το ταχύτερο δυνατό ένα σχέδιο νόμου για την εισαγωγή του προεδρικού συστήματος, αλλά δεν σχεδιάζει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, γιατί κάτι τέτοιο θα έδειχνε έλλειψη σεβασμού προς τους ψηφοφόρους, είπε ακόμη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θέλει να εγκαθιδρύσει μια εκτελεστική προεδρία στην Τουρκία με ισχυρές εξουσίας, όπως εκείνες που διαθέτουν οι αρχηγοί κρατών στις ΗΠΑ και στη Γαλλία. Οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη απολυταρχία στη χώρα.

Αξιωματούχοι από την Τουρκία και το Ισραήλ διεξάγουν περαιτέρω συνομιλίες για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών και οι δύο από τους τρεις όρους που έχει θέσει η Άγκυρα για την επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων έχουν εκπληρωθεί, είπε ακόμη ο Κουρτουλμούς.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η άρση του εμπάργκο που εφαρμόζει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την αποκατάσταση των σχέσεων. Το Ισραήλ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να άρει τον ναυτικό και αεροπορικό αποκλεισμό της παλαιστινιακής περιοχής.

Έχει ζητήσει επίσης να δοθεί επίσημη συγγνώμη και αποζημιώσεις. Οι σχέσεις των δύο πρώην συμμάχων έχουν επιδεινωθεί μετά την έφοδο ισραηλινών κομάντο σε τουρκικό πλοίο που συμμετείχε σε έναν στόλο σκαφών για την παροχή βοήθειας στη Γάζα, σκοτώνοντας δέκα Τούρκους.

Ο Κουρτουλμούς είπε πως δεν αρμόζει σε μέλη των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ να φορούν διακριτικά της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας YPG, δεδομένης της φιλίας ανάμεσα στην Τουρκία και στις ΗΠΑ. Ο Κουρτουλμούς είπε επίσης πως δεν πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την παρούσα προσέγγισή τους στη Συρία, η οποία, είπε, πλήττει έναν σημαντικό σύμμαχο όπως η Τουρκία.

Η Τουρκία έχει εξοργιστεί με την υποστήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στην πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Η Άγκυρα υποστηρίζει πως η οργάνωση είναι τρομοκρατική και έχει δεσμούς με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Απειλεί τη Γερμανία

Η Γερμανία θα πρέπει να “είναι προσεκτική στις σχέσεις της με την Τουρκία”, δήλωσε επίσης ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ επί της απόφασης με την οποία αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων, την οποία αρνείται η Άγκυρα.

“Η Γερμανία είναι φίλη μας και σύμμαχός μας, (χώρα) όπου ζουν πολλοί πολίτες τουρκικής καταγωγής”, δήλωσε ο Κουρτουλμούς, ο οποίος είναι και εκπρόσωπος της κυβέρνησης. “Η Γερμανία πρέπει να είναι προσεκτική στις σχέσεις της με την Τουρκία”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Στην Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, ετοιμάζεται μια απόφαση με την οποία αναγνωρίζεται για πρώτη φορά η γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπως και “το μερίδιο ευθύνης” της Γερμανίας στο έγκλημα αυτό. Αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.

“Δεν πιστεύω ότι το κοινοβούλιο της Γερμανίας θα καταστρέψει αυτή τη σχέση για τα συμφέροντα δύο ή τριών πολιτικών”, δήλωσε ο Κουρτουλμούς. Οι Αρμένιοι υπολογίζουν ότι 1,5 εκατομμύριο ομοεθνείς τους εξοντώθηκαν με συστηματικό τρόπο στα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ιστορικοί και περισσότερες από 20 χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρωσία, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία.

Η Τουρκία δηλώνει από την πλευρά της ότι επρόκειτο για έναν εμφύλιο πόλεμο, που επιδείνωσε ο λιμός, κατά τον οποίο 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους, την ώρα που οι οθωμανικές δυνάμεις και η Ρωσία διεκδικούσαν τον έλεγχο της Ανατολίας.

“Δεν είναι αυτός ο ρόλος των κοινοβουλίων” να αποφασίζουν για αυτά τα θέματα, δήλωσε ο Κουρτουλμούς. “Το καθήκον ενός κοινοβουλίου είναι να δίνει τα ντοκουμέντά του, αν έχει, στους ιστορικούς και να προσφέρει την υποστήριξή του στη διασαφήνιση των γεγονότων”, δήλωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Άγκυρα, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: