Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια για την τακτική της στο θέμα της βίζας




Η Κυπριακή Δημοκρατία επεξεργάζεται διάφορα σενάρια στην τακτική που θα ακολουθήσει εντός της ΕΕ στο θέμα της φιλελευθεροποίησης της θεώρησης διαβατηρίων σε Τούρκους υπηκόους, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, διαμηνύοντας πως η Κυβέρνηση θα εργαστεί με μοναδικό κριτήριο την υπεράσπιση των συμφερόντων και των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό και κληθείς να σχολιάσει το θέμα της επιστολής που απέστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζιαν Κλοντ Γιούνκερ για το θέμα της θεώρησης διαβατηρίων, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η επιστολή αναφέρεται στο περιεχόμενο της αξιολόγησης της Επιτροπής στο συγκεκριμένο θέμα, με τις θέσεις τις Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, η επιστολή “παρουσιάζει κάποια θέματα για τα οποία εμείς θεωρούμε ότι η αξιολόγηση δεν ανταποκρίνεται στην κατάσταση πραγμάτων και θέτει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο περιεχόμενο της επιστολής καθώς – όπως σημείωσε – “δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση. Αλλά, συνέχισε, “ήταν σε συνέχεια της πρώτης ανάγνωσης που κάναμε για την αξιολόγηση της Επιτροπής”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε πως η συζήτηση για την αξιολόγηση της Επιτροπής σε επίπεδο τεχνοκρατών ξεκινά στις 11 Μαΐου και πως οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι γνωστές και θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου όλα τα κράτη μέλη θα αναφερθούν στη δική τους ανάγνωση της αξιολόγησης της Επιτροπής.

Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα ψάξει συμμαχίες στην περίπτωση που δεν υιοθετηθούν οι δικές της θέσεις ή κατά πόσο μόνη της θα στηρίξει τη δική της θέση, ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε αρχικά πως πρόκειται για συναπόφαση, στην οποία εμπλέκεται το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

“Εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια, έχουμε ενώπιον μας εναλλακτικά σενάρια και αναλόγως της εξέλιξης της συζήτησης, της κατάστασης πραγμάτων θα τοποθετηθούμε. Δεν θα ήταν υπεύθυνο αυτή τη στιγμή να δημοσιοποιήσω τα σενάρια που επεξεργαζόμαστε και πώς θα κινηθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, είπε και πρόσθεσε: “Ως γενικότερη επικεφαλίδα μπορώ να σας αναφέρω ότι θα εργαστούμε με μοναδικό κριτήριο την υπεράσπιση των συμφερόντων και των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Κατηγορίες αντιπολίτευσης

Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η Κυβέρνηση έχει εμπλακεί στον προεκλογικό αγώνα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι με ξεκάθαρες οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν εμπλέκονται οι Υπουργοί στην προεκλογική εκστρατεία. Αναφέρθηκε στη χθεσινή μέρα, κατά την οποία υπήρξαν δηλώσεις και ανακοινώσεις επικριτικές προς την Κυβέρνηση από όλα σχεδόν τα κόμματα και εκείνο που κάνει η Κυβέρνηση, είναι, όπως είπε, να αποκαθιστά την αλήθεια και να απαντά στην κριτική που της ασκείται. “Αυτό κάνουμε και τίποτα περισσότερο”, πρόσθεσε.

Παράλληλα, προέτρεψε όσους κάνουν κριτική στην Κυβέρνηση να ψάξουν να δουν τι γινόταν σε προηγούμενες εκστρατείες για βουλευτικές εκλογές και πώς συμπεριφερόταν η Κυβέρνηση. “Η δική μας προσέγγιση είναι να αποκαθιστούμε την αλήθεια σε σχέση με τις καθημερινές ανακοινώσεις που γίνονται και με τις οποίες ασκείται αβασάνιστη κριτική και χωρίς επιχειρήματα στην Κυβέρνηση, και έχουμε υποχρέωση να αποκαθιστούμε την αλήθεια”, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από πλευράς του Προέδρου της ΕΔΕΚ ότι η Κυβέρνηση ενημερώνει όλα τα κόμματα πλην της ΕΔΕΚ, με αφορμή και τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου με το Κίνημα Αλληλεγγύη, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ΕΔΕΚ και πως ο κ. Σιζόπουλος είναι ευπρόσδεκτος να έρθει στο Προεδρικό όποτε το επιθυμεί.

Ανέφερε πως η κ. Θεοχάρους ζήτησε να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό. Σε κάποιες περιπτώσεις, κατέληξε, οι συναντήσεις αυτές, γίνονται με πρωτοβουλία του Προέδρου ενώ οι πλείστες με πρωτοβουλία των κομμάτων.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: