Αύριο στο Ευρωκοινοβούλιο η πρόταση Κομισιόν για την τουρκική βίζα και τα προαπαιτούμενα




To Ευρωκοινοβούλιο συζητά αύριο την πρόταση της Κομισιόν για την απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες εντός της ζώνης Σένγκεν.

Το θέμα θα συζητηθεί στις επιτροπές πολιτικών ελευθεριών και δικαιοσύνης με μέλη των επιτροπών αυτών να αντιδρούν έντονα, ζητώντας και τη γνωμάτευση της νομικής επιτροπής ΕΕ για το αν η πρόταση περιλαμβάνει νομικές παρατυπίες.
Η Τουρκία έχει ακόμα να καλύψει πέντε από τα συνολικά 72 προαπαιτούμενα που της ζητήθηκαν για την απελευθέρωση της βίζας, αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν.

Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μίλησε κατά του προαπαιτούμενου που αφορά την αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου και είπε: «Εμείς έχουμε τον τρόπο μας, εσείς τον δικό σας. Η ΕΕ μας λέει να αλλάξουμε τον αντιτρομοκρατικό μας νόμο και αυτοί αφήνουν τους τρομοκράτες να δρουν και έρχονται σε μας, κατόπιν, με απαιτήσεις».
Παράλληλα όμως ο Ερντογάν δήλωσε πως θεωρεί την ένταξη στην ΕΕ στρατηγικό στόχο της Τουρκίας και ζήτησε από την Ένωση να δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, όπως τον βλέπει ο ίδιος, τουλάχιστον, εμπλέκοντας προφανώς τους Κούρδους.

Τα πέντε προαπαιτούμενα που ζητά ακόμα η Κομισιόν αφορούν την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την συνεργασία με τη Europol, την παροχή αστυνομικής και δικαστικής συνδρομής σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ και η αλλαγή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Με πληροφορίες από http://www.dailysabah.com/eu-affairs/2016/05/10/european-parliament-to-discuss-turkey-visa-exemption-proposal-tomorrow

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: