Από μία πολιτεία κερδίζουν Κλίντον και Σάντερς, ένταση μεταξύ των υποστηρικτών τους




Η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπέρνι Σάντερς συνεχίζουν μέχρι το τέλος την κούρσα για τη διεκδίκηση του χρίσματος και παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα έχει ουσιαστικά κριθεί, η ένταση μεταξύ των υποστηρικτών τους είναι εμφανής.

Στις προκριματικές της πολιτείας του Κεντάκι και με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, η Χίλαρι Κλίντον προηγείται με 46,8%, έναντι 46,3% του Σάντερς. Από 25 εκλέκτορες το μερίδιο των δύο διεκδικητών του χρίσματος με τους οποίους η πρώην πρώτη κυρία πλησιάζει το μαγικό αριθμό 2.383 – χάρη στους σχεδόν 500 υπερεκλέκτορες – ενώ ο γερουσιαστής του Βερμόντ με τους μόλις 41 υπερεκλέκτορες πλησιάζει τους 1.500.

Στο Όρεγκον, οι κάλπες έκλεισαν στις 6 το πρωί ώρα Κύπρου και με καταμετρημένο το 44%%, ο Μπέρνι Σάντερς προηγείται με 52,9% έναντι 47,1% της Χίλαρι Κλίντον.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν χθες προκριματικές εκλογές μόνο στο Ορεγκον κι ο Τραμπ αν και μόνος στην κούρσα της διεκδίκησης του χρίσματος έλαβε 63,5% έναντι 16,7% του Τεντ Κρουζ και 19,7 του Τζον Κάσικ. Και οι δύο θα τους αποσπάσουν εκλέκτορες, καθυστερώντας τους 1.237 που χρειάζεται για το χρίσμα.

Το μεγάλο νέο της βραδιάς ήταν η ένταση που προκάλεσαν οι υποστηρικτές του Σάντερς στο πολιτειακό συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στη Νεβάδα. Εκτιμώντας ότι το σύστημα στερούσε εκλέκτορες από τον υποψήφιό τους, απηύθυναν βαριές απειλές εναντίον της τοπικής ηγεσίας. Στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, μεταξύ των οποίων κι ο ηγέτης της μειοψηφίας, επικοινώνησαν με τον Μπέρνι Σάντερς, καλώντας τον να χαλιναγωγήσει τους υποστηρικτές του, οι οποίοι μάλιστα απείλησαν να συνεχίσουν τη μάχη στο εθνικό συνέδριο του κόμματος στη Φιλαδέλφεια. Ο Μπέρνι Σάντερς αν και καταδίκασε τις απειλές, επί της ουσίας υποστήριξε ότι χρειάζονται μεγάλες αλλαγές στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Καλιφόρνια, ο Μπέρνι Σάντερς επανέλαβε την υπόσχεση να συνεχίσει την εκστρατεία μέχρι να καταμετρηθεί κι η τελευταία ψήφος.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – Νέα Υόρκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: