Ο Αναστασιάδης ακύρωσε συνάντηση με τον Ακιντζί: Σάλος με την τουρκική προβοκάτσια




Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, μετά και τα χθεσινά συμβάντα στην Κωνσταντινούπολη.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ακιντζί παρακάθισε στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν στους αρχηγούς κρατών και κυβέρνήσεων, αναγκάζοντας τον κ. Αναστασιάδη να αποχωρήσει από το δείπνο.

Σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι «με αφορμή τις χθεσινές απαράδεκτες ενέργειες, με την ευκαιρία πραγματοποίησης της ανθρωπιστικής Συνόδου στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με λύπη διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει το πρόσφορο έδαφος για πραγματοποίηση της προγραμματισμένης για την Παρασκευή, 27 Μαΐου, συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη».

Προσθέτει επίσης: «Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα του για συνέχιση του διαλόγου, εφόσον τηρείται ο κανόνας του αλληλοσεβασμού και της εκφρασθείσας κοινής βούλησης γα εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης και όχι μονομερών κινήσεων που αποσκοπούν στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Ανάλογες κινήσεις από οποιονδήποτε εμπλεκόμενο, μη εξαιρουμένου του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, όχι μόνο δεν υποβοηθούν, αλλά αντιθέτως υποσκάπτουν την εν εξελίξει διαδικασία». Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ήδη ακυρώσει τη συνάντηση που θα είχε την Πέμπτη με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσέφερε ως αναμνηστικό δώρο στον Οικουμενικό Πατριάρχη αντίγραφο από την Παναγία της Κανακαριάς. Φωτογραφία ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσέφερε ως αναμνηστικό δώρο στον Οικουμενικό Πατριάρχη αντίγραφο από την Παναγία της Κανακαριάς. Φωτογραφία ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ

Θύελλα αντιδράσεων από τα πολιτικά κόμματα

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων προκάλεσε η αιφνίδια και προκλητική κίνηση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν να προσκαλέσει στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Πολύ ορθά ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν παρέστη στο δείπνο μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της Άγκυρας να προσκαλέσει τον Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου.

Πρόσθεσε ότι είναι φανερό ότι παραμένουν μεγάλες δυσκολίες, αλλά θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης μέσω του διαλόγου. Είπε ακόμη πως η ε/κ πλευρά θα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στη σωστή της θέση και θα πρέπει να επιδιώξει να συνεχιστούν και να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις, αφού είναι ο μόνος τρόπος να βρεθεί μία ποθητή πολιτική συμφωνία που θα μπορεί να είναι αποδεκτή και θα τερματίσει αυτό το κακό, όπως είπε, που συμβαίνει στην Κύπρο.

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει την ενέργεια του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν να προσκαλέσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί σε δείπνο στο πλαίσιο της παγκόσμιας ανθρωπιστικής συνόδου του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Λουκαϊδης δήλωσε ότι αντίστοιχες απαράδεχτες ενέργειες το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα που επιφέρουν είναι την υπονόμευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού και σε καμία περίπτωση την αναγνώριση ή την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτη και πλήρως αντιπαραγωγική την ενέργεια του Έσπεν Μπαρθ Άιντα να οργανώσει συνάντηση, όπως ανέφερε του Μουσταφά Ακιντζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο περιθώριο της συνόδου.

Το ΔΗΚΟ τονίζει ότι η πρόσκληση Ακιντζί στο δείπνο αποτελεί αισχρή μεθόδευση της τουρκικής πλευράς για περαιτέρω αναβάθμιση του Μουσταφά Ακιντζί, την οποία οργάνωσε ο Ερντογάν, με τις ευλογίες, απ’ ότι φαίνεται, όπως αναφέρει, του Άιντα και των Ηνωμένων Εθνών. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Άθως Αντωνιάδης χαρακτήρισε ακόμα πιο επικίνδυνη την συνέργεια του Άιντα στη νέα αυτή μεθόδευση, η οποία πλήττει την όποια εναπομείνασα αξιοπιστία του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Αντωνιάδης ανέφερε ότι η πολιτική ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ τα τελευταία οκτώ χρόνια ανέχτηκε ή και ακόμα εξέθρεψε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις. Για μία ακόμη φορά ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα με τη στάση και συμπεριφορά του στην ουσία υποβοηθά στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους και του εκπροσώπου του, τονίζει η ΕΔΕΚ. Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Παναγιώτου τόνισε ότι η ανοχή, την οποία επιδεικνύει η κυβέρνηση και κυρίως οι λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος, υποβοηθούν την προώθηση της αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Επισημαίνοντας ότι πολλές φορές ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση μίλησαν για το ενδιαφέρον της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού, διερωτήθηκε εάν υπήρξε οποιαδήποτε αίτηση από Τούρκους επίσημους για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Απαράδεκτη και καταδικαστέα χαρακτηρίζει η Συμμαχία Πολιτών τη στάση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να αποδεχθεί την παρουσία του Μουσταφά Ακιντζί στο δείπνο και να συναντηθεί μαζί του. Ο πρόεδρος της Συμμαχίας, Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να θέσει θέμα τάξης για τον Μπαν Κι Μουν, ο οποίος έχει υποχρέωση να σέβεται τα ψηφίσματα του Οργανισμού, καθώς και τις αρχές του καταστατικού χάρτη. Ο Γιώργος Λιλλήκας επεσήμανε ότι η επιχείρηση αναβάθμισης του ψευδοκράτους θα πρέπει να αναχαιτιστεί.

Ο εμπαιγμός που έχει υποστεί ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ιδιαίτερα βαρύς και δεν θα πρέπει να γίνει ανεκτός, τόνισε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη. Η Ελένη Θεοχάρους ανέφερε ότι ως ευρωβουλευτής αποστέλλει επιστολή προς τα ευρωπαϊκά θέσμια, καταδικάζοντας τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, έχει εξαπατηθεί όχι μόνο από τον Ερντογάν – γεγονός όπως είπε το οποίο ήταν αναμενόμενο – αλλά έχει προσβληθεί και έχει εξαπατηθεί και από τον κ. Άιντα, ο οποίος γνώριζε ότι ο κ. Ακιντζί είχε προσκληθεί στην Κωνσταντινούπολη και εντούτοις δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο Ταγίπ Ερντογάν έπαιξε άσχημο παιχνίδι και έβαλε τρικλοποδιά στον πρόεδρο Αναστασιάδη όταν εμφάνισε τον Μουσταφά Ακιντζί κατά τη διάρκεια της διεθνούς συνόδου για την ανθρωπιστική κρίση στην Κωνσταντινούπολη, προσπαθώντας να τον νομιμοποιήσει, τονίζει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Το Κίνημα τονίζει πως σωστά ο πρόεδρος Αναστασιάδης αποχώρησε από το δείπνο, αλλά όπως αναφέρει η ζημιά έγινε. Διερωτάται ακόμη γιατί δεν πάρθηκαν προληπτικά μέτρα και γιατί δεν τέθηκαν ασφαλιστικές δικλείδες.

Ακιντζί: Υπερβολική αντίδραση

Με πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου μετέβη στο δείπνο χθες βράδυ στην Κωνσταντινούπολη, με την ευκαιρία της Συνόδου του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση, και στο περιθώριο αυτού είχε την ευκαιρία να έχει μια ωφέλιμη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί ευχαριστώντας και τους δύο, τον Ταγίπ Ερντογάν για την πρόσκληση και τον Μπαν Γκι μουν για την συνάντηση.

Επιστρέφοντας το μεσημέρι στα κατεχόμενα, ο κατοχικός ηγέτης προέβη σε δηλώσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου μιλώντας για υπέρμετρες αντιδράσεις στην παρουσία του στην Πόλη, στην ε/κ πλευρά, και πως δεν γίνεται να στριμωχθεί ο τ/κ “λαός” μόνο στη νεκρή ζώνη. Υπενθύμισε ότι με τον ΓΓ είχε συναντηθεί και τον Ιανουάριο στο Νταβός.

Στην συνάντηση με τον κ. Μπαν, ανέφερε, είχαν την ευκαιρία να ανασκοπήσουν τις εξελίξεις και να ανταλλάξουν απόψεις για το πως μπορούν να αξιολογήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επόμενη χρονική περίοδο μέχρι το τέλος του χρόνου για την οποία ο Τ/κ έχει αναφέρει πολύ συχνά ότι δίδει πολύ σημασία. Αυτή η περίοδος των 7 μηνών, πρόσθεσε, δεν είναι σημαντική μόνο σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά και για τον ΓΓ του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι στο τέλος του 2016 λήγει και η θητεία του Μπαν Γκι μουν στα ΗΕ, ο οποίος με κάθε ευκαιρία του εκφράζει την επιθυμία να αποχωρήσει από τα καθήκοντά του βλέποντας το πρόβλημα για το οποίο έχει προσπαθήσει και ο ίδιος πολύ, να λύνεται.

“Εργαζόμαστε για την λύση. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν η συνάντησή μας με τον ΓΓ. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν τις προσπάθειές μας χωρίς να το βάζουμε κάτω. Ωστόσο δεν είναι σωστό να μην υπογραμμίσω ότι πραγματικά δεν έχει νόημα να μην μπορεί να γίνει αποδεκτή (να χωνευθεί) η παρουσία μας εκεί. Πρέπει αντί να κινούμαστε και να αντιδρούμε με συναισθηματισμό να προχωρούμε μπροστά με κοινή λογική”. Επανέλαβε δε ότι οι εκλογές τέλειωσαν, η νέα Βουλή δημιουργήθηκε, πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις εκλογές και να επικεντρωθούμε στη λύση, να εργαστούν με γρήγορους ρυθμούς για να αφήσουν πίσω τους και τα υπόλοιπα κεφάλαια και να δημιουργήσουν πλέον σε συνεργασία τις προϋποθέσεις για λύση. Εμείς, ως τ/κ πλευρά, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας γι` αυτό. Θα εργαστούμε όσο καλύτερα γίνεται την επόμενη περίοδο για να πραγματοποιηθεί”.

Ερωτηθείς εάν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των ηγετών στις 27 Μαίου, ο κ. Ακιντζί είπε ότι γι` αυτούς δεν υπάρχει λόγος να μην πραγματοποιηθεί. Εάν δεν πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, συνέχισε, θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις αυτοί που θα αποφασίσουν κάτι τέτοιο. Σημείωσε δε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή που έκανε δηλώσεις δεν είχε τέτοιου είδους πληροφόρηση, έμαθε μέσω κοινωνικών μέσων δικτύωσης ότι “ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακύρωσε την συνάντηση με τον κ. Άιντα λέγοντας πως αυτή είναι “δική τους απόφαση. Εμείς θα συναντηθούμε με τον κ. Άιντα το πρωί της Πέμπτης”.

Σε παρατήρηση ότι υπήρξαν δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδη πήγε στην Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης λαμβάνοντας υπόσχεση πως δεν λάμβανε μέρος ο Τ/κ ηγέτης και κληθείς να σχολιάσει πως πραγματοποιήθηκε η συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ και πότε πήρε την πρόσκληση να πάει στην Πόλη, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι ο ίδιος προσκλήθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο στο δείπνο που δόθηκε με αφορμή την Σύνοδο, προς τους αρχηγούς κρατών προσθέτοντας ότι αποδέχθηκε μια πρόσκληση που κανείς δεν είχε το δικαίωμα να υποσχεθεί ότι δεν θα αποστέλλονταν. Διερωτήθηκε τί πιο φυσικό από μια πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου για ένα δείπνο που ο ίδιος έδιδε προς τον “πρόεδρο” της “ΤΔΒΚ”, όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. Υπενθύμισε ότι πριν ένα μήνα περίπου είχε μεταβεί και πάλι στην Κωνσταντινούπολη για να πάρει μέρος στην σύνοδο του ΟΙΔ, όπου το ψευδοκράτος έχει το καθεστώς παρατηρητή μετά το 2004, όπως σημείωσε, και εκεί συμμετείχε και στις εργασίες. Σε αυτή την περίπτωση, συνέχισε, δεν ετίθετο θέμα να συμμετάσχει στις εργασίας της Συνόδου του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση.

Αποδέχθηκε την πρόσκληση για δείπνο εκεί και με αφορμή την παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ στην Σύνοδο διερεύνησαν το ενδεχόμενο να υπάρξει μία συνάντηση μαζί του και μόλις πήραν την πληροφορία ότι αυτό θα γίνει έκρινε ο ίδιος ότι ήταν πρόσφορο να πάει. “Εγώ ήξερα πηγαίνοντας εκεί ότι θα συναντούσα τον ΓΓ του ΟΗΕ. Δεν πήγα μόνο στο δείπνο. Πήγα και για το δείπνο αλλά και για την συνάντηση με τον ΓΓ. Εγώ δεν ξέρω τι είπαν κάποιοι γι` αυτό το θέμα στην ε/κ πλευρά, εγώ ξέρω αυτό που αφορά εμένα”. Κληθείς να πει γιατί ενοχλήθηκε ο κ. Αναστασιάδης, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν ήθελε να προβεί σε υπέρμετρα σχόλια λέγοντας ότι θεωρεί χωρίς νόημα και τις υπέρμετρες αντιδράσεις.

“Γίνεται κατανοητό ότι στην ε/κ πλευρά σε αυτό το θέμα επιδεικνύεται μια χωρίς μέτρο αντίδραση. Γι αυτό το λόγο εγώ λέω ότι πρέπει να κινούμαστε με βάση το δρόμο της λογικής. Επειδή η συνάντησή μας με τον ΓΓ του ΟΗΕ έγινε για να έρθουν καλύτερες μέρες στην Κύπρο, για την λύση. Αυτό είναι πάντοτε γνωστό”. Έχει γίνει συνήθεια, πρόσθεσε, για τους Ε/κ να εκπροσωπούν μόνοι τους εδώ και 53 χρόνια την Κυπριακή Δημοκρατία στην οποία κοινά συμφέροντα είχε και ο τ/κ “λαός”.

Γι` αυτό το λόγο, πρόσθεσε, όταν ο ίδιος παρευρεθεί σε κάποιο διεθνές φόρουμ και συμμετάσχει έστω και σε δείπνο, οι Ε/κ ενοχλούνται. Δεν πρέπει να ξεχνιέται, συνέχισε, ότι ο τ/κ “λαός” είναι υπέρ της λύσης και για την λύση θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις αλλά ο τ/κ “λαός” δεν θα παραμείνει ένας “λαός” στριμωγμένος στην νεκρή ζώνη. “Δηλαδή εμείς με τον ΟΗΕ και τον ΓΓ θα συναντιόμαστε μόνο στην Νέα Υόρκη. Ή με τους αρμοδίους των ΗΕ θα συναντιόμαστε μόνο στην νεκρή ζώνη; Τον Ιανουάριο συναντηθήκαμε (με τον ΓΓ) στο Νταβός. Ήταν μια διαφορετική πλατφόρμα. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι ανησύχησαν και τότε και έγιναν πολλές σπέκουλες. Εμείς για την λύση και υπερασπιζόμενοι μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας, λαμβάνοντας υπόψην την ισότητα, την ελευθερία και την ασφάλεια του τ/κ λαού αλλά και τις υφιστάμενες ευαισθησίες και της άλλης κοινότητας, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προς την κατεύθυνση της λύσης και αυτό θα το κάνουμε με ειλικρίνεια και χωρίς δόλο”. Αλλά, συνέχισε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να συμμετάσχει ούτε σε ένα δείπνο που παραχωρεί ως οικοδεσπότης ο Πρόεδρος μιας χώρας που είναι η μόνη που αναγνωρίζει τον τ/κ “λαό” και δεν θα έχει εκεί μια ωφέλιμη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

“Αυτή η μη ανεκτικότητα πραγματικά δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποδεχτούμε”. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την πρόσκληση και πως αυτή ήταν μια βόμβα στις διαπραγματεύσεις, ο Τ/κ ηγέτης διερωτήθηκε γιατί να λέγεται αυτό. “Πήγα χθες το βράδυ και γύρισα σήμερα το μεσημέρι. Τι έκανα σε αυτή την περίοδο; Αποδέχθηκα το δείπνο του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας και παρευρέθηκα εκεί όπως και οι άλλοι προσκεκλημένοι. Αμέσως μετά συναντήθηκα με τον ΓΓ του ΟΗΕ σε ένα κατάλληλο δωμάτιο και τι συζητήσαμε σας το ανάλυσα πριν λίγο. Γιατί σαμπόταρα τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων; Γιατί η ύπαρξή μου εκεί δημιούργησε τόση ανησυχία; Πρώτα να εξετάσουν αυτό αυτοί που ρωτάνε. Γιατί αν κάποιοι ψάχνουν για δικαιολογίες εγώ αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Φυσικά αυτό θα πρέπει να το εξηγήσουν οι ίδιοι.

Αυτό δεν είναι σαμποτάζ στις διαπραγματεύσεις, είναι κάτι που πρέπει να αξιολογηθεί ως υποβοηθητικό στη διαδικασία. Επιπλέον, όπως έγινε και στο Νταβός, θα ήθελα να βρισκόμαστε εκεί και με τον κ. Αναστασιάδη. Κανονίστηκε και ο χώρος στο δείπνο, γιατί δεν ήρθε εξήγησε ο ίδιος ωστόσο αυτές οι εξηγήσεις δεν θεωρεί ότι στέκουν και πολύ”.

Επειδή, συνέχισε, κάνουν λάθος εκτιμήσεις και αξιολογήσεις. Επανέλαβε ότι πήρε την πρόσκληση για το δείπνο από τον Τούρκο Πρόεδρο και πήγε χθες βράδυ γιατί τότε έμαθε ότι θα μπορούσε να γίνει η συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος θα βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι σήμερα το μεσημέρι. “Περιμέναμε να οριστικοποιηθεί (το ραντεβού με τον ΓΓ) και γι΄αυτό φάνηκε ότι ήταν της τελευταίας στιγμής. Γιατί θα γινόταν χτες ή σήμερα”. Επειδή δεν υπήρχαν πτήσεις εκείνη την ώρα που θα έφευγε η αναχώρησή του έγινε με αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε, υπονοώντας το ιδιωτικό αεροπλάνο που ήρθε να τον πάρει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: