Αφιέρωμα στους πρόσφυγες, τότε και σήμερα, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης




“Πρόσφυγες, τότε και σήμερα” είναι ο τίτλος του θεματικού αφιερώματος της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που στοχεύει στην ανάδειξη της σύγχρονης πραγματικότητας του προβλήματος αλλά και των ιστορικών διαστάσεών του.

Το αφιέρωμα που εγκαινιάζεται, σήμερα, περιλαμβάνει θεματική έκθεση βιβλίων, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, πολυσυλλεκτική έκθεση φωτογράφων που έχουν αποτυπώσει στιγμιότυπα της διαδρομής των προσφύγων, εικαστικές εκθέσεις, θεατρικά και μουσικά δρώμενα καθώς και άλλες επιμέρους δράσεις.

“Ex-ils, εικαστικές σημειώσεις πάνω στον εκ-πατρισμό” λέγεται η έκθεση, που περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα και συνδιοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την ομάδα καλλιτεχνών ex-ils. Η ομάδα εκθέτει στο Μουσείο έργα διαφορετικών μορφών τέχνης -ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική, βίντεο, κατασκευές- “ευελπιστώντας”, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εικαστικός Δημήτρης Κατσούδας, “ότι έχουμε αποφύγει την περιγραφική αντιμετώπιση του ζητήματος”.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί Άντα Αναστασέα, Αλέξανδρος Βέργης, Κρίστι Γρηγορίου, Άννα Καρατζά, Δημήτρης Κατσούδας, Κωστής Κόντος, Ραφαέλλα Κωνσταντίνου, Αγγελική Λόη, Κατερίνα Μπότσαρη, Θεοδώρα Πανταζοπούλου, Αναστάσιος Παντής, Νίκος Παπαδόπουλος, Βασίλης Παφίλης, Βάσω Τζούτη και Μπέσσυ Ράλλη.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: