“Ξύπνησε” ο Άιντα και αναγνωρίζει δυσκολίες: Πιο περίπλοκα τα θέματα απ’ ότι νόμιζε




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι σημειώνεται πρόοδος στις συζητήσεις που διεξάγονται σε επίπεδο διαπραγματευτών  στα τέσσερα κεφάλαια (διακυβέρνηση, περιουσιακό, οικονομία και ΕΕ), ωστόσο παράλληλα αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που προκύπτουν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, κατά την πρόσφατη παραμονή του στην Κύπρο και ενημερώνοντας ξένους διπλωμάτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τόνισε την ανάγκη η διαδικασία να κινηθεί γρήγορα ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα, ει δυνατό εντός Απριλίου. Για τις δυσκολίες, όπως πληροφορούμαστε, ο Νορβηγός αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού ανέφερε πως όσο προχωρούν οι συζητήσεις τόσο πιο περίπλοκα είναι τα ζητήματα καθώς ανοίγουν νέα θέματα που συνδέονται μεταξύ τους.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, που επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία την αισιοδοξία του, απέφυγε να προβεί σε προβλέψεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων σε αυτή τη φάση. Ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού, ο οποίος παρέμεινε στο νησί μια εβδομάδα πραγματοποιώντας επαφές και αξιολογώντας  τα δεδομένα στις συνομιλίες. Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα αναφέρει στους συνομιλητές του ότι οι διαπραγματευτές κάνουν όλη τη δουλειά, συζητούν, ανταλλάσσουν σημειώματα, προσπαθούν να καταγράψουν συγκλίσεις, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν αλλά δεν παρεμβαίνουν.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα επανέλθει στο νησί αργότερα αυτό το μήνα. Όπως έχει ανακοινωθεί έχουν προγραμματιστεί τρεις συναντήσεις, 18 και 25 Απριλίου, καθώς και στις 9 Μαΐου. Στο μεσοδιάστημα ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα ταξιδεύσει στο Βερολίνο, προσκεκλημένος του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ. Το ραντεβού τους είναι καθορισμένο για τις 12 Απριλίου, ενώ ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί το ταξίδι του κατοχικού ηγέτη στο Λονδίνο. Στη τελευταία συνάντηση, την περασμένη Δευτέρα, κυριάρχησαν θέματα που δεν έχουν σχέση με τις διαπραγματεύσεις, όπως είναι ο τρίτος γύρος αδειοδότησης τεμαχίων στην κυπριακή ΑΟΖ και το θέμα του χαλλουμιού. Τα θέματα αυτά ήγειρε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι τα θέματα αυτά δεν μπορούν να συζητούνται στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό καθώς αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε την κυπριακή ομογένεια της Βρετανίας ότι θα συνεχίσει άοκνα τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης του Κυπριακού που θα επανενώνει την Κύπρο και θα δημιουργεί συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για το σύνολο του κυπριακού λαού.

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας Αντώνη Γερολέμου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει τις ευχαριστίες του για τη συνεχιζόμενη στήριξη της κυπριακής κοινότητας της Βρετανίας στις προσπάθειές του για επίλυση του εθνικού προβλήματος. Με αφορμή πρόσφατο σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Αδελφότητας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει αρχικά τις ευχαριστίες του προς τον κ. Γερολέμου, τον γενικό γραμματέα και τα μέλη της παροικιακής οργάνωσης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: