Βούλγαροι πολίτες συγκροτούν “πολιτοφυλακές” και συλλαμβάνουν πρόσφυγες-μετανάστες




Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν την έναρξη έρευνας μετά τη δημοσιοποίηση στη Βουλγαρία εικόνων που δείχνουν μετανάστες με δεμένα τα χέρια από πολίτες και πεσμένους στο έδαφος, ενώ αυξάνονται τα επεισόδια στα οποία εμπλέκονται ιδιωτικές πολιτοφυλακές.

“Πρόκειται για τις πιο άγριες εικόνες συλλήψεων μεταναστών από πολίτες που έχουν μεταδοθεί στη Βουλγαρία. Αν τέτοιες πρωτοβουλίες αφεθούν χωρίς να υπάρξει αντίδραση, θα πολλαπλασιαστούν”, προειδοποίησε ο Κρασιμίρ Κάνεφ, πρόεδρος της ΜΚΟ Επιτροπή του Ελσίνκι.

Τα πλάνα, που γυρίστηκαν με κινητό τηλέφωνο και μεταδόθηκαν από πολλά τηλεοπτικά κανάλια, δείχνουν τρεις μετανάστες, ξαπλωμένους με την κοιλιά στο έδαφος, τα χέρια δεμένα στην πλάτη, σε ένα δάσος στη βουλγαροτουρκική μεθόριο.

Ερωτηθείς από το κανάλι bTV, ο επικεφαλής της συνοριακής αστυνομίας, Αντόνιο Ανγκέλοφ, δήλωσε πως αυτή η ενέργεια από ιδιώτες είναι “το λιγότερο παράνομη”.

Οι πρωτοβουλίες των αυτόκλητων “τιμωρών” που επιδίδονται σε κυνήγι μεταναστών στην περιοχή των συνόρων έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες στη Βουλγαρία, μια χώρα που μοιράζεται μια μεθόριο έκτασης 269 χιλιομέτρων με την Τουρκία.

Χθες, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ προειδοποίησε τους πολίτες να μην “κάνουν κατάχρηση των δικαιωμάτων τους”.

Μερικές ημέρες νωρίτερα ο Βούλγαρος πρόεδρος είχε συγχαρεί μια ομάδα ιδιωτικών πολιτοφυλάκων που είχαν ειδοποιήσει την αστυνομία για την παρουσία περίπου είκοσι μεταναστών στα βουλγαροτουρκικά σύνορα, χωρίς ωστόσο να τους ενοχλήσουν. Αυτοί οι ακτιβιστές θεάθηκαν να λαμβάνουν τιμητικές διακρίσεις από τον Ανγκέλοφ.

Η Βουλγαρία, που φοβάται ότι θα γίνει κύριος άξονας διέλευσης των μεταναστών μετά την ενίσχυση των ελέγχων στην Ελλάδα, αύξησε τις περιπολίες στα σύνορά της και αποφάσισε να επεκτείνει τον φράκτη των 95 χλμ. που ανήγειρε στη μεθόριο με την Τουρκία.

Ο Μπορίσοφ κάλεσε τους κατοίκους να επαγρυπνούν για την ενδεχόμενη παρουσία παράτυπων διερχομένων, προειδοποιώντας τους ωστόσο να μην το παρακάνουν. “Το κράτος είναι για όλους εμάς, όποιος θέλει να βοηθήσει είναι καλοδεχούμενος”, είπε.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, το 60% των Βουλγάρων θεωρούν πως οι μετανάστες συνιστούν “απειλή για την εθνική ασφάλεια”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Σόφια, Βουλγαρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: