Βελγικός Τύπος: Περιθώριο μιας εβδομάδας για λύση στο ελληνικό πρόβλημα




Τόσο το ΔΝΤ όσο και η ελληνική κυβέρνηση πήραν αυτά που ήθελαν στη τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, επισημαίνει η De Standaard υπό τον τίτλο «Το Eurogroup υπόσχεται ελάφρυνση χρέους για τους Έλληνες», το πρώτο λόγω της δέσμευσης για την λήψη επιπλέον μέτρων και η δεύτερη λόγω της έναρξης της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους που απομακρύνει οριστικά από το τραπέζι τα σενάρια Grexit.

Σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία καθότι την Μεγάλη Πέμπτη είναι πιθανό να συνεδριάσει το Eurogroup προκειμένου να επισφραγίσει την συμφωνία.

Παρατίθενται οι δηλώσεις του Ε. Τσακαλώτου μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup σχετικά με την απομάκρυνση των σεναρίων Grexit και αναφέρεται ότι η ικανοποίηση του Έλληνα υπουργού έχει να κάνει με την έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εκτιμά ο συντάκτης, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα έχει τελικά να κάνει με μια αναδιαμόρφωση του χρέους και όχι με ένα κούρεμα της ονομαστικής αξίας του, κάτι που κατά τα φαινόμενα εξακολουθεί να αποτελεί «ταμπού».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ευνοϊκή αυτή για την Αθήνα εξέλιξη (δηλ. η έναρξη της συζήτησης για το χρέος) οφείλεται σε δύο λόγους: Ο ένας είναι το γεγονός ότι υπήρξε αξιοσημείωτη πρόοδος σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, τα μέτρα αυτά θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να πετύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% για το 2018.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την λήψη προληπτικών μέτρων που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2018, ικανοποιώντας έτσι ένα αίτημα του ΔΝΤ που εμφανίζεται περισσότερο απαισιόδοξο απ’ ό,τι η ΕΕ για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσον η Αθήνα θα καταφέρει να θεσμοθετήσει έγκαιρα το πακέτο αυτό προληπτικών μέτρων ώστε να γίνει τελικά το Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη, παρατηρεί η εφημερίδα.

Επισημαίνεται επίσης πως η Γερμανία – δια του υπουργού Οικονομικών Schäuble – επιχειρεί να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών για μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθιστώντας σαφές ότι κάτι τέτοιο «δεν αποτελεί προτεραιότητα». Ωστόσο, συνεχίζει ο συντάκτης, το Βερολίνο είναι εγκλωβισμένο μεταξύ της απροθυμίας του να συναινέσει σε μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τη μια μεριά και της επιθυμίας του να μετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, από την άλλη.

Πιο επιφυλακτική για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας αυτήν την εβδομάδα εμφανίζεται η De Tijd . Επισημαίνεται ειδικότερα πως η Ελλάδα έχει στην διάθεσή της μία εβδομάδα για να θεσμοθετήσει προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δις ευρώ προκειμένου στη συνέχεια να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης και να ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Η αρθρογράφος θεωρεί εξίσου πιθανό να υπάρξει ‘λευκός καπνός’ αλλά και να σημειωθούν εκ νέου καθυστερήσεις και αναβολή των αποφάσεων αυτή την εβδομάδα, καθώς αναγνωρίζει πως δεν θα είναι καθόλου εύκολο για την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην λήψη προληπτικών μέτρων.

Μιλάει επίσης για μια «σχιζοφρενική» σχέση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, εντούτοις τονίζει ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών κατέστη δυνατό εν μέρει να γεφυρωθεί εξαιτίας της καλής χημείας μεταξύ Schaueble και Lagarde.

Ενδεικτικές για το κλίμα που επικράτησε στην συνεδρίαση του Eurogroup ήταν και οι δηλώσεις του Βέλγου υπουργού Οικονομικών Johan Van Overtveldt, ο οποίος ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών απέκλεισαν μια απομείωση ή κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους, μην παραλείποντας να τονίσει πως «η καλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους για τους Έλληνες είναι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη».

Αθ. Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: