Μένει Ελλάδα το ΔΝΤ, συμφώνησαν Μέρκελ και Λαγκάρντ: Δεν υπάρχει θέμα κουρέματος




Τη θέλησή τους να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασαν η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στην συνέντευξη που ακολούθησε την κρίσιμη συνάντησή τους στον απόηχο των αποκαλύψεν για τους διαλόγους Τόμσεν-Βελκουλέσκου.

Η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη σταθερή θέση του Βερολίνου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θέση που λίγο αργότερο συμμερίστηκε και η κ. Λαγκάρντ.

Οι δύο «σιδηρές κυρίες» τόνισαν ωστόσο ότι δεν έχουμε ακόμη φτάσει στο σημείο που θέλουμε. Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι θέμα κουρέματος ή διαγραφής του χρέους εντός ευρωζώνης από νομικής άποψης δεν υπάρχει. Σημείωσε όμως ότι υπάρχουν τρόποι ελάφρυνσης και άλλες προσεγγίσεις στο τραπέζι.

Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως παρά τις προσπάθειες η χώρα μας δεν βρίσκεται στο σημείο που θα ήθελαν οι θεσμοί ώστε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Τόνισε πως η προσπάθεια συνεχίζεται και εξήγησε ότι η σταθερότητα της οικονομίας και η μακρόχρονη βιωσιμότητα του χρέους εξαρτώνται και από τις ξένες επενδύσεις.
Σε κάθε περίπτωση σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

H ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις επί ελληνικού εδάφους “καλή τη πίστει” για θέματα δημοσίου χρέους, είχε δηλώσει, νωρίτερα, η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ στο Bloomberg TV.

Όπως επεσήμανε η ίδια, στόχος ήταν να αποκατασταθεί η ελληνική ανταγωνιστικότητα σε ένα πλαίσιο βιωσιμότητας του χρέους. “Οι στόχοι δεν έχουν αλλάξει”, δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ.

Ερωτηθείσα εάν το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει σε λιγότερο φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους και ιδιαίτερα σε χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό από εκείνο που προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιριού είπε: «ότι όλα πρέπει να συνυπολογιστούν”.

http://mignatiou.com/2016/04/i-merkel-aperripse-katigorimatika-to-kourema-tou-chreous-theli-oloklirosi-axiologisis/

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Συνάντηση με την Μέρκελ

Στη σκιά των αποκαλύψεων WikiLeaks, η επικεφαλής του Ταμείου συναντάται με την κ. Μέρκελ. H εν λόγω συνάντηση ήταν προγραμματισμένη πριν από την δημοσιοποίηση των καυτών διαλόγων μεταξύ των στελεχών του Ταμείου και στο «τραπέζι» αναμένεται να τεθεί το ζήτημα των ελληνικών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, την πόρτα της καγκελαρίας αναμένεται να περάσει και ο Πολ Τόμσεν, ένας από τους «πρωταγωνιστές» των δημοσιοποιηθέντων διαλόγων.

Το Βερολίνο δήλωσε επίσημα χτες ότι αναμένει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος κανονικά και μέχρι το τέλος Απριλίου. Όσον αφορά στις αποκαλύψεις των WikiLeaks, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ δήλωσε ότι «δεν είναι φυσιολογικό να γίνονται υποκλοπές εμπιστευτικών συνομιλιών».

Διευκρίνισε δε, ότι η στάση της Γερμανίας δεν έχει αλλάξει και θεωρεί απαραίτητη την συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Παρόλα αυτά, επανέλαβε την πάγια θέση της Γερμανίας στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν τίθεται προς συζήτηση.

Λαγκάρντ: Οι χώρες με υψηλά ή αυξανόμενα κόστη δανεισμού θα πρέπει να επιδιώξουν περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο πανεπιστήμιο του Goethe στην Φρανκφούρτη, η κ. Λαγκάρντ δεν προχώρησε σε δηλώσεις για τις αποκαλύψεις των WikiLeaks το Σαββατοκύριακο ούτε αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και της Ελλάδας για την συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Δήλωσε μόνο ότι οι χώρες με υψηλά ή αυξανόμενα κόστη δανεισμού θα πρέπει να επιδιώξουν περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση.
Μάλιστα, η επικεφαλής του Ταμείου κάλεσε τις παγκόσμιες οικονομίες να κάνουν ό,τι μπορούν για να αυξήσουν την ανάπτυξη, προειδοποιώντας παράλληλα ότι χωρίς αποφασιστική δράση οι κίνδυνοι θα αυξάνονται.

Τόνισε δε, ότι η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει αργή. «Για να είμαι σαφής. Επαγρυπνούμε, δεν είμαστε σε συναγερμό» τόνισε η κ. Λαγκάρντ, και συνέχισε: «Παρόλα αυτά, εάν οι νομοθέτες δεν καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να συνεργαστούν, οι επιπτώσεις για την παγκόσμια εμπιστοσύνη – και την παγκόσμια οικονομία – θα είναι ουσιαστικές».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: