Για μέτρα 8 δισ. ομιλεί ο Τόμσεν για να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018




ΑΝΑΝΕΩΣΗ Εμμένει ο Τόμσεν για την ανάγκη λήψης μέτρων ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την ανάγκη να μειωθεί το αφορολόγητο όριο σταδιακά, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η υπερφορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων.

Παράλληλα, δεν μπορεί να συνεχιστεί η μείωση των δαπανών εκείνων που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα “νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία καύσιμα, για να κινηθούν”.

Τάχθηκε υπέρ της μείωσης του δημοσίου χρέους, επισημαίνοντας ότι κατ΄ανάγκην δεν χρειάζεται να γίνει όλη εφάπαξ, αλλά σταδιακά στη διάρκεια δύο ετών και η μείωση να συνδεθεί με ένα πρόγραμμα.

Ο Τόμσεν ανέφερε πως αν και η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας από το 2010 έως σήμερα είναι εντυπωσιακή και η προσπάθεια του ελληνικού λαού αντίστοιχα τεράστια, η Ελλάδα από τις αρχές του 2014 δυσκολεύεται να διατηρήσει την προσαρμογή. «Δεν ξέρουμε αν το 2015 υπήρξε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα ή μικρό έλλειμμα, αλλά αν δεν ληφθούν μέτρα το 2016 θα καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ», είπε.

Στο σημείο αυτό υποστήριξε πως το Ταμείο επίμονα τονίζει πως απαιτούνται δομικές μεταρρυθμίσεις για να διατηρηθούν τα πλεονάσματα, διαφορετικά θα πρέπει σε 5 ή 6 μήνες να ζητηθούν εκ νέου μέτρα από την Ελλάδα.

Στο σημείο αυτό ο Τόμσεν επιβεβαίωσε πως το Ταμείο ζητά διεύρυνση της φορολογικής βάσης με περιορισμό των εξαιρέσεων για να σταματήσει η συνεχής αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Όπως είπε η Ελλάδα έχει μεγάλες εξαιρέσεις στη φορολογία, υψηλή φοροδιαφυγή και χαμηλά έσοδα πάρλα τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης.

«Η Ελλάδα εξαιρεί το 55% των φορολογουμένων. Το αφορολόγητο στην Ελλάδα είναι 9.100 ευρώ, είναι μεγαλύτερο από αυτό της Γερμανίας», τόνισε και προσέθεσε πως το πρώτο θέμα συζήτησης είναι «η μικρή μείωση του αφορολογήτου» (αξίζει να σημειωθεί πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως αυτός δεν προτίθεται να καταθέσει κάτι τέτοιο στη Βουλή).

Ο Τόμσεν είπε επίσης πως για να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% που προβλέπει το πρόγραμμα του ESM, χρειάζονται μέτρα 4,5% του ΑΕΠ. «Αν Ευρωπαίοι και Ελλάδα θέλουν να τηρήσουν αυτό το πρόγραμμα, εμείς θα το αποδεχτούμε. Όμως θέλουμε να δούμε τα μέτρα», είπε και διευκρίνισε πως σε κάθε περίπτωση τα πλεονάσματα αυτά δεν μπορούν να διατηρηθούν επί σειρά ετών.

«Με την ανεργία στην Ελλάδα να είναι σε διψήφια επίπεδα και να αναμένεται να διατηρηθεί για πολλά χρόνια έτσι, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα διατηρηθεί το 3,5% για δεκαετίες», τόνισε.

Για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους είπε πως χρειάζεται να λάβει υπόψη μικρότερα πλεονάσματα. «Οι ζητήσεις για το χρέος μόλις ξεκίνησαν υπάρχουν πολλές επιλογές. Μπορούμε να πετύχουμε ελάφρυνση χωρίς κούρεμα, με επέκταση ωριμάνσεων ή κλείδωμα των πληρωμών για τόκους στα υφιστάμενα χαμηλά επίπεδα. Η ρύθμιση μπορεί να σχετίζεται με προαπαιτούμενα και να μην είναι εμπροσθοβαρής», ανέφερε.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο Τόμσεν θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Ευρωπαϊκού Τμήματος, την οποία αναμένεται να μονοπωλήσει η ελληνική αξιολόγηση και οι αποκαλύψεις του WikiLeaks.

Μετά από τις διαδοχικές χθεσινές τοποθετήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία εξέφρασε σκεπτικισμό για τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018, ο Τόμσεν αναμένεται να ερωτηθεί για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος και το τι πραγματικά ζητά το Ταμείο από την κυβέρνηση, στη βάση του «ρεαλισμού» που υπογράμμισε χθες η επικεφαλής του Ταμείου.

Δεδομένης της παρέμβασης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στους Financial Times όπου ανέφερε πως «η Ελλάδα δεν κατανοεί γιατί το ΔΝΤ επιμένει σε αλλαγές του σχεδίου μεταρρυθμίσεων με τρόπο που δεν επηρεάζει την απλότητα και την απόδοση αλλά κάνει τη μεταρρύθμιση λιγότερο προοδευτική, μεταφέροντας σημαντικό μέρος του βάρους στους φτωχότερους», ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ θα κληθεί να δικαιολογήσει και τη συγκεκριμένη επιλογή του Ταμείου.

Ενδιαφέρον θα έχει πιθανή τοποθέτηση του Τόμσεν για το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αφενός διότι η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε χθες πως το Ταμείο συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση στο ότι όλες οι πλευρές πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα, αφετέρου διότι εκείνος στη διαρροή των WikiLeaks εμφανίζεται να τοποθετεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιούλιο, όταν και η Ελλάδα θα είναι αντιμέτωπη με τις μεγάλες αποπληρωμές χρέος έναντι της ΕΚΤ.

Αλλά πέραν από τις μεταρρυθμίσεις, ειδική βαρύτητα έχουν όσα θα πει ο Δανός οικονομολόγος για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε χθες ότι μια ελάφρυνση χρέους δεν σημαίνει αναγκαστικά και «κούρεμα» και πως μπορεί να γίνει με επιμήκυνση των ωριμάνσεων, μορατόριουμ στις πληρωμές ή μείωση των επιτοκίων.

Η Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει να κλειδώσουν τα ετήσια κόστη εξυπηρέτησης χρέους για τα δάνεια που έχει λάβει από τον επίσημο τομέα σε σταθερά επιτόκια, για να καταστήσει το βάρος του χρέους πιο εξυπηρετήσιμο.

Τέλος, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ θα κληθεί να φωτίσει περαιτέρω τη χθεσινή αναφορά της Κριστίν Λαγκάρντ ότι ο τρόπος εμπλοκής του Ταμείου στην Ελλάδα μπορεί να είναι διαφορετικός ανάλογα με τις δεσμεύσεις της χώρας και την συμμετοχή των Ευρωπαίων εταίρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, http://www.cnn.gr/money/story/28847/anoigei-simera-ta-xartia-toy-gia-tin-ellada-o-pol-tomsen#ixzz45u05gTmU

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: