Στη Γερμανία ο Ομπάμα: Μέση Ανατολή, συμφωνία εμπορίου στην ατζέντα και στήριξη σε Μέρκελ




«Όλοι έχουν ευθύνη για την ασφάλεια» ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από το Αννόβερο, λέγοντας πως η Ευρώπη και τα μέλη του ΝΑΤΟ «μπορούν να κάνουν περισσότερο στη μάχη εναντίον της ISIS».

Ο Ομπάμα υπογράμμισε πως «οι ΗΠΑ και ολόκληρος ο κόσμος χρειάζονται μία ενωμένη Ευρώπη» -ενώ επιβεβαίωσε επίσης την αποστολή 250 ενστόλων στη Συρία για τη μάχη κατά των τζιχαντιστών, σύμφωνα με τον Φιλεύθερο.

Στο επίκεντρο η συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου (ΤΤΙΡ)

Ο Μπαράκ Ομπάμα μετέβη την Κυριακή στο Αννόβερο της Γερμανίας, με στόχο να προωθήσει την συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΤΤΙΡ, η οποία δέχεται επικρίσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ στο Σλος Χερενχάουζεν, ενώ το βράδυ θα εγκαινιάσουν μαζί μεγάλη βιομηχανική έκθεση. Ο Ομπάμα συνοδεύεται από πολυμελή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), με τους επικριτές της να σημειώνουν ότι πρόκειται για «αντιδημοκρατική» συμφωνία που θα μειώσει την ασφάλεια των τροφίμων, τα εργασιακά και τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον θα ήθελαν να την ολοκληρώσουν πριν από τη λήξη της θητείας του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, το επόμενο έτος, όμως θα πρέπει να προσπεράσουν πολλά εμπόδια και τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμανία.

Στήριξε σε Μέρκελ για προσφυγικό

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών προσέφερε ισχυρή δημόσια στήριξη στην -βαλλόμενη εντός και εκτός Γερμανίας- Άγκελα Μέρκελ για τους χειρισμούς της στο Προσφυγικό, λέγοντας ότι η καγκελάριος «βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Ομπάμα «χειροκρότησε» τους χειρισμούς της καγκελαρίου στην προσφυγική κρίση, λέγοντας ότι «βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας». «Δίνει φωνή σε αξίες που ενώνουν τους ανθρώπους αντί να τους χωρίζουν» ανέφερε για την Μέρκελ, η οποία βρέθηκε στο μάτι πολιτικού κυκλώνα στο εσωτερικό για το άνοιγμα των συνόρων στους πρόσφυγες από τη Συρία.

«Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, είναι πολύ δύσκολο για εμάς απλά να χτίζουμε τείχη» ανέφερε αναγνωρίζοντας στην καγκελάριο πως έχει λάβει σκληρές αποφάσεις. Ωστόσο, ο Ομπάμα επανέλαβε την αντίθεση των ΗΠΑ στην ιδέα της εγκαθίδρυσης «ασφαλών ζωνών» στην συριακή επικράτεια, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο πρακτικά θα ήταν δύσκολο και θα απαιτούσε αυξημένη στρατιωτική ανάμειξη.

«Από πρακτικής άποψης, δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολο να δούμε πώς μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εμείς ουσιαστικά να είμαστε πρόθυμοι να καταλάβουμε ένα κομμάτι της χώρας» ανέφερε. Η Άνγκελα Μέρκελ, αντίθετα, έχει στηρίξει την ιδέα της δημιουργίας ζωνών που μπορούν να αποτελέσουν ασφαλές καταφύγιο για τους χιλιάδες πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Συρία, επισημαίνοντας ότι αυτές οι ζώνες θα βελτιώσουν την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Επέμεινε ότι η πρόταση δεν θα απαιτούσε εξωτερική επέμβαση, λέγοντας ότι οι ασφαλείς ζώνες θα πρέπει να είναι σκέλος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη μεταξύ συριακής κυβέρνησης και μετριοπαθών ομάδων της αντιπολίτευσης. Ο Ομπάμα, θέλοντας να καταδείξει ενιαίο μέτωπο με την Μέρκελ την οποία και αποκάλεσε «έμπιστη εταίρο», ανέφερε ότι εάν ο έλεγχος ασφαλών ζωνών από τη μετριοπαθή αντιπολίτευση ενταχθεί στις συνομιλίες της Γενεύης, τότε «εδώ δεν υπάρχει απόσταση ανάμεσά μας».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: