Στη Γερμανία Λαγκάρντ και Τόμσεν: Ομιλία στην Φρανγκούρτη και συζήτηση για Ελλάδα




Στο Βερολίνο θα μεταβεί εκτάκτως μέσα στην εβδομάδα ο Πολ Τόμσεν, προκειμένου να έχει συναντήσεις και επαφές με στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας süddeutsche zeitung.

Όπως μεταδίδει ο Παντελής Βαλασόπουλος στο Mega, η εφημερίδα αναφέρει πως στο επίκεντρο των συνομιλιών του Τόσμεν με τη γερμανική κυβέρνηση θα τεθεί το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Το Ταμείο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν θα συμμετάσχει σε αυτό, γιατί θεωρεί πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο αυτή τη στιγμή, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα. Την ίδια ώρα, όπως είναι ήδη γνωστό, το Βερολίνο αποφεύγει κάθε συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στη Γερμανία θα βρίσκεται από αύριο και η κ. Λαγκάρντ η οποία την Τρίτη θα μιλήσει στην Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται στην Ουάσιγκτον, θα έχει συνάντηση με την Καγκελάριο Μέρκελ.

Μείζονος σημασίας εκτιμάται πως θα είναι και η συνάντηση που θα έχει αύριο ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, στην Ολλανδία.

Ο Πολ Τόμσεν αποτελεί “κόκκινο πανί”, μετά και τις αποκαλύψεις των διαλόγων, για την ελληνική κυβέρνηση, που τον θεωρεί ως τον “κακό δαίμονα” στη διαπραγμάτευση, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Τόμσεν είναι ο αρχιτέκτονας αποτυχημένων προγραμμάτων.

Αυτό που σημειώνουν από την κυβέρνηση, όπως μεταδίδει ο συνάδελφος Χρήστος Τσιγουρής, είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει, εάν κωλυσιεργεί επίτηδες, ώστε η διαπραγμάτευση να οδηγηθεί σε αδιέξοδο και η Ελλάδα να φτάσει στο όριο της χρεοκοπίας, προκειμένου να γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις του Ταμείου ή αν όντως θέλει να βρεθεί λύση.

Θεωρούν, επιπλέον ότι ο κ. Τόμσεν επιδιώκει να λειτουργήσει ως “υπουργός Οικονομικών” και δεν αφήνει περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση να καθορίσει η ίδια τον τρόπο με τον οποίο θα συλλέξει τους φόρους. Για παράδειγμα, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, ζητάει τα έσοδα να προέλθουν από το αφορολόγητο και όχι από την δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Είναι γνωστές οι απαιτήσεις του, άλλωστε, για περικοπές σε μισθούς, κύριες συντάξεις, για τα εργασιακά και για τις απολύσεις, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: