Στα όρια η κατάσταση στην Ειδομένη: Μαχαίρια στον Πειραιά μεταξύ προσφύγων-μεταναστών




Σοβαρά επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ειδομένη, μετά από το μοίρασμα νέων φυλλαδίων από τους “αλληλέγγυους” που τους έλεγαν να είναι έτοιμοι γιατί τα σύνορα θα ανοίξουν.

Στο μεταξύ στην Ειδομένη, η ανησυχία και ο φόβος των κατοίκων “χτυπάνε κόκκινο” με τα οπλοπωλεία της περιοχής να κάνουν “χρυσές” δουλειές.

Όπως προειδοποιεί ο αντιδήμαρχος, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους, οι κάτοικοι θα πάρουν τα όπλα ενώ κάνει λόγο για κατάσταση που έχει “τραγικοποιηθεί”, αναφέρει το Mega.

Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες των κατοίκων για κλοπές αντικειμένων από αγνώστους ενώ ορισμένοι κάνουν λόγο ακόμα και για απειλές που έχουν δεχθεί από πρόσφυγες και μετανάστες και ζητούν να αδειάσει άμεσα η Ειδομένη.

Η εξέλιξη έχει υποχρεώσει πολλούς κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, ειδικά τις βραδυνές ώρες και να κλειδαμπαρώνουν τα σπίτια τους ενώ την κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων κυνηγετικών όπλων στην περιοχή της Ειδομένης επιβεβαιώνει και έμπορος κυνηγετικών ειδών.

Πάντως, όπως φαίνεται, όχι μόνο δεν αδειάζει ο καταυλισμός στην Ειδομένη αλλά επιστρέφουν και πρόσφυγες που είχαν αναχωρήσει πριν από περίπου έναμήνα.

Το πρωί έφθασαν στον καταυλισμό 25 Ιρακινοί που είχαν περάσει στα Σκόπια στις 3 Μαρτίου όταν τα σύνορα ήταν ακόμη ανοιχτά.

Επιχείρησαν να διασχίσουν τη Σερβία για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, εγκλωβίστηκαν στον φράχτη και οι Σέρβοι τους επέστρεψαν στους Σκοπιανούς και αυτοί με τη σειρά τους στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, συνεχή επεισόδια με μεθυσμένους Τυνήσιους παράτυπος μετανάστες καταγγέλλουν Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Ένα από αυτά έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, όταν σύμφωνα με τις καταγγελίες Σύρων, Τυνήσιοι επιχείρησαν να κλέψουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ακολούθησε συμπλοκή κατά την οποία βγήκαν μαχαίρια με αποτέλεσμα ένας άνδρας να τραυματιστεί στο πόδι και να διακομιστεί με ασθενοφόρο στο Ασκληπιείο της Βούλας. Την ίδια στιγμή πρόσφυγες και μετανάστες αρνούνται την επιβίβασή τους στα πούλμαν που θα τους μεταφέρουν στα hot spots.

Ωστόσο οι κυβερνητικές προσπάθειες για άδειασμα του λιμανιού συνεχίζονται με τη διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου στα αραβικά, τα φαρσί, τα αγγλικά και τα ελληνικά με το οποίο ζητείται από τους περίπου 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείψουν τους επιβατικούς σταθμούς και τις πύλες του λιμανιού.

Όπως εξηγείται στο φυλλάδιο η καταγραφή προσφύγων και μεταναστών γίνεται μόνο στα hot sposts και ως εκ τούτου η παραμονή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο αποτελεί χάσιμο χρόνου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: